Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Dell Inspiron Mini 10v

21.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Dell Inspiron Mini 10v
Dalším z testovaných netbooků je Dell Inspiron Mini 10v, jenž přichází v ekologickém balení vybavený poněkud přerostlou baterií a klasickými komponentami, jimž vévodí procesor Intel Atom a čipová sada Intel 945GSE. Vyklube se z něj něco zajímavého?

Výkonnostní testy


Nyní se zaměříme na výkonnostní testy netbooku Dell Inspiron Mini 10v, kde se ukáže klasický výběr benchmarků. Ovšem nečekejme žádné překvapivé výsledky, vždyť kombinace procesoru Intel Atom a čipové sady řady Intel 945 s integrovaným jádrem Intel GMA 950 a paměti DDR2 je již dlouho u netbooků široce využívána. Zde je jejím výrobcem společnost Hyundai Electronics, která dodala typ DDR2-800 MHz, ovšem ten nedokáže čipová sada Intel 945GSE ani zdaleka využít, neboť jejím maximem jsou DDR2-533 MHz. Na tuto rychlost také paměti dle CPU-Z pracují při časování 4-4-4-12 v jednokanálovém režimu (modul je pouze jeden s kapacitou 1 GB).

Pevný disk Toshiba MK1655GSX s kapacitou 160 GB je naprosto klasickým zástupcem mobilních 2,5palcových modelů, takže jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 RPM, je zde 8 MB vyrovnávací paměti a rozhraní SATA 3 Gbps. Typická spotřeba má při běhu činit asi 2,2 W a v klidu 0,6 W.

Dell Inspiron Mini 10 N09.Mini10v.0002B
CPU Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
3DMark03 - CPU
241
body
3DMark06 - CPU
482
body
Cinebench R10 - 1x CPU
553
body
Cinebench R10 - 2x CPU
836
body
PCMark05 - CPU
1 475
body
Sciencemark - AES
43,66
sekundy
Sciencemark - Mol. Dynamics
177,9
sekundy
RAM Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
PCMark05
2 376
body
ScienceMark
2 762
MB/s
GPU Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
3DMark03
740
body
3DMark06
125
body
Cinebench R10
273
body
HDD Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
Everest - čtení - začátek disku
61,1
MB/s
Everest - čtení - prostředek disku
47,8
MB/s
Everest - čtení - konec disku
27,1
MB/s
Everest - náhodné čtení
48,6
MB/s
Everest - čtení z bufferu
112,8
MB/s
Everest - průměrný seek
16,9
ms
PCMark05
4338
body

Výsledky výkonnostních testů tedy nepřekvapí a pouze potvrdí to, co mohlo být očekáváno. Pokud si ale provedeme menší subjektivní srovnání systémů Windows XP a Windows 7 Starter a jejich chování, musím bohužel hlasovat pro XP. Druhý systém se na netboocích zabydlel teprve nedávno a sliboval výrazné oživení vzhledem k tomu, že Windows XP již delší dobu dosluhují a Visty nejsou zrovna moc optimalizované pro pomalé netbooky s malou operační pamětí. Verze Starter by pro ně měla být právě optimalizována, ale i tak se často dočkáme velmi pomalého nabíhání oken a také se systém leckde na několik sekund odmlčí, otevřená aplikace nic nereaguje a poté se zase rozjede jakoby nic.

Pokud jde také o srovnání s testovaným Acer Aspire One 531h, jehož systém byl také Windows XP (ovšem ve verzi Professional) a jehož odezva byla také podezřele pomalá, zde je vše v pořádku, takže systém běží svižně.


Teploty, hlučnost, spotřeba a výdrž na baterie


Nejprve se podíváme na teploty, jež byly měřeny po dlouhodobém běhu netbooku. Zvláštní aplikace s profily pro nastavení spotřeby systému při různých situacích tu není, pokud nepočítáme akorát standardní přenastavení jasu displeje, takže o vše se stará počítač automaticky. Netbook byl testován při okolní teplotě 21 °C a využily se k tomu aplikace Prime95, 3DMark03 a h2benchw pro zatížení a pak Core Temp a Speedfan pro odečítání teplot.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
35 °C
73 °C
Chipset
-
-
HDD
37 °C
46 °C

Po verzi Inspiron Mini 10 s energeticky méně náročnými procesory Intel Atom Z5xx a sadou Poulsbo US15W tento netbook s běžnou výbavou zdědil také systém pasivního chlazení. Na jednu stranu je toto nezanedbatelná výhoda, protože hluk přístroje je za všech okolností skutečně minimální a je produkován pouze pevným diskem. Jeho výměna za SSD by tedy přinesla naprostou bezhlučnost provozu. Jenomže na druhou stranu je po delším provozu povrch netbooku velmi teplý, a to především jeho pravá spodní část, kde se evidentně nachází procesor a čipová sada. A to byl netbook testován umístěný na stole a při okolní teplotě pouze 21 °C.

Pokud si netbook položíme na klín, pak bude teplo ještě hůře unikat a především takové užívání dokáže být docela nepříjemné. Muži navíc riskují i to, že si napomohou k tomu, aby jejich rod vymřel po meči. A nakonec toto samozřejmě není nejvhodnější i pro samotné komponenty, což je vidět už z výsledků teplotních testů, ovšem to ještě není úplně nehorší.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
12 W
15 W
Výdrž
5:50
4:30

Bohužel, v porovnání s jinými moderními netbooky má tento Dell zvláště při provozu v klidu poněkud vyšší spotřebu. Ta se naštěstí po zatížení počítače (3DMark03 - Mother Nature) už příliš nezvyšuje. Co se týče podsvícení displeje, to má vliv na celkovou spotřebu maximálně svými 2 watty. V důsledku tak tento netbook vydrží na baterie maximálně cca pět a půl hodiny, což by mohlo být s dostupnou kapacitou baterie daleko lepší.


Závěrečné hodnocení


Nyní přichází na řadu krátké zhodnocení netbooku Dell Inspiron Mini 10v. Jedná se o tzv. value verzi původního Mini 10 vybavenou klasickými netbookovými komponentami Intel Atom N270, Intel 945GSE, 1 GB paměti DDR2 a 160GB pevným diskem. To se zcela jistě líbí samotnému Intelu i Microsoftu, avšak nám to imponovat nemůže ani v tom nejdivočejším snu. Podívejme se ale na tento model také z jiného pohledu.



Co se týče zpracování, pak Dell odvedl velmi dobrou práci. Plasty jsou tu pevné, dobře lícují a lesklé zpracování nebylo nacpáno všude, kde se jen dá, takže nebudeme muset tento netbook čistit poté, co se jej jen letmo dotkneme, což je přesně případ nového Asus Eee PC 1008HA s designem Seashell. Výborně technicky je provedená také klávesnice a touchpad, kde jsou ale menší potenciální problémy s funkčností (viz ergonomie), ale zvyknout si můžeme na cokoliv. Design je jednoduchý a nepřeplácaný speciálními tlačítky ani kontrolkami. Je tu v podstatě pouze jedno tlačítko (Power) a jedna bílá a neotravující kontrolka.

Dnes již také není žádnou výjimkou vysokokapacitní baterie. V tomto případě instalovaná šestičlánková verze podstatně zvyšuje sklon netbooku i jeho výšku a především poskytuje dlouhou výdrž. Po původních Mini 10 také tyto modely nejspíše podědily také bezhlučné pasivní chlazení, které se pro použité komponenty až tak nehodí, ale netbook přesto vydržel několikahodinový maraton v 3DMark03 bez úhony. Ovšem i tak není příliš praktické mít na klíně rozpálený netbook, jehož povrch bez problémů dosáhne teploty 48 °C.

Dobře použitelná je také webkamera nabízející obraz optimalizovaný pro snímání i při slabém světle a proti použitému LCD nelze říci ani popel. Celkově je tak Dell Inspiron Mini 10v kvalitním přístrojem, u nějž si budeme pochvalovat především zpracování, ale možná také zatracovat některé změny na klávesnici a provedení touchpadu, to je na každém uživateli zvlášť.


Velmi slušné zpracování
Vyšší teploty komponent i povrchu netbooku
Pasivní chlazení, a tedy tichý provoz
Nelze snadno vyměnit paměť či pevný disk
Dlouhá výdrž na baterie
Spotřeba mohla být nižší
Kvalitní webkamera
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 10 200 Kč s DPH, záruka 2 roky


Za zapůjčení netbooku Dell Inspiron Mini 10v děkujeme společnosti Dell