Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test pouzder pro Qtek 9000/HTC Universal

14.9.2006, Ondřej Nývlt, recenze
Test pouzder pro Qtek 9000/HTC Universal
Qtek 9000 je v současné době jedním z nejvybavenějších, ale také i nejdražších PDA na trhu, proto si ho každý majitel chrání jako oko v hlavě. K tomu slouží nejen kvalitní folie na displej, ale především i kvalitní pouzdro. V České republice máme na výběr z pěti druhů pouzder - jednoduché pouzdro, které je součástí balení Qtek 9000; kožené pouzdro Krussel; luxusní pouzdro Piel Frama Cowskin, jež je k dostání ve čtyřech různých barvách; klasické kožené pouzdro od SmartAx a nově i kovové pouzdro taktéž od SmartAx.
Vzhledem k nespokojenosti s přiloženým standardním pouzdrem jsem za něj hledal náhradu. Jako spokojený uživatel velmi povedeného obalu "na tělo" pro Treo 650 jsem ihned navštívil stránky švédské firmy Krusell. Tento významný výrobce kvalitních pouzder nejen pro mobilní telefony a PDA mne nezklamal - skutečně pro Qtek 9000 pouzdro za příznivou cenu nabízí – a tak jsem ho u firmy Sunnysoft zakoupil.

Při prvním zkoušení nasazení PDA do pouzdra jsem se trochu zhrozil, protože se zdálo, že výrobce koncipoval pouzdro na stroj o 1-2 milimetry menší - především jsem se obával prasknutí švu kůže/umělá hmota okolo otvoru pro SD kartu. Skutečně to vypadalo, že můj Qtek do pouzdra "nenarvu", nejen kvůli menší části z umělé hmoty, ale i kvůli přichycení horní části obalu k základové části s konektorem Multidapt - tento šev totiž tvoří docela velký hrb, přes který se PDA do pouzdra vsunuje poměrně obtížně. Nicméně se nakonec po několika horkých chvílích vše podařilo a Qtek se pevně usadil uvnitř obalu. Zasunutí a vyjmutí PDA z obalu není i přes několikanásobné provedení této operace příliš hladké - faktem je, že PDA díky tomu v pouzdru dobře drží, ale přesto by mohla být manipulace hladší.


Ale vraťme se k vlastnímu pouzdru. Jak už to je u Krusell zvykem, je pouzdro z kvalitní, na dotek velmi příjemné kůže. K dispozici je pouze v černé barvě. Základová část (ta na které Qtek 9000 stojí) je zevnitř vyztužena a zvenčí osazena konektorem Multidapt pro připojení různých přezek na pásek (upřímně si moc nedovedu představit, že tento nepříliš lehký stroj bude někdo na opasku nosit), pro přidělání na kolo, do auta... Zajisté velmi šikovná a praktická věc, ale bohužel mírně "vyčuhuje" a PDA díky tomu nestojí zcela stabilně.

Dále jsou zde dvě patentky pro připnutí druhé části pouzdra a otvor v kůži pro fotoaparát překrytý umělohmotnou fólií. Celá klávesnice je zasunuta do průhledné plastové části, která Qtek v pouzdru drží. Tato část pouzdra obsahuje mnoho různých otvorů po stranách, které jednak umožňují neomezený přístup k SDIO slotu či ovládacím tlačítkům a zároveň zabraňují tlumení zvuku z reproduktorů umístěných pod klávesnicí. Druhá část obalu je přišita k té první v místě, kde má QTek kloub. O problému tohoto švu jsem již výše psal. Tato druhá část chrání displejovou část PDA - obsahuje výřezy pro druhou kameru, ovládací kříž, všechny reproduktory a konektory (bohužel ten pro nabíjení/synchronizaci příliš nesedí).


Displej je překryt opět průhlednou umělohmotnou fólií, přes kterou ho lze s trochou omezení i ovládat. Jak už jsem psal, celý obal se uzavírá pomocí dvou patentek. PDA je v tomto pouzdro dobře chráněno ze všech stran ať už kůží, nebo umělou hmotou. Velkou výhodou je, že lze Qtek používat s tímto pouzdrem bez problémů jak v režimu Portrait (tedy jako klasické PDA), tak i Landscape, aniž byste ho museli vyndávat z obalu.




Displej je překryt opět průhlednou umělohmotnou fólií, přes kterou ho lze s trochou omezení i ovládat. Jak už jsem psal, celý obal se uzavírá pomocí dvou patentek. PDA je v tomto pouzdro dobře chráněno ze všech stran ať už kůží, nebo umělou hmotou. Velkou výhodou je, že lze Qtek používat s tímto pouzdrem bez problémů jak v režimu Portrait (tedy jako klasické PDA), tak i Landscape, aniž byste ho museli vyndávat z obalu.




Po měsíci používání pouzdra jsem velmi rozladěn kvalitou zpracování a uvažuji o reklamaci - jak jsem výše psal o problematickém místu okolo SD slotu, tak umělá hmota námahou již zcela praskla - obal klávesnice na této straně tudíž dostatečně nedrží. Příčinou je, jak jsem již psal, podcenění velikosti PDA a nepříjemný "hrb" (šev). Další nemilou věcí je párání švů - z pouzdra neustále někde koukají nitě.

Původně jsem měl v plánu toto pouzdro jen chválit pro své unikátní vlastnosti (nejen příznivou cenu za zhruba 400 Kč s DPH) umožňující využít obal v jakémkoli stavu rozložení PDA, ale takováto zásadní chyba celé hodnocení obrací naruby a druhý nákup bych si rozmyslel...