Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test trojice webových kamer Microsoft

7.2.2007, Jan Vítek, recenze
Test trojice webových kamer Microsoft
Společnost Microsoft, či spíše její hardwarová divize, je všeobecně známa svými slušnými periferiemi. Z těch jsme si pro dnešní test vybrali tři webové kamerky, z nichž je jedna určena pro notebooky. Jsou to modely ze série Lifecam, konkrétně NX-6000, VX-3000 a VX-6000. Jejich kvality ukáží obrazové testy i video záznam.
Nejdříve se podíváme na první zmíněný model, jímž je notebooková kamerka Lifecam NX-6000. Ta se může pochlubit především fyzickým rozlišením snímacího čipu 2 Megapixely. To jí dovoluje snímat v rozlišení 1600 x1190 pixelů a prokládaně až 3200x2380 (7,6 Megapixelů).




Ke kamerce dostanete praktický, asi šest centimetrů vysoký obal v podobě válce, jenž se otvírá pomocí zipu. Do jeho útrob se bez problémů vejde celá kamera i se 75cm USB 2.0 kabelem a feritovým jádrem pro odrušení.



ModelLifecam NX-6000
Rozměry68,4 x 32 x 25,2 (d x š x h)
Hmotnost54g
Délka kabelu75cm
Fyzické rozlišení2Mpix (1600 x 1190)
Interpolované rozlišení7,6MPix (3200 x 2380)
RozhraníUSB 2.0
Úhel pohledu71° diagonálně
Zoom3x digital
Požadavky na systémPentium III 700MHz (doporučeně Pentium 4 2,4GHz)
128MB RAM (doporučeně 256MB RAM)
200MB místa na disku
GK 800x600, 16-bit, 2MB videopaměti
Zvuková karta
CD-ROM

Složená NX-6000 má tvar podlouhlého hranolu a ve své levé polovině je rozšířena, aby se do ní bez problémů vešel vysouvací modul se snímacím zařízením. Microsoft pro její výrobu použil tvrdý plast s šedou metalízovou úpravou. Čelo kamerky je však opatřeno hliníkovým plíškem, jenž podtrhuje elegantní vzhled a zároveň by měl poskytnout zvýšenou odolnost proti fyzickému poškození.



V levé části předního panelu si ještě vedle loga Microsoft v černém poli můžete všimnout malého otvoru. Za tím se skrývá nezbytný mikrofon, který doplňuje funkce kamery. Na horní straně pak máme podlouhlý stříbrný spínač. Ten však neslouží jako u jiných kamerek pro zachycení statického obrázku, či fotografie, chtete-li, ale ke spuštění aplikace Windows Live Messenger (zařízení vyžaduje alespoň verzi 8.0). Pokud ji nemáte nainstalovanou a stisknete tlačítko, systém vás vyzve k doinstalování a zobrazí příslušnou webovou stránku, kde si jej můžete stáhnout (cca 15MB).



Pohled na zadní stranu kamerky ukazuje především úchyt, jehož provedení nás nemůže překvapit. Jde totiž o klasickou vysouvací packu, jež se dá ze základního 8mm rozsahu roztáhnout až na 17mm. To by vám mělo k připevnění na displej notebooku bohatě stačit, avšak pro stolní LCD panel je to zcela nedostatečné. Pro tyto účely také není kamerka určena. Důležité také je, že úchyt byl z obou stran opatřen gumovými podložkami, aby se zajistilo pevné uchycení.


- klikněte pro zvětšení -

Velmi se mi zamlouval způsob, jakým kamerka chrání svou nejdůležitější součást – modul s čočkou a snímacím čipem. Ten je totiž zapuštěn v pravé části, kde by měl být okolním plastem dostatečně chráněn. Vysunete ho naprosto stejným způsobem jako hrot propisovací tužky, tedy stiskem se modul uvolní a vysune a opětovným zasunutím se zase ukotví uvnitř.



Natáčení objektivu je kvůli způsobu uchycení možné pouze ve vertikálním směru, a to od základní pozice, kdy kamerka sleduje prostor přímo před sebou, nahoru či dolů v celkovém rozmezí cca 60°. To se mi zdá pro účely práce s notebookem více než dostatečné.


Příslušenství

Příslušenství se skládá z velmi jednoduchého návodu, průvodce produkty Microsoft a instalačního CD s aplikací Microsoft LifeCam. K této kamerce dostanete verzi 1.2, k níž vám instalační program automaticky najde 60MB update na verzi 1.21.113. To mě poněkud zarazilo vzhledem k faktu, že si na webu Microsoftu můžete sami stáhnout Lifecam ve verzi 1.3 (úžasných 117 MB – obsahuje i 60MB instalaci DirectX 9.0). O tom se však program ani po zvolení funkce „Check for updates“ ani slůvkem nezmíní a sdělí vám, že máte poslední verzi.



Nezbývá nám tedy asi nic jiného, než abychom se raději sami starali o updaty. Na druhou stranu jsem však rozdíl mezi zmíněnými dvěma verzemi vůbec nepostřehl, ale když už je nová na světě, měla by být také přes automatickou službu bez problémů přístupná.


Nastavení videa - 1. stránka



Nastavení kamery - 2. stránka