Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Dell Inspiron Mini 10v

21.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Dell Inspiron Mini 10v
Dalším z testovaných netbooků je Dell Inspiron Mini 10v, jenž přichází v ekologickém balení vybavený poněkud přerostlou baterií a klasickými komponentami, jimž vévodí procesor Intel Atom a čipová sada Intel 945GSE. Vyklube se z něj něco zajímavého?

Displej


Dell do svého Inspiron Mini 10v montuje lesklý 10,1palcový širokoúhlý displej s technologií TrueLife. Ten nabízí klasické rozlišení WSVGA - 1024x600, které je na jeho úhlopříčku tak akorát a vyráběn je dle všech očekávání technologií TN, která tak nabídne své nedostatky.


pohled na LCD zpříma

Při pohledu zpříma je obraz displeje živý a jasný, avšak problémem jsou samozřejmě pozorovací úhly a změny v podání barev a jasu/kontrastu. Pokud se na displej budeme dívat ze strany, pak začne klesat se zvyšujícím se úhlem pohledu jeho jas a více vyniknou odrazy v lesklém povrchu. Barvy však zůstanou v podstatě nezměněny.


pohled na LCD zboku - úhel 45 ° (foceno stejným časem jako při pohledu zpříma)

Pohled zespodu přinese klasické invertování odstínů, i když zde se objevilo ve viditelně měnším měřítku v porovnání s jinými displeji ostatních netbooků. Barvy se tak při pohledu z úhlu 45° ještě nestačily "zprůměrovat" do třech základních odstínů, ovšem i tak je obraz v podstatě nekoukatelný, protože tmavší odstíny už jsou tytam. Pohled seshora přinese přesně opačný efekt, tedy zesvětlení obrazu, ovšem dopad je stejný, protože koukat na něj jednoduše nelze.


pohled na LCD zespodu - úhel 45 °

Dočkali jsme se tedy o něco lepších výsledků ohledně pozorovacích úhlů, což je jedině dobře. U low-endových netbooků ale stejně na kvalitě zobrazení tolik nezáleží a především rozdíly jsou tu velmi malé.


Webkamera


Instalovaná webkamera má rozlišení 1,3 megapixelu a k dispozici pro ni je software Dell Webcam Central. V tomto ohledu je nabídka Dellu velmi kvalitní jak ze softwarového, tak z hardwarového hlediska. Aplikace vypadá na pohled dobře, ale je i funkční. Umožňuje nahrávat videa, zaznamenávat fotografie, nebo také přidávat různé efekty (deformace obrazu, přidat si můžete i knír, čepici, brýle, apod.), tématické scény na pozadí či obrazové filtry. Svůj obličej si také můžete rovnou vyměnit za hlavu kočky, psa i mimozemšťana kroutícího očima i hlavou podle vaší a zapnout jdou i audio efekty.



Co se týče samotné webkamery, pak ta podává velmi kvalitní výkon. I při nízkém osvětlení je obraz ostrý, dobře vyvažuje bílou barvu, má jen krátké zpoždění a především je upravován s ohledem na dostatečnou obnovovací frekvenci. Se snižujícím se osvětlením se tak zvyšuje barevný šum, abychom v záběru nebyli v pohybu rozmazaní. I tak je ale výsledek velmi dobrý a patří mezi to nejlepší, co můžete u netbooků vidět.


Zvukový systém


Zvuk produkovaný dvěma reproduktory umístěnými vespod základny je naopak zcela průměrný, takže bude stačit leda tak pro přehrávání vašich oblíbených seriálů, či všude tam, kde záleží pouze na tom, abyste něco slyšeli. Pro hudbu raději využijte sluchátka nebo připojenou reprosoustavu.


Ergonomie


Komfort používání tohoto netbooku je ze podstatně ovlivněn použitou velkokapacitní baterií, protože ta zajistí znatelný sklon klávesnice, což někdo může kvitovat a někdo zase nenávidět. Nesporný přínos tohoto je pro chlazení, ovšem to sem nepatří. Co se týče rozmístění portů, pak vlevo je vše v pořádku, protože vepředu umístěná čtečka karet ničemu vadit nebude a pak jsou až více vzadu dva USB 2.0 a až za nimi napájecí konektor a otvor pro zámky Kensington. To má bezesporu svou logiku. Na pravé straně by se hodilo, kdyby byly porty posunuty více dozadu, tedy alespoň D-Sub, protože kabel k monitoru není příliš ohebný a bude z netbooku trčet daleko.

Co se týče klávesnice, k jejímu provedení jako takovému nelze mít příliš výhrad, tedy až na to, že klávesy nejsou moc dobře hmatově odděleny. Již v přechozí kapitole jsem se také zmínil o tom, že klávesy F1-F12 fungují primárně jako speciální pro změnu hlasitosti, jasu, apod. Jejich běžná funkce je dostupná až s přepínačem Fn, což může být alespoň zpočátku matoucí a osobně nejsem přesvědčen o tom, že by tato změna byla nějak prospěšná, zvláště když si tak můžete jedním malým překlepem třeba vypnout zvuk, nebo hůře rozhraní Wi-Fi.

Touchpad netbooku je zpracován výtečně s ohledem na kvalitní povrch a stisk tlačítek. Zde je ale jeden problém, pokud jste tedy zvyklí mít při jeho používání jeden prst neustále položený na levém tlačítku. Tlačítka jsou totiž součástí dotykové plochy, takže si s dalším položeným prstem budete celkem úspěšně vaše štelování kurzoru na zamýšlené místo sabotovat. Zkrátka je zde nutné se odnaučit mít prst neustále na tlačítku, a to může být problém.