Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad R60 - low-end od Lenovo

26.4.2007, Josef Brož, recenze
ThinkPad R60 - low-end od Lenovo
Notebooky Lenovo charakterizuje především účelný design a perfektní dílenské zpracování. V dnešní recenzi se podíváme na model řady ThinkPad R60, jenž je vybavený dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T2300E a integrovaným grafickým jádrem Intel GMA 950.
Určitým zklamáním pro mne byl počet portů a možnosti rozšíření testovaného ThinkPadu. Pouhé tři USB porty považuji za naprosté minimum. Mobilita přístroje s ohledem na velikost není největší, a proto lze předpokládat, že dva porty na pravé straně budou trvale obsazeny externí myší a klávesnicí. Pochopil bych menší počet portů u malých notebooků, ale v případě 15“ základny si vývojáři rozhodně nemohli stěžovat na nedostatek prostoru. Zcela nedomyšlené je umístění S-Video výstupu. Kabel vedený kolem pravého boku překáží při otevírání dvířek DVD mechaniky.


Pravý bok

Většina ostatních portů je „nahuštěna“ na levém boku. Najdeme zde audio panel s 3,5 mm konektory nebo rozhraní FireWire. Vlevo je rovněž žebrování výdechu ventilátoru, D-Sub výstup na monitor a RJ45 konektor pro připojení přístroje k Ethernetu. Problémy s místem si vyžádaly jedno poměrně netradiční řešení, třetí USB port z je důvodu úspory ve vertikální poloze. Nad sebou byla umístěna rozhraní Express Card a PCMCIA. Konektory před opotřebením nebo vytržením chrání již zmiňovaný magnesiový rám - tzv. RollCage.


Levý bok

Možnosti připojení k internetu odpovídají běžné výbavě Centrino notebooku. Nejrychlejší gigabitové připojení zajišťuje integrovaný čip Broadcom NetXtreme, vytáčené 56 kbit připojení ThinkPad Modem. Bezdrátovou komunikaci ThinkPadu zajišťuje čip Intel PRO/Wireless 3945ABG. Podporovány jsou WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11 Mbit) a 802.11g (54 Mbit).


Intel PRO/Wireless 3945ABG

Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth verze 2.0. Bezdrátové sítě lze deaktivovat pomocí přepínače na čelním panelu přístroje. Síťovou komunikaci, profily připojení apod. lze nastavovat v aplikaci ThinkVantage. Infračervený IrDa port bohužel není součástí výbavy. Jen pro úplnost doplním, že ThinkPad R60 lze používat v docking station. Konektor pro její připojení se nachází na spodní straně základny přístroje.


Baterie a provoz


Notebooky Lenovo jsou proslulé dlouhou výdrží na bateriích a propracovaným powermanagement systémem. Výrobce vybavil ThinkPad šestičlánkovou baterií o kapacitě 5200 mAh Specifikace uvádějí dobu výdrže kolem pěti hodin. Uvedená hodnota není nijak přemrštěná, v níže uvedených testech vydržel ThinkPad R60 pracovat v rozmezí 3-5 hodin. Výdrž notebooku lze dále rozšířit baterií, která je určena do Ultrabay jako náhrada na místo DVD mechaniky.


Li-on baterie

Správa profilů napájení je realizována přes aplikační „portál“ ThinkVantage – Power Scheme. Program uživateli nabízí pět základních profilů, které ovlivňují parametry spotřeby přístroje. Profily jsou snadno konfigurovatelné a umožňují nastavit požadovaný poměr spotřeby a výkonu. Ovlivňovat lze nejen jas LCD, výkon procesoru, ale i stav periferií apod.


Powermanagement

Srovnání s oblíbeným etalonem v podobě Asus Power 4 Gear je trochu zavádějící. ThinkVantage nabízí trochu jiný koncept a filozofii ovládání spotřeby. V tomto ohledu u IBM aplikace postrádám tlačítko pro rychle přepínání mezi profily, kterým jsou vybaveny notebooky Asus. Změna profilu také není zobrazena pomocí OSD hlášení apod.

Procesory Intel ovlivňují spotřebu pomocí dynamické změny frekvence a napájení jader. Podtaktování zajišťuje technologie Enhanced SpeedStep, která je u dvoujádrových procesorů Core Duo vylepšena o sdílený power management. V praxi se však notebook chová poněkud odlišně. Změna multiplikátoru a taktu není „dynamická“, powermanagement Thinkpadu udržuje takt procesoru na hodnotě, která je dána profilem spotřeby. Pracujete-li v profilu Maximum Battery Life běží procesor na cca 980 MHz. Při zvýšení nároků na procesor (např. spuštění 3DMarku) však powermanagement nedovolí navýšení taktu na 1,66 GHz (10x166 FSB) a stále udržuje hodnotu 980 MHz. Zvýšení taktu si vynutíte pouze změnou profilu..