Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test trojice webových kamer Microsoft

7.2.2007, Jan Vítek, recenze
Test trojice webových kamer Microsoft
Společnost Microsoft, či spíše její hardwarová divize, je všeobecně známa svými slušnými periferiemi. Z těch jsme si pro dnešní test vybrali tři webové kamerky, z nichž je jedna určena pro notebooky. Jsou to modely ze série Lifecam, konkrétně NX-6000, VX-3000 a VX-6000. Jejich kvality ukáží obrazové testy i video záznam.
Jistě již tušíte, že závěrečné hodnocení asi nejvíce vyzdvihne kameru Lifecam VX-6000, jež v testu ukázala stabilně kvalitní výkon téměř ve všech testech a jediné, co jí jde v podstatě vytknout, je znatelný šum při snímání obrazu za nízkého osvětlení. Toho se notebooková NX-6000 bát nemusí, ovšem pouze při vyšších rozlišeních. Při takových 800 x 600 pak kvalita jejího obrazu velmi citelně poklesne a je naopak ze všech nejhorší. Verze Lifecam VX-3000 nelze nikde vyzdvihnout, protože jde o veskrze průměrný výrobek, jehož výkony navíc viditelně sráží modré odstíny, které se derou zpravidla tam, kde nemají co dělat.


Lifecam NX-6000

Elegantní design + ochrana senzoru
Slabý výkon při snímání v nízkém rozlišení
Slušné technické zpracování
Špatné ostření na dlouhou vzdálenost
Výborný obraz na blízko ve vysokém rozlišení
Ikona Odkaz na databázi
Cena: 2.396,- Kč



Co se týče technického zpracování, pak jsou všechny modely veskrze na slušné úrovni. Plasty jsou pevné, nikde se nic neprohýbá ani nevrže a jediné, co se dá vytknout, je uchycení modulu stolních webkamerek na podstavec. Kolem vlastní osy se kamerky otáčí snadno, ale naklánění jejich vertikálního pohledu je možné za vyvinutí větší síly. To v kombinaci se zbytečně velkým tlačítkem spouštějícím Live Messenger dokáže připravit iritující chvíle.


Lifecam VX-3000

Slušné technické zpracování
Vertikální naklánění klade příliš velký odpor
Snadné ostření
Vzhledem k ceně slabý výkon
Ikona Odkaz na databázi
Problémy s vyvážením bílé
Cena: 1.191,- Kč


Microsoft nám k ovládání kamerek připravil jednoduchý software, jenž dovoluje základní funkce - zachytávat fotografie, audio a video a posílat je mailem, či uploadovat na vlastní blog. Samozřejmě také můžete volit rozlišení a ovládat další základní funkce jako digitální zoom nebo sledování obličeje, ale bohužel již nic víc. Ani v nejnovější verzi tak není zahrnut výběr bitrate zachyceného videa, či audia, natož abyste si mohli vybrat vlastní kodek. V tomto ohledu by tedy měl výrobce ještě zapracovat. Avšak nic vám také nebrání využít alternativní software, jako třeba iuVCR.


Lifecam VX-6000


Slušné technické zpracování
Vertikální naklánění klade příliš velký odpor
Vyvážený výkon
Vyšší cena
Snadné ostření
Ikona Odkaz na databázi
Cena: 2.396,- Kč


Za zapůjčení kamer Microsoft Lifecam NX-6000, VX-3000 a VX-6000 děkujeme firmě BGS LEVI Czech