Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Big Typhoon

19.1.2006, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Big Typhoon
Vzhledem k mnoha vašim žádostem o zařazení chladiče Thermaltake Big Typhoon do testů dnes především z tohoto důvodu přinášíme jeho recenzi. Chladič je to na první pohled vskutku originální a evidentně v sobě skrývá velký potenciál, takže bude jistě zajímavé zjistit, zda porazí i nedávno testovaný ThermalRight HR-01 „HighRiser“, jenž si vedl na výbornou.
Kapitoly článku:
Testy probíhaly na uvedené sestavě a abych mohl výsledky srovnat s výkony ostatních chladičů, i metodika testu byla stejná: při 21°C okolní teplotě jsem teplotu testoval s procesorem AMD FX55 se zvednutým napětím z 1,5 na 1,6V.



Program Prime 95 nastavený na největší tepelnou zátěž procesoru se staral o největší teplotu do té doby, než přestala stoupat. Výsledky tedy bude možné srovnat s chladiči ThermalRight XP90C, Zalman CNPS 9500 LED, Scythe Ninja, ThermalTake Tower112 Cu, ThermalRight HR-01 a Arctic Cooling Freezer 64 Pro. Testovací otáčky byly také nastaveny tak, aby korespondovaly s předchozími testy, tedy na 700 a 1200RPM.

Test při 700RPM



Jak se dalo čekat, nízké otáčky milimetrovým odstupům tohoto chladiče příliš neprospívají. Tento test tak vede chladič Thermalright HR-01, který je primárně koncipován jako pasivní a má tedy neporovnatelně širsí odstupy mezi žebry. Pokud tedy chcete nějaký chladič, který bude využívat opravdu tichý ventilátor, nevidím důvod, proč si neobstarat například AC Freezer 64 Pro. Ten má s Big Typhoonem v tomto testu v podstatě srovnatelné výsledky a navíc nabízí menší rozměry a především nižší cenu.

Test při 1200RPM



V tomto testu už konečně Big Typhoon ukazuje, co v něm vězí. Poráží i minulého naprostého vítěze - HighRisera od ThermalRightu. Ovšem co na to hlukové vlastnosti použitého ventilátoru? Jak jsem již psal, ventilátor byl od firmy Hong Sheng a dle jeho označení se jedná o obdobu ventilátoru Thunderblade ze včerejšího testu, který si vedl velmi dobře. Tento kousek byl neméně dobrý a i při vypnutém PC jsem u chladiče napájeného ze samostatného zdroje marně napínal uši a snažil se zachytit nějaké zvuky z motorku. Aerodynamický hluk je sice při maximálních otáčkách 1350RPM trochu slyšet. Pokud je ovšem zregulujete na úroveň 1200RPM, stává se chladič vskutku tichým a účinným řešením.