Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test pouzder pro Qtek 9000/HTC Universal

14.9.2006, Ondřej Nývlt, recenze
Test pouzder pro Qtek 9000/HTC Universal
Qtek 9000 je v současné době jedním z nejvybavenějších, ale také i nejdražších PDA na trhu, proto si ho každý majitel chrání jako oko v hlavě. K tomu slouží nejen kvalitní folie na displej, ale především i kvalitní pouzdro. V České republice máme na výběr z pěti druhů pouzder - jednoduché pouzdro, které je součástí balení Qtek 9000; kožené pouzdro Krussel; luxusní pouzdro Piel Frama Cowskin, jež je k dostání ve čtyřech různých barvách; klasické kožené pouzdro od SmartAx a nově i kovové pouzdro taktéž od SmartAx.
Do rukou se mi dostalo další zajímavé pouzdro se zcela jinou koncepcí než ostatní testované kusy - jedná se o koženou luxusní kapsu na QTek 9000 od firmy PDair. Skutečně bych toto pouzdro nazval spíše kapsou, protože pokud je PDA uvnitř, nelze ho nijak ovládat. Zvenčí je použita černá kůže, zevnitř béžová (lepší označení mne nenapadá) a na švy byly použita světlá niť. Nad kapsičkou pro datovou kartu je vlys s logem firmy PDair. I balení je velmi stylové - šedá krabička s modrým nápisem PDair - uvnitř které je ve voskovaném papíru (opět s logem PDair) zabaleno vlastní pouzdro.

Pouzdro je sice velmi jednoduché, ale představuje praktickou a módní základní ochranu před poškozením - luxusní náhradu za dodávaný obal. Největší nevýhodou je samozřejmě to, že veškeré ovládání PDA je díky konstrukci pouzdra znemožněno.



Pro zavěšení na opasek obsahuje pouzdro malou karabinu a pásek, který se zapne (kvůli zabezpečení proti samovolnému otevření) pomocí dvou patentek. Po zasunutí kapesního počítače do kapsy se QTek proti vypadnutí zabezpečí koženým páskem. Pokud se má toto pouzdro nosit u pasu (což je s váhou QTek 9000 myslím dost zcestné), tak by mělo být lépe zajištěné proti jednoduchému vytáhnutí PDA z pouzdra (proti dnešním "chmatákům" úzký nepřipevněný pásek moc nesvede).



Za velmi užitečný detail považuji kapsičku na jednu MMC/SD kartu, která je na rozdíl od jiných pouzder skutečně pro SD karty použitelná. Celkově je pouzdro velmi stylové - jak spojení barev, tak materiál (kůže) i provedení - opravdu se mi líbí a představuje zároveň i slušivý módní doplněk nejen pro manažery. Na druhou stranu přes všechnu svou stylovost nemá toto pouzdro velké praktické uplatnění - chrání PDA jen při transportu, ne při reálném používání. V České republice toto elegantní pouzdro nekoupíte – jinak, pokud máte volných pár dolarů (konkrétně 25) na ne zcela praktické, ale pěkné pouzdro, můžete si ho objednat u výrobce (zaslání kamkoli na planetě je zdarma).




Pouzdro k recenzi zapůjčila společnost PDair, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 25 USD (cca 560 Kč)