Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Hewlett-Packard Mini 5101

22.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Hewlett-Packard Mini 5101
Posledním želízkem v ohni do našeho testu je netbook největšího světového výrobce počítačů, firmy Hewlett-Packard. Jde o model Mini 5101 a my budeme doufat, že jej nikdo nezpackal. Tento netbook tak završí vánoční test, v němž se ukázalo celkem pět modelů různých výrobců.

Výkonnostní testy


Co se týče výkonu komponent, pak můžeme očekávat to nejlepší, co jsme měli v testu pěti netbooků možnost vidět. Je tu tedy jednak nejrychlejší verze jednojádrových procesorů Atom určených pro mobilní počítače, i když Asus k tomu nabízí ještě mírné přetaktování (40 MHz navíc ale vskutku není mnoho). Čipová sada i paměti jsou zcela běžné, ale už ne tak pevný disk od Hitachi nabízející otáčky ploten 7200 RPM.

Hewlett-Packard Mini 5101 (NN368EA)
CPUIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3DMark03 - CPU
257
body
3DMark06 - CPU
508
body
Cinebench R10 - 1x CPU
567
body
Cinebench R10 - 2x CPU
872
body
PCMark05 - CPU
1 555
body
Sciencemark - AES
42,05
sekundy
Sciencemark - Mol. Dynamics
171,8
sekundy
RAMIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
PCMark05
2 495
body
ScienceMark
2 917
MB/s
GPUIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3DMark03
784
body
3DMark06
128
body
Cinebench R10
286
body
HDD Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Everest - čtení - začátek disku
77,2
MB/s
Everest - čtení - prostředek disku
64,1
MB/s
Everest - čtení - konec disku
38,8
MB/s
Everest - náhodné čtení
60,9
MB/s
Everest - čtení z bufferu
122,6
MB/s
Everest - průměrný seek
16,25
ms
PCMark05
5 705
body

Pevný disk se skutečně ukázal ve velmi dobrém světle, takže by měl netbooku poskytnout slušný výkon, ovšem bohužel také zvýšené vibrace a hlučnost. V ostatních případech HP Mini 5101 podával skutečně dobrý výkon, ovšem rozíly mezi testovanými netbooky jsou (nehledě na pevný disk) jen málo výrazné. Těmito testy ale nekončíme, protože teploty, hlučnost, spotřeba a výdrž na baterie jsou také důležité.


Teploty, hlučnost, spotřeba a výdrž na baterie


Nejprve se podíváme na teploty, jež byly měřeny po dlouhodobém běhu netbooku. Zvláštní aplikace s profily pro nastavení spotřeby systému při různých situacích tu není, pokud nepočítáme akorát standardní přenastavení jasu displeje, takže o vše se stará počítač automaticky. Netbook byl testován při okolní teplotě 21 °C a využily se k tomu aplikace Prime95, 3DMark03 a h2benchw pro zatížení a pak Core Temp a Speedfan pro odečítání teplot.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
33 °C
51 °C
Chipset
-
-
HDD
36 °C
43 °C

Netbook využívá běžné chlazení pomocí radiálního ventilátorku umístěného na jeho levé straně. Dle dostupných výsledků testů nemá s uchlazením svých komponent žádný problém, ovšem nemusel by se přitom ozývat tak hlasitě. Ventilátorek jede na poměrně vysoké otáčky, ovšem přesto je proud vzduchu z výfuku na levé hraně poněkud slabý, což evidentně zaviňuje přídavná jemná mřížka. Hlučnost chlazení je tedy oproti jiným přístrojům vyšší a k tomu se navíc přidává vysokootáčkový pevný disk. U něj není problém hlučnost jako taková ale vibrace. Takže pokud je netbook na klíně, disk slyšet v podstatě není, jenomže když jej položíme na stůl, jeho vibrace se do něj přenesou, což způsobí další hluk navíc.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
11,5 W
16 W
Výdrž
2:40
1:50

Zařízení Voltcraft Energy Check 3000 ukázalo, že spotřeba je u Mini 5101 mezi pěti testovanými netbooky spíše vysoká, což v kombinaci s menší baterií nemůže přinést nic jiného než krátkou výdrž na baterie. Udávaných 4,5 hodin jsme nedosáhli ani náhodou, to by snad musel být displej vypnutý úplně a pro jistotu i pevný disk. Pokud byl tedy netbook ponechán v běhu se všemi komponenty s výjimkou Bluetooth, vydržel dvě hodiny a čtyřicet minut, což není na dnešní poměry dobré. Otázkou je, jak dlouho vydrží nové modely se šestičlánkovými bateriemi a OS Windows 7, který má být na mobilní nízkospotřebové zařízení lépe uzpůsoben. A co se týče displeje a jeho podsvícení, to mělo na spotřebu vliv asi 2 - 2,5 watty.


Závěrečné hodnocení


Společnost Hewlett-Packard si tedy připravila nové netbooky řady Mini 5101, jejichž design je založen na rovněž nových modelech ProBook, ovšem to jsou plnohodnotné 15" a 17" notebooky. Pokud to vezmeme pěkně popořádku, tak zpracování tohoto netbooku je v pořádku. Dočkáme se pevného těla, kde nic nevrže, nic se nepříjemně neprohýbá a navíc displej je chráněn ne plastovým víkem jako u jiných netbooků, ale broušeným hliníkovým plechem. Zde si tedy Mini 5101 nese jistý punc nadstandardu.



V interiéru netbooku pokračujeme už jen v plastech, kde se (pro mě bohužel) přidají již lesklé povrchy na rámu displeje a podkladu klávesnice, což by se dalo ještě akceptovat, avšak lesklý a hladký povrch touchpadu už není jen o vzhledu a případné nutnosti častějšího čištění, ale také o praktičnosti. Hladký touchpad se prostě a jednoduše používat nedá, pokud si jej tedy "nevytuníte" kapkou oleje. Klávesnice je ale naopak slušně zpracována, i když adaptovat se na ni budete samozřejmě taky muset.

Co se týče dalších kvalit, pak LCD displej je standardní, což v podstatě platí i pro jeho zobrazovací schopnosti, ovšem leckdo rád uvítá, že jeho povrch není lesklý, ale matný. HP zde také nabízí 2megapixelovou webkameru s velmi kvalitním, ostrým a barevným obrazem a pokud jí poskytneme dostatek světla, tak bude obraz i rychlý. Také reproduktory jsou s to přehlušit řadu plnohodnotných notebooků, i když je jejich zvuk stále spíše plochý.

S výkonem je to také dobré zvláště díky rychlému pevnému disku z dílen Hitachi, ovšem na druhou stranu nám tato verze nenabídne nijak dlouhou výdrž na baterie. K dispozici ale jsou i novější modely HP Mini 5101 s větší baterií disponující dvěma články navíc. Ale ani pak tento netbook nemá na téměř devítihodinovou výdrž netbooků Toshiba N200 a případně i jiných. Nemůžeme asi chtít všechno.


Kvalitní materiály a zpracování
Hladký touchpad
7200otáčkový pevný disk
Nízká výdrž na baterie
Silný zvuk a výborný obraz webkamery
Zbytečně velký napájecí adaptér
Orientační cena: viz graf dole (přibližně 9 000 Kč), záruční doba 2 roky


Stále aktuální cena v českých eshopech


Graf ceny produktu HP Mini 5101 NN368EA poskytuje server Heureka.cz

Za zapůjčení netbooku HP Mini 5101 děkujeme společnosti Hewlett-Packard