Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad R60 - low-end od Lenovo

26.4.2007, Josef Brož, recenze
ThinkPad R60 - low-end od Lenovo
Notebooky Lenovo charakterizuje především účelný design a perfektní dílenské zpracování. V dnešní recenzi se podíváme na model řady ThinkPad R60, jenž je vybavený dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T2300E a integrovaným grafickým jádrem Intel GMA 950.
Design ThinkPad produktů se příliš nemění a lze je proto bezpečně poznat podle několika ustálených prvků (modrá klávesa Enter, červený trackpoint apod.). Přestože návrháři Lenovo kladli důraz především na ergonomii, nelze notebookům Thinkpad upřít určitou míru elegance. Osobně musím přiznat, že hranatý až téměř industriální design notebooků je mi velmi blízký. Rovněž tradiční a především kvalitní plasty jsou podstatně vhodnější než designové excesy s hovězí kůží nebo křišťály od Swarovského.


ThinkPad R60

Testovaný model 15“ model na první pohled zaujme především robustní konstrukcí. Délka notebooku je 33 cm, jeho hloubka téměř 27 cm. Výška notebooku dosahuje cca čtyř centimetrů. Hlavním materiálem je tuhý černý plast. Není nutné zvlášť zdůrazňovat, že notebook velmi dobře odolává poškrábání a opotřebení. Panel displeje s tělem notebooku spojují masivní kovové sloupky s klouby. Pojistka s mechanickým zámkem se nachází na čele displeje. K otevření notebooku jsou potřeba obě ruce, především kvůli značné tuhosti zmíněných kloubů.


ThinkPad R60 – klouby

Barevná jednota vnější strany displeje je narušena pouze klasickým tříbarevným logem IBM. Vrchní strana víka obsahuje tři zelené diody (baterie, napájení ze sítě, sleep mode). Hlavní panel s podsvícenými symboly (HDD, bluetooth, baterie apod.) je umístěn na vnitřní straně LCD. Zelené podsvícení je poměrně slabé a při práci nebo sledování videa neobtěžuje. Zajímavým prvkem ThinkPad R60 je praktická lampička zabudovaná v horní hraně displeje.


Nedokonalé lícování plastů

Překvapivě problematická je kvalita slícování plastů, které zakrývají oblast mezi klávesnicí a monitorem. Stačí mírný tlak na popisovanou část a okamžitě dojde k jejich prohnutí. Podobně je na tom i panel s funkčním tlačítkem „ThinkVantage“, kterému při méně šetrném zacházení odpadne tenká plastová maska. Jedná se o poměrně zásadní konstrukční vady, které jsou při zvedání přístroje doprovázeny skřípáním nesedících plastů …


Klávesnice a Touchpad


Základna notebooku nabízí plnohodnotnou klávesnici, včetně oddělených kurzorových šipek. Zdvih kláves je přiměřený, rozložení kláves v podstatě standardní. Dvouřádkový Enter je vyveden v modré barvě, která je charakteristická pro netobooky ThinkPad od dob IBM. Klávesy Insert, Delete, Home, PrintScr apod. jsou umístěny ve dvou nezávislých blocích. Ergonomie byla dotažena k maximální dokonalosti; designéři mysleli i na zkosení hran mezi klávesnicí a plastovým tělem základny.


Klávesnice

Nad klávesnicí se nachází tlačítka pro ovládání hlasitosti a vpravo modré tlačítko, které spouští aplikaciThinkVantage. Hlavní vypínač je umístěn ve středu horního okraje klávesnice. Notebooky řady ThinkPad X nejsou vybaveny pouze klasickým touchpadem, ale i trackpointem. Malý joystick se nachází mezi klávesami G-B-H. Používání toho polohovacího zařízení vyžaduje určitý cvik, ale uživatelé, kteří ovládli „psaní všemi deseti“ přítomnost trackpointu jistě ocení. Ovládání Trackpointu dále usnadňují samostatná tlačítka myši.


Trackpoint

Přestože jsem dosud ergonomii ThinkPadu chválil, musím poukázat na nedokonalost touchpadu. Vlastní touchpad je černý, mírně zapuštěný pod úroveň základny notebooku. Jeho plocha je překvapivě malá, což kontrastuje s velikostí 15“ panelu. Bohužel zcela chybí rolovací tlačítko pro pohyb v dokumentech apod. Tuto funkci, která býva tradičně součástí touchpadu, do jisté míry supluje prostřední tlačítko u trackpointu. Trackpoint i touchpad lze v případě potřeby vypnout kombinací kláves Fn+F8.


Touchpad a trackpoint

Pod panelem s kurzorovými šipkami se nachází čtečka otisků prstů. Biometrický senzor usnadňuje nejen přihlašování do operačního systému, ale umí zabezpečit i přístup do BIOSu apod.


Biometrická “čtečka”