Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test trojice webových kamer Microsoft

7.2.2007, Jan Vítek, recenze
Test trojice webových kamer Microsoft
Společnost Microsoft, či spíše její hardwarová divize, je všeobecně známa svými slušnými periferiemi. Z těch jsme si pro dnešní test vybrali tři webové kamerky, z nichž je jedna určena pro notebooky. Jsou to modely ze série Lifecam, konkrétně NX-6000, VX-3000 a VX-6000. Jejich kvality ukáží obrazové testy i video záznam.
Druhá kamerka – Lifecam VX-3000 – je již klasická stolní verze, jejíž místo bude primárně na monitoru, ať už LCD, nebo CRT. Přichází k nám v papírové krabici, z níž na nás vykukuje přes tvrdý plastový výlisek. Uvnitř je pečlivě zabalená tak, aby se nehnula ani o píď a zároveň kolem sebe měla dostatek místa tvořícího ‘deformační zóny’.



Z obalu vytáhneme vedle kamerky stejnou výbavu jako u předchozí NX-6000 pouze s tím rozdílem, že software Lifecam je ve verzi 1.1. Tím se tedy ani nebudeme zabývat a rovnou si ze stránek Microsoftu stáhneme nejnovější verzi.



ModelLifecam VX-3000
Rozměry53,3 x 55 x 74,1 (d x š x h)
Hmotnost95g
Délka kabelu175cm
Fyzické rozlišení300kPix (640 x 480)
Interpolované rozlišení1,3MPix (1280 x 960)
RozhraníUSB 2.0
Úhel pohledu55° diagonálně
Zoomdigital
Požadavky na systémPentium II 550MHz (doporučeně Pentium 4 1,4GHz)
64MB RAM (doporučeně 128MB RAM)
300MB místa na disku
GK 800x600, 16-bit, 2MB videopaměti
Zvuková karta
CD-ROM


Lifecam VX-3000 mi ze všeho nejvíce připomněla modely od firmy Logitech, jež mají zepředu podobný kulatý tvar. Tato kamera je však zploštělá, takže její hlavní modul nepřipomíná kouli. V ostatních aspektech se však tento produkt z řady podobných nijak nevymyká. Stejně jako ostatní má hlavní modul připojen na spodní podstavec a ten zajišťuje, aby se dal objektiv snadno nastavit do co možná nejkrkolomnějších poloh.



Vestavěný čip je schopen snímat fotografie v maximálním fyzickém rozlišení 640x480, tedy cca 300.000 pixelů. Ty dokáže prokládat až do rozlišení 1280x960 (1,3MPix).



Hlavní modul je opatřen objektivem, který si uživatel musí sám zaostřit. Jde to velice snadno pouhými dvěma prsty. Ostření samo je také dostatečně jemné, takže zde problém nehledejme. Pokochat se můžeme dvěma barvami plastu – černou a šedou metalízou, jako má předchozí NX-6000. Na vrchu kamery se nachází opravdu velké černé tlačítko, jehož funkce se od předchozí verze nemění – vyvolává aplikaci Windows Live Messenger. Zde se mi nelíbila právě jeho velikost. Při nastavování vertikálního směru pohledu kamery, což jde kvůli pevnému ukotvení velmi ztěžka, se tak kolikrát nevyhnete jeho nechtěnému stisknutí a to dokáže být velmi otravné. Tlačítko by tedy mohlo být klidně poloviční i menší, aby měl uživatel k dispozici dostatek místa, za něž by kameru mohl pevně uchopit a nastavit si směr pohledu.



Na přední straně přímo pod objektivem máme ještě zelenou stavovou LED. Ta nám příjemně měkkým světlem ukazuje, kdy je kamerka aktivní a kdy ne. Je dobré, že se Microsoft nedal zlákat posledními trendy a nepoužil (pokud možno vysokosvítivou) modrou LED, která dokáže být velmi otravná. Zvláště na kameře umístěné před obličejem by šlo téměř o hrdelní zločin. Napravo od zelené LED byl umístěn mikrofon, což je poslední prvek přední části kamery a pokud pomineme zadní výstup USB kabelu, pak je to vůbec poslední prvek. Nalevo od LED se sice nachází stejný otvor, ale to je pouze imitace.



USB kabel Microsoft vybavil také feritovým jádrem, avšak to není u kamery, ale u samotného USB konektoru. Kabel je mimochodem dlouhý 175 cm. Horní část kamery spojuje s podstavcem asi centimetrový krček. Ten jí umožňuje se snadno otáčet kolem své osy o plných 360°. Vertikální úhly dovolují pohled asi 40° dolů a 45° nahoru, tedy v rozmezí necelých 90° celkově.



Podstavec při pohledu zezdola připomíná malinký volant a skládá se ze dvou materiálů. Horní část tvoří poměrně tvrdý plast, ale v dolní části přechází do měkké gumy, díky níž kamerka i na hladkém povrchu relativně pevně sedí. Píšu relativně, protože je přeci jen velmi lehká, takže chtě nechtě i tak trochu klouže. V této podobě byste ji však jen těžko usadili na úzký rám LCD monitoru, a tak je možné podstavec rozložit, čímž se vepředu utvoří packa. Ta se zahákne za vrchní kraj panelu a zbytek rozloženého podstavce bude kamerku podporovat z opačné strany. Celkově tedy žádná novinka, avšak způsob zpracování mi přišel jako opravdu kvalitní a bytelný.





Možná nastavení kamery