Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Hewlett-Packard Mini 5101

22.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Hewlett-Packard Mini 5101
Posledním želízkem v ohni do našeho testu je netbook největšího světového výrobce počítačů, firmy Hewlett-Packard. Jde o model Mini 5101 a my budeme doufat, že jej nikdo nezpackal. Tento netbook tak završí vánoční test, v němž se ukázalo celkem pět modelů různých výrobců.

Displej


Hewlett-Packard do svého Mini 5101 montuje displej HP Illumi-Lite o standardní úhlopříčce 10,1 palců s rovněž standardním rozlišením 1024 x 600 pixelů. Displej je podsvícený pomocí světelných diod a má celkem nečekaně matný povrch, jenž má být dle HP více odolný proti poškrábání.


pohled na LCD zpříma

Situace s úhly pohledu je tu naprosto klasická jako u jiných TN panelů. Při pohledu zpříma jsou barvy jasné a vyrovnané, ovšem běda jak se vykloníte z ideálního úhlu. Pak začne dobře známé invertování barev začínající u nejtmavějších odstínů a postupující k těm nejsvětlejším. Pokud se podíváme zespoda z extrémního úhlu, pak je patrné, že ušetřeny byly pouze základní složky a pohled seshora zase ukáže naprosté invertování jasně bílé barvy a třeba růžová se změní v modrou. Celý obraz se tak skládá z kombinace černé, fialové a světle modré barvy.


pohled na LCD zboku - úhel 45 ° (foceno stejným časem jako při pohledu zpříma)

Pohled zboku pak přinese jen nepříliš znatelný pokles jasu, ovšem samozřejmě zde už nezaznamenáme žádné odrazy v povrchu displeje, protože ten je matný. To je dnes u moderních notebooků a netbooků spíše výjimkou, ale také se dá říci, že už existují náznaky snahy se k matným povrchům vrátit. Přejme si, aby to co nejdříve začalo platit i pro plastové částí počítačů, displejů a jiných zařízení.


pohled na LCD zespodu - úhel 45 °

Displej tedy u tohoto HP ničím nenadchne ani nezklame. Osobně bych sice řekl, že invertování barev v tomto případě začíná až při větším úhlu vychýlení, než je jinak obvyklé, ale jestli, tak pouze nepatrně větším, což nemá valný praktický užitek.


Webkamera


Hewlett-Packard si v tomto netbooku také připravil webkameru s nadstandardním rozlišením 2 megapixely, ovšem pro ni nejní nainstalovaný žádný obslužný software, pouze ovladače. To však nevadí, protože její použití se stejně předpokládá s nějakou komunikační službou, jako je například Skype.



Co se týče jejího obrazu, pak ten byl v našem testu jako takový bezkonkurenčně nejkvalitnější. Poskytl výborné snímání barev a obraz měl hloubku, že černá micina, z níž byl jinde jen tmavý flek, je zabrána ostře a kvalitně. To si ale musí vybrat svou daň, což je zde v podobě pomalejší obnovací frekvence.


Zvukový systém


Po netbooku Asus Eee PC 1008HA tu máme další model, jenž disponuje kvalitním zvukem, což nebývá zrovna silná parketa u přenosných počítačů a u netbooků už vůbec ne. Zmíněný Asus má reproduktory, které se ozývají silným zvukem, jenž má dokonce i náznaky basů, což v tomto případě až tak neplatí.

Hewlett-Packard Mini 5101 má reproduktory umístěné v přední hraně a dá se říci, že ty svým projevem spolehlivě přehluší většinu běžných notebooků. Jejich zvuk je skutečně silný, ovšem nedosahuje takové kvality jako u Eee PC 1008HA. Nemůžeme ale chtít všechno, takže se spokojíme, že ani na nejvyšší hlasitost repráčky nechrčí a nic v přístroji nerezonuje, čemu bych se tedy osobně ani příliš nedivil. Zde tedy dobrá práce.


Ergonomie


Ohledně ergonomie si také u tohoto netbooku nemůžeme příliš stěžovat, tedy až na jednu věc. Co se týče portů a jejich rozložení, pak na pravé straně je vše v pořádku. Začíná prostorově nenáročná čtečka paměťových karet, pak audio porty následované USB a až nakonec RJ-45 pro Ethernet a otvor pro zámky Kensington, u nichž budeme předpokládat, že budou zapojovány na delší dobu. Stejně tak na levé straně jsou nejdříve USB porty, pak výdech chlazení a vzadu pak analogový D-Sub a nakonec napájecí konektor, což má také svou logiku.


Klávesnici i touchpad bych také nehanil, kdyby tedy nebylo otravných lesklých plastů. Ty by pod klávesnicí ani tak nevadily, ale použít něco takového na touchpad není nic jiného než zhůvěřilost. Takový ovladač se jednoduše nedá používat, protože prst po něm neklouže, pokud tedy zrovna nemáte umaštěné ruce. Jinak by se dalo touchpadu trošku vytknout až přílišné zapuštění pod okolní povrch a tlačítka by mohla mít o něco méně hlasitý stisk mikrospínačů.

Na druhou stranu klávesnice je provedena dobře. Není to samostatný blok kláves, naopak ty jsou zapuštěny do samotné základny a využívají bezebytku celou šířku netbooku. Dočkáme se velké klávesy Enter i Backspace, ovšem nevypadá příliš dobře, že pravý Shift je cca třikrát větší než levý. Přesto se na klávesnici píše velmi pohodlně, a to zvláště proto, že klávesy mají příjemný a jistý stisk.