Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test Radeonu R9 285 v CrossFire (XDMA)

28.5.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Test Radeonu R9 285 v CrossFire (XDMA)
Po testování GeForce GTX 960 v SLI zapojení se dnes podíváme do tábora konkurence, tedy AMD a jejich Radeonů R9 285 v zapojení CrossFire (XDMA). Bude pro nás CrossFire lepší volbou než SLI? No uvidíme!

Jak budeme testovat


Protože dnes budeme testovat grafické karty zapojené do CrossFire a SLI, kde bývá velké riziko výskytu micro-stutteringu, budeme kromě snímkové frekvence zkoumat také plynulost renderování snímků. Všechny testy tedy budou prováděny pomocí nástroje FRAPS a měřeny časy jednotlivých snímků (frame times).


Grafy snímkové frekvence


Ukazatelem výkonu grafických karet bude pro nás snímková frekvence, která je v článku vyjádřena grafy jejího průběhu a následným grafem výsledkovým, včetně minim a maxim.


Grafy frame times


Časy jednotlivých snímků budou zanášeny do grafu frame times a vyhodnocovány pomocí analýzy křivky nástroje FLA Calculator. Hodnoty výsledných směrodatných odchylek pak budou uvedeny v grafu variability a stutteringu. Pokud se u grafických karet zapojených v CF/SLI v nějaké testovací hře objeví micro-stuttering, výsledky těchto grafických karet budou pro závěrečné hodnocení anulovány.

Společně s grafickými kartami zapojených do CF/SLI bude testována také jedna grafická karta MSI R9 285 Gaming 2G samostatně. Její dosažené výsledky pak budou do grafů zanášeny také a pomocí těchto výsledků budeme vypočítávat škálování CrossFire v jednotlivých testovaných scénách. Pro lepší přehled pak byly do grafů snímkové frekvence přidány také výsledky grafické karty MSI GTX 960 Gaming 100ME tak, abyste je nemuseli pracně dohledávat v článku GTX 960 SLI vs GTX 980: Davidové proti Goliášovi.


Testovací sestava
ProcesorIntel Core I7-4790k 4400 MHz
Základní deskaAsus Maximus VII RANGER, Intel Z97
RAMKingston HyperX Fury, 16GB (2x8GB) DDR3 1866
SSDKingston SSDNow V300 - 120GB
Operační systémWindows 8.1 (64-bit)
Grafický ovladač AMD14.12
Grafický ovladač Nvidia347.52