Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test Radeonu R9 285 v CrossFire (XDMA)

28.5.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Test Radeonu R9 285 v CrossFire (XDMA)
Po testování GeForce GTX 960 v SLI zapojení se dnes podíváme do tábora konkurence, tedy AMD a jejich Radeonů R9 285 v zapojení CrossFire (XDMA). Bude pro nás CrossFire lepší volbou než SLI? No uvidíme!

Závěr


Pro toho, kdo již četl náš předchozí článek o testování GTX 960 v SLI zapojení, tedy Davidové proti Goliášovi, nebude dnešní závěr jistě žádným velkým překvapením.

CrossFire zapojení dvou Radeonů R9 285 mnoho výhod svým uživatelům nepřinese. Jistě, budou se moci chlubit vyšší snímkovou frekvencí, ale většinou opět jen za cenu poruch plynulosti pohybu ve hrách, jako je stuttering nebo micro-stuttering. AMD Frame Pacing, tedy funkce pravidelného časování snímků z obou grafických karet, kterou jsou vybaveny ovladače, někdy zafunguje dobře a někdy zase ne, ale to ostatně platí i pro Nvidia Frame Metering.


AMD Graphics logo


Stejně jako u dvojice GTX 960 určitě nemůžeme ani tuto dvojici Radeonů R9 285 zapojených v CrossFire doporučit jako cílené řešení vaší herní sestavy. Samozřejmě, že pokud byste se k druhé grafické kartě dostali nějakým jiným způsobem, bez vynaložení finančních prostředků, pak by se o výhodnosti tohoto řešení přeci jen dalo mluvit. V případě výskytu micro-stutteringu, který by vás vyloženě obtěžoval, vždy máte možnost CrossFire v ovladačích vypnout (SLI samozřejmě také) a využívat tak pouze jednu kartu.

Na rozdíl od zapojení GTX 960 jako druhé karty do SLI si však u zapojení druhého Radeonu R9 285 do CrossFire budete muset zkontrolovat výkon vašeho zdroje v PC, aby odpovídal takovému zatížení.


AMD CrossFire logo


S technologií XDMA, tedy bezmůstkového zapojení Radeonů do CrossFire, se žádné problémy během testů nevyskytly a toto řešení se jeví jako stabilní, pohodlné a opravdu bezproblémové. To samé se ale nedá říci o samotném Alternate Frame Rendering (AFR), který je hlavní příčinnou většiny problémů s plynulostí pohybů ve hrách, ale to už se opakujeme.


Fiji art


Tímto článkem bychom mohli celou záležitost kolem grafické karty R9 285 s čipem Tonga ukončit, ale my to ještě neuděláme. Proslýchá se totiž, že by se grafický čip Tonga mohl stát předlohou pro architekturu nové vlajkové lodi AMD, tedy grafickou kartu Radeon R9 390X alias Fiji. Příště si tedy trochu i my zaspekulujeme a podíváme se, jak by mohla mikro-architektura grafického čipu Fiji vypadat a jaký výkon bychom asi mohli od takového čipu očekávat.

Za zapůjčení karet MSI R9 285 Gaming 2G děkujeme Digitoru.