Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Dell Inspiron Mini 10v

21.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Dell Inspiron Mini 10v
Dalším z testovaných netbooků je Dell Inspiron Mini 10v, jenž přichází v ekologickém balení vybavený poněkud přerostlou baterií a klasickými komponentami, jimž vévodí procesor Intel Atom a čipová sada Intel 945GSE. Vyklube se z něj něco zajímavého?

Netbook a jeho zpracování


Nyní se podíváme na samotné tělo notebooku Inspiron Mini 10v. Už předem mohu říci, že zpracování je povedené, plasty pevné a design veskrze moderní. To znamená, že se dočkáme i lesklých plastů, avšak s nimi to naštěstí Dell nijak nepřehání jako jiní výrobci (třeba Asus u svého Eee PC 1008HA). Lesklé je tak pouze víko displeje a jinak nic. Co se týče barev plastů, pak v drtivé převaze je tu černá a pak už jen stříbrná v základně.


- klikněte pro zvětšení -

Víko se tedy pod tlakem seshora prohýbá jen málo a jinak nabízí hladký povrch se zakulacenými rohy a ve svém středu pak zapuštěné logo firmy Dell v kroužku vyrobené ze samostatných kousků zrcadlově lesklého plastu. To působí rozhodně lepším dojmem, než kdyby bylo jen natištěno. Když netbook obrátíme, ukáže se především mohutně vykukující baterie, která se do přístroje zasouvá seshora. Jinak si můžeme všimnout gumovách protiskluzových nožek, ventilačních otvorů, vepředu otvorů stereo reproduktorů a také jednoho odšroubovatelného panelu. Ten má pod sebou dvě pozice slotů Mini PCIe, z nichž je jedna zabraná Wi-fi kartou (viz konec kapitoly). Pevný disk ani paměť si tedy svépomocí jen tak nevyměníme.


- klikněte pro zvětšení -

Přesuneme se k pravému boku netbooku, kde se ukáže nejen jeho sklon, ale také nabízené porty a rozhraní. Vepředu jsou to dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon (barevné odlišení by nebylo od věci), pak jeden port USB 2.0, jehož označení napovídá, že bude napájen i při vypnutém počítači, pak analogový obrazový výstup D-Sub a nakonec až vzadu Ethernetový konektor.



Levý bok začíná vepředu se čtečkou karet SD/SDHC/MS/MMC, pak je pauza přerušená až dvojicí portů USB 2.0, následuje povinný napájecí konektor a nakonec otvor pro zámky Kensington.



Přední hrana netbooku neukáže téměř nic kromě stavové LED s bílým světlem, jež se nachází zcela vlevo a ukazuje stav, ve kterém se počítač zrovna nachází.



Zadní hrana také není ničím zajímavá, protože je zde pouze baterie a dva klouby displeje. Pokud jste pozorně sledovali design netbooku, pak vám možná neuniklo, že tu není vidět žádný výdech chlazení. Tento netbook je totiž dle všeho chlazen pasivně, což mu poskytuje nezanedbatelnou výhodu bezhlučnosti (když zapomeneme na pevný disk), ale také tu vyvstávají otázky ohledně uchlazení komponent.



U takovýchto sestav není pasivní chlazení rozhodně vůbec obvyklé, avšak zde je celá věc zřejmá. Před netbooky Mini 10v se totiž objevily původní Mini 10, které nesou energeticky méně náročné procesory i čipové sady, takže u nich není pasivní chlazení téměř žádný problém. Obě verze mají identické šasi, které tedy Mini 10v zdědily, a tak se musí s chlazením vypořádat pasivně. My uvidíme u zátěžových testů, zda to zvládají, či ne.


- klikněte pro zvětšení -

Netbook si nyní otevřeme a mrknem na jeho vnitřní zpracování. Displej je svými dvěma klouby držen bezpečně a stabilně v každé poloze, jen ten maximální úhel otevření mohl být větší, zvláště když má netbook zvýšený sklon vysokokapacitní baterií. Veškeré plasty jsou zde matné, což je jedině dobře, takže odpadá práce s častým čištěním od otisků a jiných nečistot. V horní hraně displeje máme webovou kameru a vedle ní mikrofon i s kontrolkou. Ta má bílou barvu a není příliš rušivá.

"Kloub" táhnoucí se pod displejem je ve skutečnosti zasunutá baterie, takže zde žádné aktivní prvky nehledejme. Jediným tlačítkem, které tu kromě kláves je, se myslí Power umístěný v levém horním rohu. To dobře koresponduje s jedinou kontrolkou (nepočítaje tu u webkamery), takže třeba zapnutý Caps Lock je oznámen pomocí hlášky na obrazovce, ovšem některé jiné funkce, jako například změna hlasitosti nebo úrovně podsvícení displeje, nejsou hlášeny vůbec. Ono je to v podstatě jedno, protože zmenu by stejně měly ihned pocítit naše oči nebo uši.



Klávesnice má moderní zpracování, takže je roztažena po celé šířce netbooku co to jen jde a její klávesy mají mezi sebou jen minimální mezery, aby maximalizovaly svou plochu. Jak ale stále říkám, nevýhodou je zde zase jejich hmatové oddělení. Plocha klávesnice se při stisku prohýbá jen minimálně, takže to problém není.

Nebyl by to ale Dell, aby tu neměl něco speciálního (i když ne nevídaného). Jak je vidět z popisků, F-klávesy mají obrácenou funkčnost, takže třeba F7 nefunguje bez přepínače Fn jako F7, ale jako funkce pro ztišení zvuku. V ostatních ohledech je rozložení kláves celkem běžné a popisky dobře viditelné i za šera. Někomu by se nemusel zamlouvat jen jednořádkový Enter, ale zato Backspace je dlouhý jakož i obě klávesy Shift.

Nakonec tu máme velmi podlouhlý touchpad se dvěma integrovanými tlačítky v dolních rozích. Ten je na samolepce hned vedle celkem vtipně označen jako "plovoucí dotyková destička". Ale ať si jej český Dell pojmenuje jak chce, na tom nezáleží. Důležité je, jak se s ním pracuje. Povrch je velmi příjemný na dotek, prst snadno klouže, zahrnuty jsou multidotykové funkce, tlačítka kladou akurátní odpor a jejich stisk je doprovázen dobrým zvukovým i hmatovým potvrzením. Zde tedy bez problémů.



A nakonec si ukážeme ony dvě pozice pro karty Mini PCIe, z nichž jedna je zabrána Wi-Fi modulem. Místo je tu ještě i pro třetí kartu, ale chybí konektor.