Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: závěrečné srovnání

23.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: závěrečné srovnání
Recenze pěti netbooků jsou za námi, takže si zbývá provést jen závěrečné srovnání toho, co jsme mohli vidět. Ukázaly se produkty taktéž pěti výrobců, a sice Acer, Asus, Dell, Hewlett-Packard a Toshiba. Uvidíme tedy přehledně a vcelku, co který z nich nabízí...

Výdrž na baterie a spotřeba


Nyní přichází na řadu něco, kde se konečně projeví podstatné rozdíly. Dnes výrobci obecně myslí na to, aby jejich netbooky poskytovaly dostatečnou výdrž na baterie a snaží se jednak minimalizovat jejich spotřebu a zároveň nabídnou bežněji i šestičlánkové vysokokapacitní baterie. Tyto dva aspekty v závěru určí, jak dlouho ten který model vydrží.

My se nejdříve podívejme na dostupné specifikace použitých baterií. Ošklivým kačátkem se v tomto případě stal Hewlett-Packard Mini 5101 s pouze 29 Wh baterií, ovšem dnes jsou již k dispozici verze s větší baterií i OS Windows 7. Asus Eee PC 1008HA také nemá zrovna úžasnou baterii, ovšem ten má zase v rukávu jiný trumf, jak uvidíme.

Model
Baterie
Acer Aspire One 531h
Li-ion 48,8 Wh / 11,1 V
Asus Eee PC 1008HA
Lithium-polymerová 32 Wh
Dell Inspiron Mini 10v
Li-Ion 56 Wh / 11,1 V
Hewlett-Packard Mini 5101
Li-Ion - 29 Wh / 14,8 V
Toshiba NB200
Li-Ion - 63 Wh / 10,8 V
Lenovo IdeaPad S12
Li-Ion - 52 Wh / 11,1 V
Acer Aspire One 751
Li-Ion - 58 Wh / 11,1 V




Orientační spotřeba měřena zařízením Voltcraft Energy Check 3000

Nejlepším předpokladem pro dosažení toho nejdelšího běhu na baterie měl netbook Toshiba NB200. Jeho baterie má opravdu velkou kapacitu a navíc jeho spotřeba není příliš vysoká - v klidu dokonce s přehledem druhá nejnižší, pokud tedy počítáme pouze pět nedávno recenzovaných modelů, o něž tu jde především. Naopak HP Mini 5101 doplatil na relativně vysokou spotřebu a nízkou kapacitu baterie. Ostatní netbooky se drží na slušných hodnotách, ale na Toshibu NB200 nedosahuje ani jeden.

Model
Přibližná cena s DPH*
Acer Aspire One 531h
9 500 Kč
Asus Eee PC 1008HA
9 000 Kč
Dell Inspiron Mini 10v
9 500 Kč
Hewlett-Packard Mini 5101
8 800 Kč
Toshiba NB200
10 200 Kč
* pro zjištění přesnější a aktuálnější ceny využijte grafy v závěru samotných recenzí

Závěr


Jak a podle čeho tedy máme nové netbooky zhodnotit? To je problém, protože rozhodně ne podle výkonu, neboť to ani nejde. Pokud tedy máme rozhodnout o těch nejlepších, musíme zvážit jejich jiné kvality, tedy především právě spotřebu a výdrž na baterie, kde exceloval model Toshiba NB200-136 s téměř devítihodinovou výdrží v klidovém režimu. Ten si tak i s ohledem na ostatní kvality odnese jednu z dvou udělených cen TREFA Světa hardware, i když si za tyto výhody něco připlatíme. Nevýhodou zase může být subjektivě až moc měkké tělo.


Ocenění TREFA získává netbook Toshiba NB200-136 za vysokou výdrž na baterie.

Výběr druhého netbooku pro udělení ceny byl již podstatně těžší a i když sám nejsem žádný příznivce moderního a lesklého vzhledu aktuálního hardware, rozhodl jsem se pro Asus Eee PC 1008HA z několika důvodů. Jednak je z něj vidět, že Asus jde v oblasti netbooků neustále dopředu a snaží si udržet odstup a zaujmout zákazníka novinkami, pokud mu to okolnosti dovolí. Jeho přednostmi tak jsou štíhlé tělo, kvalitní zpracování, i přes nízkokapacitní baterii díky velmi umírněné spotřebě také slušná výdrž na baterie, velmi dobrý zvukový systém a poté také vyspělý systém firemních aplikací. Vybrat si můžeme také z celkem šesti barevných provedení.


Ocenění TREFA získává netbook Asus Eee PC 1008HA za design,
zvukový systém, mobilitu a přesto dobrou výdrž na baterie.

Ovšem ani ostatní netbooky nejsou bez kladů. U Acer Aspire One 531h můžeme zmínit také slušnou výdrž na baterie a pevné tělo, Dell Inspiron Mini 10v zase nabídne kromě pevného těla také velmi tichý provoz díky pasivnímu chlazení a Hewlett-Packard Mini 5101 má rychlý disk, hliníkový kryt displeje, silný zvuk a jako Dell kvalitní webkameru.