Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test tří velikánů, aneb který je lepší? 17", 18" nebo 19" LCD?

19.12.2003, Martin Štěpánek, recenze
Test tří velikánů, aneb který je lepší? 17", 18" nebo 19" LCD?
Dnešní recenze se snaží porovnat 17", 18" a 19" LCD monitory, které jsou vybaveny stejným rozlišením a ukazuje na jejich výhody a nevýhody. V testu se nám sešli Neovo E-17, LG L1800P a Neovo F-419.
Dalším monitorem v našem testu je 18" LG s označením L1800P. Tento monitor patří co do parametrů mezi průměr (parametry lze najít v přehledné tabulce na druhé straně). Mnohem zajímavější však je Pivot technologie, která slouží k převrácení monitoru o 90° ve směru hodinových ručiček a tak usnadňuje práci s dokumenty.

Jak jsem již psal, tento monitor je na rozmezí mezi rychlými, malými 17" LCD a velkými a trochu pomalejšími 19" LCD. Bohužel, ale tento monitor mě trochu zklamal a tím je i jeho zařazení ne tak jednoduché. Ale o tom až na další straně. Nyní se můžeme věnovat detailnějšímu popisu.


Přední strana monitoru L1800P
(klikněte pro zvětšení)

Po designové stránce se nejedná o žádnou specialitu. Monitor je tak vhodný především pro lidi, kterým nejde o design, ale o vlastnosti a vybavení. Mezi tlačítky jsou nejdůležitější především tři - MENU, SOURCE (zde lze vybírat vstup signálu VGA/DVI) a poslední, ale téměř nejdůležitější je AUTO SET. Poslední tlačítko je nutné vybrat již při prvním spuštění monitoru, jinak je výsledný dojem z monitoru velmi špatný.

Ovládání je jednoduché stejně jako OSD menu. Zde najdete základní věci jako jas, kontrast, teplota barev a umístění obrazu.


Zadní strana monitoru LG L1800P
(klikněte pro zvětšení)

Zde si můžeme všimnout výškově nastavitelné podstavy, která v sobě integruje i USB hub. Monitor lze zvedat až o 10cm. Z důvodu otáčení jsou všechny kabely a konektory připevněny přímo do monitoru a nebrání tak v pohybu.

K připojení je zde na výběr buď klasický VGA konektor nebo lepší DVI.



OSD menu

V OSD menu mě chybělo pokročilejší nastavení, především pak co se barev týká. U LG se zde mají ještě co učit a jako vzor bych klidně doporučil monitory Neovo, jejichž menu je funkční a navíc velmi pěkně zpracované.


Pohled ze strany
(klikněte pro zvětšení)

Menší nevýhodou monitoru Neovo E-17 byl malý úhel ve kterém šlo s displejem hýbat. S tímto se však u LG nesetkáme. Díky uchycení pomocí ramene je možné dispejem otáčet ve vertikálním i horizontálním směru.


Pivot Systém
(klikněte pro zvětšení)

Asi největším lákadlem u tohoto monitoru je právě Pivot systém. Díky němu lze pracovat ve Wordu s celou A4 ve 100% zobrazení. A nejen ve wordu najdete usnadnění práce, dobře se čtou i WWW stránky, kde nemusíte tolik scrollovat.


Manuál
(klikněte pro zvětšení)

K monitoru dostanete i CD s Pivot softwarem a manuál. Ale stejné možnosti jako poskytuje Pivot software lze najít i v ovladačích. Dokonce bych i přiznal, že otáčet obraz v ovladačích je jednodušší a nemusíte instalovat další dodatečný software.
Na další stránce se podíváme jak si monitor vedl v testu obrazu.