Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Hewlett-Packard Mini 5101

22.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Hewlett-Packard Mini 5101
Posledním želízkem v ohni do našeho testu je netbook největšího světového výrobce počítačů, firmy Hewlett-Packard. Jde o model Mini 5101 a my budeme doufat, že jej nikdo nezpackal. Tento netbook tak završí vánoční test, v němž se ukázalo celkem pět modelů různých výrobců.

Netbook a jeho zpracování


Jestli znáte poslední aktivity společnosti Hewlett-Packard na poli přenosných počítačů, pak vám bude hned jasné, že netbook Mini 5101 vychází z poměrně nových modelů ProBook a jsou v podstatě jejich zmenšenou verzí. Jako hlavní stavební materiál byl využitý především černý plast s matnou i lesklou povrchovou úpravou, ale také hliník, což u počítačů této třídy je velmi neobvyklé.

Tělo netbooku vypadá velmi pevné a kvalitně zpracované, protože ať je chytíme za jakoukoliv část, plasty se vůbec nijak neozvou, nezapraskají a ani není cítit, že by se nějak prohly. Už počáteční dojem je tak velmi dobrý, pokud tedy zapomenu na stejnou věc, která mi vadila už i u klasického 15palcového ProBooku (recenzován byl model 4510s), a sice že tu jsou lesklé plasty na místech, kde dle mého názoru nemají co dělat.



Víko displeje se tedy dočkalo hliníkového krytu, jenž pokrývá až na horní část s Wi-Fi anténou celou jeho plochu. Povrchová úprava naštěstí není úplně lesklá, ale dočkáme se mírného vybroušení, ovšem i tak jsou otisky prstů dobře viditelné. Takový povrch se také hůře čistí v porovnání s plastem. Uprostřed víka pak máme mírně vystouplé kulaté logo firmy HP ve stříbrné barvě.


- klikněte pro zvětšení -

Základna zespodu je již plastová a má velmi jednoduché provedení. Nejsou v ní téměř žádné průduchy pro nasávání vzduchu, tedy až na jeden, v rozích máme celkem čtyři kulaté gumové nožky a stabilitu podporuje také gumový pruh vedle baterky. Rovněž posuvné západky jistící samotnou baterii jsou gumové. Co se týče otevíratelných panelů, tak je tu pouze jeden, jejž ale nejistí šroubky, nýbrž západka baterie. Kvůli tomu nepůjde bez jejího vyjmutí tento panel vyklopit, takže jde o menší blbuvzdorné řešení, i když je tu samozřejmě také možnost napájení přes adaptér ze sítě. Baterie také má na sobě malé zapuštěné tlačítko a vedle něj tenký světlý pruh podsvícený světle modrými LED. Pokud tlačítko stiskneme (i za provozu), počet rozsvícených LED zhruba ukáže úroveň jeho nabití, což se může leckdy hodit. Tato funkce se začíná v moderních přenosných počítačích ukazovat stále častěji.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá hrana Mini 5101, jakož i ostatní, je trošku zkosená, ale v místech, kde jsou konektory, je umístěn jakýsi přístavek, jenž je naopak kolmý. Zde tedy s výjimkou čtečky karet SD/SDHC a MMC umístěné hned vepředu. Za ní následuje dvojice 3,5mm audio konektorů pro sluchátka a mikrofon, za nimi jeden port USB 2.0, jenž má vedle sebe malé plus, což by mohlo znamenat neustálé napájení portu, ale tomu tak není. Dále tu máme RJ-45 pro Ethernet a nakonec otvor pro zámky Kensington. U portu USB je trošku podivné půlkulaté vykrojení.



Levá hrana netbooku začíná dvojicí portů USB 2.0, pak je na řadě výdech chlazení chráněn jak hrubou plastovou mřížkou, tak jemnější kovovou, jež by zde dle mého názoru už ani nemusela být. Nakonec se setkáme s analogovým obrazovým výstupem D-Sub a velkým kulatým napájecím konektorem.



Zadní část toho nemá k ukazování v podstatě nic. Uvidéme na ní pouze dva malé klouby displeje a část baterie, takže se raději zadívejme na přední hranu.



Ta ukáže dvě velké podlouhlé pozice reproduktorů, od nichž bychom mohli očekávat celkem slušný zvuk, soudě tedy dle místa, které zabírají. Nalevo je pak jednopolohový vypínač bezdrátových rozhraní s dvoubarevnou LED (oranžová - vypnuto, modrá - zapnuto) a pak už je to jen kontrolka ukazující práci pevného disku (světle modrá).



Displej lze otevřít maximálně do úhlu cca 135° a dá se říci, že jeho hořčíkové klouby odvádějí kvalitní práci, protože jej pevně drží v jakékoliv poloze. Rám vyrobený z lesklého černého plastu je vyložen taktéž lesklými a černými podložkami, aby si displej na základnu dobře sednul a ve středu horní části je nenápadná webkamera s blízko uloženou kontrolkou. Do této chvíle se mi zpracování velmi líbilo, ovšem po prozkoumání rámečku displeje musím z nadšení trošku slevit, protože ten jde velmi snadno odchlípnout od samotného displeje a není k němu těsně přilnut. To může znamenat problémy se zanášením nečistot, nebo hůře i tekutin. HP se jinak u displeje s matnou povrchovou úpravou chlubí akrylovým krytem odolným proti poškrábání.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní základna má v podstatě velmi jednoduché provedení. Tvoří ji výše položený plast s matnou úpravou a níže položený lesklý a hladký plast. Ten tak slouží (bohužel) jako podklad klávesnice a co je horší, také jako plocha touchpadu. Pokud máte rádi svůj počítači čistý, připravte se na to, že budete často rejdit hadříkem v úzkých spárách mezi klávesami, což není nijak zábavná práce, ovšem jestli bude podklad trošku špinavý, ničemu to neublíží. Touchpad má být ovšem především praktický, což lesklý přilnavý povrch není ani ve snu.



Klávesnice samotná je však až na svůj podklad zpracována dobře. Její tlačítka mají příjemný stisk a především využívají bezezbytku celou šířku přístroje. Také jejich velikost a šířka mezer byla na můj vkus vybrána tak akorát a na co si můžeme trošku postěžovat, je barva popisků. Ty jsou totiž spíše šedé než bílé, a tak v šeru zanikají, což platí dvojnásob pro menší popisky vyvedené modrou barvou.

Nakonec se dočkáme třech světle modře podsvícených tlačítek v horní části základny. V jejím středu je největší z nich - Power a vlevo od něj pak dvě menší spouštějící výchozí internetový prohlížeč a e-mailový klient.



Zbývá se v této kapitole jen podívat na to, co se skrývá pod jediným panýlkem ve spodní části základny. Můj tip byla pozice pro paměti SO-DIMM, protože moduly k zakoupení jsou nabízeny v přiložených materiálech firmy. Tip byl sice správný, avšak ona pozice je již zabrána 1GB modulem typu DDR2-800 od firmy Hynix, takže paměť můžeme pouze vyměnit, ne navýšit. Ovšem u jiných netbooků to zpravidla nebývá jiné, pokud vůbec dostaneme možnost paměť vyměnit. To je pro tuto kapitolu vše, takže pojďme dále.