Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thinkpad Edge S430: mobilní i výkonný

3.10.2012, Jan Vítek, recenze
Thinkpad Edge S430: mobilní i výkonný
Lenovo již delší dobu nabízí ThinkPady pro nenáročné zákazníky, které dostaly označení Edge. My se dnes podíváme na model S430 se 14" obrazovkou a platformou Intel Chief River s procesorem Ivy Bridge, jenž mimo jiné nabídne i rozhraní Thunderbolt. Hurá na něj.
Dnes jsme si vyzkoušeli novou verzi pracovního notebooku Lenovo ThinkPad Edge S430, který představuje levnější alternativu ke klasickým ThinkPadům. To se projevuje především na fyzickém zpracování, které nedosahuje jejich kvalit, což zákazník musí chápat. Tělo tohoto notebooku ale vypadá dobře, i když osobně bych ocenil pevnější víko a také něco jiného namísto chromově lesklé okrasné plastové lišty a rovněž lesklého vnitřního rámu kolem displeje. Od kovových kloubů displeje ale můžeme očekávat dobrou výdrž.




- klikněte pro zvětšení -


Hlavní výbava v podobě "periferií" je v tomto případě kvalitní. Dostaneme matný 14" displej s rozlišením 1600 x 900, moderně pojatou klávesnici, kterou pravověrní asi zavrhnou, ale dle mého názoru by měla dostat šanci a pak tu nechybí vedle moderního touchpadu také klasický trackpoint. Webkamera je také dobře použitelná a zvuk, ač od něj nemůžeme očekávat moc kvalitní přednes, je alespoň silný, a to je vše, co od něj můžeme u pracovního notebooku žádat.

Výbavě, tedy ne té hlavní, zde vévodí rozhraní Intel Thunderbolt, které u PC notebooků rozhodně není standardem. Vedle toho už můžeme zapomenout na rozhraní USB 2.0, protože to nahradily dva porty USB 3.0 a Lenovo také již dalo stop analogovému D-Sub, pro nějž tu ostatně není místo. Však i HDMI se muselo uskrovnit a přijít v podobě Mini.

S hlučností je na tom tento notebook dobře. Nebude nás nadměrně rušit ani při nejvyšší zátěži, ovšem spodní průduchy nemají kvůli nízkým nožkám nejlepší přístup k čerstvému vzduchu, což přispěje k tomu, že procesor v zátěži dosahuje vysokých teplot. A také šasi se vespodu výrazně zahřívá. Spotřeba je naopak velmi umírněná především v klidovém režimu, za což se notebook odmění nízkou hlučností a slušnou výdrží na baterie.

A nakonec výkon, který zajišťuje vysoko taktovaný Core i7 "Ivy Bridge", 1600MHz paměti DDR3, GeForce GT 620M a 7200otáčkový disk obohacený o 16GB SSD. To je celkově vyvážená sestava bez výrazné slabiny, takže můžeme mluvit o všestranném notebooku, který poskytne na své malé rozměry a hmotnost slušnou výpočetní sílu.


Plusy


+ změkčený povrch a kovové klouby
+ LCD s vysokým rozlišením, trackpoint + touchpad
+ slušný a vyvážený výkon
+ nízká spotřeba a dobrá výdrž v klidovém režimu
+ Intel Thunderbolt
 
 

Minusy


- víko mohlo být pevnější a klouby s větším rozsahem
- zahřívání CPU a spodní části šasi v zátěži
- pouze dva porty USB a malý konektor HDMI
 
 
Cena v době testování: cca 28.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení notebooku ThinkPad Edge S430 děkujeme firmě Lenovo



Jak hodnotíte notebook ThinkPad Edge S430?
V anketě šlo hlasovat od 3.10.2012 do 20.9.2013. Počet hlasujících: 8
Výborný13 %
Průměrný50 %
Špatný38 %