Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test trojice webových kamer Microsoft

7.2.2007, Jan Vítek, recenze
Test trojice webových kamer Microsoft
Společnost Microsoft, či spíše její hardwarová divize, je všeobecně známa svými slušnými periferiemi. Z těch jsme si pro dnešní test vybrali tři webové kamerky, z nichž je jedna určena pro notebooky. Jsou to modely ze série Lifecam, konkrétně NX-6000, VX-3000 a VX-6000. Jejich kvality ukáží obrazové testy i video záznam.
Poslední kamera v dnešním testu, model Lifecam VX-6000 by mohl být dle označení jakýmsi výkonnostním ekvivalentem k notebookové NX-6000, ale spíše stojí mezi ní a předchozí VX-3000. Výrobce ji zabalil zcela stejně, tedy do červené papírové krabice s průhledným plastem.



Lifecam VX-6000 se již na první pohled vzhledově téměř neliší od předchozí verze. Výrobce pouze použil jiné barvy a také objektiv opatřil ochranným plexi, díky němuž se nedostane prach hluboko do objektivu, z nějž by se špatně dostával. Na druhou stranu je takový plast náchylnější na fyzické poškození a také by mohl mít negativní dopad na kvalitu obrazu.



ModelLifecam VX-6000
Rozměry53,3 x 55 x 74,1 (d x š x h)
Hmotnost95g
Délka kabelu175cm
Fyzické rozlišení1,3MPix (1280x 1024)
Interpolované rozlišení5MPix (2560 x 2048)
RozhraníUSB 2.0
Úhel pohledu72° diagonálně
Zoom3x digital
Požadavky na systémPentium III 700MHz (doporučeně Pentium 4 2,4GHz)
128MB RAM (doporučeně 256MB RAM)
300MB místa na disku
GK 800x600, 16-bit, 2MB videopaměti
Zvuková karta
CD-ROM





V ostatních ohledech si konstrukce této kamery přinesla pozitiva i negativa z předchozího modelu VX-3000. Horní tlačítko pro vyvolání aplikace Microsoft Live Messenger je zbytečně velké a zavází. A stejně tak otáčení kamery ve vertikálním směru pohledu je příliš těžkopádné.






Hlavní rozdíly tedy vězí ve specifikacích. Kamera obsahuje CMOS SXGA senzor s fyzickým rozlišením 1280x1024 – 1,3MPix, což je již jiná káva než pouhých 640x480 předchozího modelu. Díky tomu se může využít také třínásobný digitální zoom. Dále myslím kameru není třeba popisovat, protože bych se pouze opakoval a vás trestuhodně nudil.







Microsoft Lifecam


Místo toho se raději podíváme na aplikaci Microsoft Lifecam, kterou ke kamerkám dostanete na CD. Zastaralé verze z CD jsem zavrhl ihned a raději si stáhnul nejnovější Lifecam v.1.30.175.0. Ten se sám nainstaluje s minimem možností, jak je u aplikací Microsoft poměrně běžné a ve Start menu se objeví Lifecam Help, Lifecam, Live Call (odkaz na Live Messenger).



Po instalaci, která se doporučuje udělat ještě předtím, než zapojíte kameru, systém kameru detekuje a vyzve vás, abyste si nastavili zvukový výstup, zvukový vstup a jeho citlivost a nakonec také vstup obrazového zařízení. Ten je nutný zvolit, protože je možné, že v počítači máte vedle kamery připojené ještě podobné zařízení, jako televizní kartu, apod. Po úspěšném nalezení a nastavení kamery se zobrazí hlavní okno, z nějž budete ovládat v podstatě veškeré funkce. Tři nejvyužívanější tlačítka jsou umístěna nahoře. Mají piktogramy znázorňující fotoaparát, mikrofon a film, takže je jasné, že slouží pro zachytávání fotografií, audia a videa. Stačí tedy stisknout tlačítko a program začne automaticky zaznamenávat do formátů JPEG, WMA či WMV a ve zvoleném rozlišení. Bohužel nikoho z Microsoftu nenapadlo umožnit uživatelům, aby si kromě rozlišení nastavili cokoliv jiného. Ani tak základní věc, jakou je bitrate audia či videa, zde nenajdeme.



Pod ikonkou v pravém horním rohu se skrývá právě ono nastavení rozlišení. Můžeme si zvolit rozlišení videa a také způsob snímání fotografií - zda stejně jako video, nebo v prokládaném 7,6MPix. To platí pro kamerku Lifecam NX-6000, ale neřekl bych, že její prokládaných 7,6MPix je nějaká výhoda, neboť jeho praktická využitelnost se blíží nule.



Pomocí ikonky na opačné straně si můžeme otevřít další okénko s nabídnou jistých animovaných, či statických témat, jimiž si můžeme hlavní okno doplnit. Nejde o nikterak užitečnou funkci, ale je to alespoň příjemné zpestření. V dolní polovině můžeme ovládat zoom, scrollovat s obrazem a zapnout funkci sledování obličeje. Ta mě stejně jako u ostatních výrobků nepřesvědčila, neboť měla pomalou odezvu a často se ztrácela.



Pokud si již nějaké ty snímky nebo videa vytvoříte, můžete je s pomocí dolních tlačítek poslat přes E-Mail, vložit do svého blogu (Windows Live Spaces) nebo prostě otevřít jejich složku. Kamerky a jejich funkce jsou tedy pevně svázané s OS Windows a službami Microsoftu. Co jiného by se ostatně dalo čekat.