Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Element S: profesionální skříň?

16.3.2009, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Element S: profesionální skříň?
Thermaltake propaguje svou novou skříň Element S, v jejíž spojení mluví především o designu, u nějž se inspirovala v automobilovém průmyslu a předurčuje ji především pro "kreativní profesionály". Uvidíme, jak se výrobci zadařilo.
Skříň Thermaltake Element S se tedy v reklamních materiálech tváří jako dokonalost sama, avšak k tomu má v realitě daleko. Její "automobilový design" je na Thermaltake celkem střízlivý, avšak jinak jde o celkem běžnou počítačovou skříň, jež se od ostatních odlišuje v podstatě pouze detaily. A bohužel je tu také dost negativních aspektů.



Jako hlavní stavební materiál byl využit 0,7 - 0,8mm SECC plech, jejž vepředu a nahoře pokryly pevné plastové panely. Mě osobně zklamalo rozhodnutí výrobce využít vylamovací záslepky karet a otvorů pro hadičky vodního chlazení, což bych čekal u modelu daleko nižší ceny. Také upevnění spodního filtru není zrovna dokonale provedeno, stejně jako je nedokonalé zajištění pevných disků a přepážky nad napájecím zdrojem. Ta drží pouze za dva šroubky a velmi snadno se prohýbá, protože je z pouze 0,6mm plechu. Naštěstí, pokud nemáte v plánu využít 2,5" disky, můžete ji s klidem v srdci vymontovat a zapomenout na ni.

Thermaltake zde také klade důraz na tichý provoz, ovšem ten zdaleka není tak tichý, jak bychom si mohli přát. A to zvláště nebude u verze VK60001W2Z, jež má k dispozici také boční ventilátor. Alespoň že bočnice nabízí ztlumení vibrací díky gumovým podložkám na styčných plochách. Nebude usnadněna ani regulace instalovaných ventilátorů, protože ty jsou napájeny pouze pomocí konektorů Peripheral Power. Slušné jsou však možnosti pro správu kabeláže.



Celkově jde tedy o naprosto průměrnou skříň za nadprůměrnou cenu, což není příznivá kombinace. Thermaltake se sice snaží od ostatních odlišit použitím zajímavého designu a silnými marketingovými výroky, avšak produkt samotný příliš vydařený není, škoda.


Slušné chlazení s prachovými filtry
Vylamovací záslepky
Dvě pozice pro 2,5" disky
3,5" pevné disky nedrží pevně
Dobré možnosti pro správu kabeláže
Bočnice se trochu kroutí
Bočnice s vložkami pro odhlučnění vibrací
Chlazení není tak tiché
Cena v době testování: 3 200 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Thermaltake Element S poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Thermaltake Element S děkujeme společnosti Thermaltake




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Case Thermaltake Element S is on the manufacturer's pages presented as almost perfect product, but according to what we found out, that is not even remotely true. Its "automotive design" is quite nice and austere considering other Thermaltake's cases, but otherwise Element S is a normal computer case which differs from others only in details. Unfortunately, there are also quite a few negative aspects.

As the main material was chosen 0.7 - 0.8mm SECC steel and it is in the front and on top covered with firm plastic panels. Personally, I was disappointed by Thermaltake's decision to use slot and watertube shields which we need to break open. That is a feature I would expect from much cheaper model. Also the lower PSU dust filter is not perfectly attached as well as the partition above the PSU's position that is made from just 0.6mm thick steel and is attached using just two thumb screws. But if you do not plan to use 2,5" disks, you do not have to use it at all. Moreover, hard disk drives cannot be safely secured in their positions, which is the problem of the plastic locks.

Thermaltake also stresses silent run, but that is not as silent as we would like it to be. And it especially will not be in case of model VK60001W2Z that uses also big side fan. However, the side panels use rubber vibration dameners which could be of some use. Speaking about the cooling system, the sad thing is that all the fans are powered using just Peripheral Power connectors, so adjusting their speed will not be that easy. On the other hand, there are good possibilities for effective cablemanagement.

Element S is simply an average computer case, but its price is above average, which is not a good combination. Thermaltake tries to differ from other manufacturers using interesting design and strong marketing statements, but the real product is not that exceptional.



Vývoj ceny testovaného produktu: