Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Level 10: designový obrněnec

19.11.2009, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Level 10: designový obrněnec
V dnešní recenzi si představíme jednu velmi zajímavou a horkou novinku - počítačovou skříň Thermaltake Level 10, která byla poprvé k vidění na CeBIT 2009, kde přilákala velkou pozornost. Jedná se o celohliníkový designový kousek s velmi neobvyklým zpracováním.
Charakterizovat Thermaltake Level 10 není vůbec lehké, protože zde hraje roli příliš mnoho faktorů, na něž budou mít zákazníci bezpochyby velmi rozporuplné pohledy. Pokud bych tedy měl použít jedno slovo, pak by to bylo "odvážná". Tato skříň, či spíše její výrobce, je odvážný v tom, že za nemalou cenu přichází na trh s produktem, jejž si uživatelé na první pohled zamilují, nebo jej přímo zavrhnou. To kvůli odvážnému designu a celkovému vzhledu, jaký jsme u počítačové skříně ještě neměli šanci vidět.



Dalšími faktory pro celkové zvážení jsou použitý materiál, hmotnost a rozměry. Level 10 hravě sám o sobě přeskočí hranici 20 kg, je téměř 70 cm vysoký, a nedá se tedy vůbec říci, že by byl skladný a snadno přenosný. S tím se ale musí počítat již při koupi. Otravná je především manipulace, kde nohám velmi vadí spodní stojan, takže se velmi hodí druhé madlo zamezující tomu, abyste si ostrou hliníkovou hranou vyrobili na těle pár šrámů.

Hliníkový plech je leckde až velkoryse tlustý (až 3 mm), ovšem to samo nezpůsobí, že skříň jako celek bude pevná. To zde bohužel ani tak moc neplatí. Pokud ji popadnete za horní rohy, pak ji bez větší námahy můžete celou zkroutit a při pohledu zepředu či zezadu je znatelné, že váha navěšených komor způsobí její mírné nahnutí, ovšem to můžeme bez problémů akceptovat. Dost dobře ale již nemohu přijmout to, že se pod vlastní vahou bortí třeba komora pro napájecí zdroj a šachta pro mechaniky je sama o sobě také chatrná, i když má kolem sebe pevnou schránku a setkáme se také s dalšími detaily vypovídajícími o tom, že si výrobce mohl se svým Level 10 ještě před vypuštěním na trh nějaký čas pohrát.



Celý nápad o naprostém oddělení komponent do komor je ovšem velmi zajímavý a poskytuje potenciál k zajištění kvalitního a jednoduchého chlazení. To zde Thermaltake trošku přizabil tím, že nenabídl žádnou možnost regulace otáček ventilátorů, i když možností pro jeho zakomponování nějakým zajímavým způsobem je zde celá řada. U chladičů pevných disků se dočkáme pouze konektoru Peripheral Power a basta, zbytek si uživateli zařiď sám a klidně si celé napájení spájej jinak. Takový přístup je možný u normálních skříní, ale v tomto případě neochotu výrobce dotáhnout návrh skříně do konce jednoduše nechápu.



Co se týče instalace komponent, pak ta probíhala v pořádku až do té doby, než přišlo na řadu zaklapnutí hlavní komory. Procesorový chladič Noctua NH-U12P se ve své ideální poloze prostě nevešel, a musel být otočen do daleko více nevýhodné pozice. Kvůli tomu pozbylo celé uspořádání hlavní komory smysl a skříň se se svým chladicím výkonem zařadila mezi šedý průměr, tedy až na chlazení pevných disků.

Celkově jsem od Thermaltake Level 10 očekával daleko více a ne jen neobvyklý vzhled a design. Skříň takto zůstává nedotažená a osobně bych byl po položení 17000 Kč na dřevo velmi zklamaný.


Zajímavý design s potenciálem
Nedotažené zpracování
Oddělené a samost. chlazené komory
Nevejdou se větší chladiče CPU
Možnosti vedení kabeláže
I přes velké rozměry nepříliš místa
Uzamykatelný panel a všechny části
Cena
Cena v době testování: cca 17 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v našich obchodech


Graf ceny produktu Thermaltake Level 10 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Thermaltake Level 10 děkujeme společnosti TNTrade s.r.o.




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

To characterise Thermaltake Level 10 is not esy at all, since there are too many aspects to consider and these aspects will be viewed very differently by potential customers. But if I had to use one word, it would be "daring". This case, or preferably its manufacturer is daring to bring on the market a product with such a price. Also its appearance is such that customers will simply either love it or reject it right away. That is because Level 10's chamber design was never seen before.

Other factors to take into account are material, weight and size. Level 10 with its massive aluminium sheets by itself exceeds 20 kg, also it is almost 70 cm high, so we cannot say much about its mobility and space-saving body. However, that is something we have to know before purchase, that carrying this case will be rather troublesome. Fortunately, there are two handles for better grasp, so one does not have to worry about bruising his/her legs with sharp edge of the case's stand.

Many aluminium parts are made of generously thick sheets (up to 3 mm), but this fact by itself does not guarantee that Level 10 will be firm and stable as a whole. If you try to grasp its upper corners, it will not be a problem to twist it and from the front and rear view it is noticeable that the weight of it chambers causes the whole chassis to lean. However, that is not a serious problem, but thera are also other parts, such as the PSU and 5.25" chamber, which are a bit flimsy. There is simply a number of things that could have been done better, so the manufacturer could have made some amendments before releasing the product to the market.

The whole idea about absolute division of chassis parts into separate chambers for motherboard, PSU, 5.25" devices and 3.5" hard drives is very interesting and it provides a great potential for creating a quality and simple cooling system. Here Thermaltake could go much far than they did, because Level 10 does not offer any kind of RPM control for its fans, even though the chassis provides many chances for creating one. Fans intended for HDD cooling also have just Peripheral Power connectors and the rest is up to us. This approach is normal and understandable when talking about normal computer chassis, but in this case I simply don't get Thermaltake's reluctance to finish what they started.

Considering computer components installation, I have to say that everything went fine till we got to the point where we should close the main MoBo chamber after installing the motherboard. Our Noctua NH-U12P simply could not fit into the case and had to be turned into much less convenient position. That is why the whole organization of the main chamber lost its sense and Level 10's cooling perfomance dropped significantly (except HDD cooling).

Personally, I expected much more from Thermaltake Level 10, not only extraordinary look and design. The case therefore seems not finished and I would be very disappointed after paying about 17000 CZK.



Vývoj ceny testovaného produktu: