Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X1 Carbon: lehoučký cestovatel

9.1.2013, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X1 Carbon: lehoučký cestovatel
Dnes jsme si připravili recenzi jedné specialitky, a sice malého ultrabooku X1 Carbon, který si Lenovo připravilo k příležitosti 20. výročí značky ThinkPad. Očekávat můžeme velmi kvalitní zpracování i materiály a vysoký výkon v malém balení. A to není vše.

Použitý hardware


Notebook ThinkPad X230 v této konfiguraci nabídne dvoujádrový procesor Intel Core i7-3667M z generace Ivy Bridge, který pochopitelně podporuje Hyperthreading, takže se tváří jako čtyřjádrový. Jeho základní frekvence je na TDP 17 W slušná, a to 2 GHz, ovšem Turbo Boost ji dokáže vyhnat až na 3,2 GHz, to tedy dle specifikací. Ve skutečnosti tento procesor pracuje s jedním maximálně vytíženým jádrem (Prime95) na 3 GHz, což je stále dost slušná frekvence a při zatížení čtyřmi procesovými vlákny si překvapivě tuto frekvenci drží a až po cca minutě začne využívat o jeden či dva stupně nižší multiplikátor. A to je skutečně velmi dobré na takto energeticky nenáročný model.





Dále tu jsou 4 MB paměti Smart Cache, každé jádro pak má k dispozici 256 kB L2 cache a k tomu ještě 2x 32 kB instrukční a stejně tolik datové L1 cache. Spotřeba 17 W platí i pro níže zmíněné jádro Intel HD Graphics 4000 a jeho 16 shaderů. Podpora technologií a instrukcí je u procesoru Core i7-3667M na výši. Jedná se o procesor patřící do edice vPro, nechybí mu pokročilá virtualizace VT-d (natož pak VT-x), Intel TXT pro zabezpečení a také akcelerace šifrování dat pomocí AES-NI.





Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, čehož Lenovo nevyužilo a nabídlo nízkospotřebové DDR3L na frekvenci 1333 MHz při dvoukanálovém přístupu a časování 9-9-9-24-1T, přičemž CPU-Z nedokázalo detekovat žádné moduly. To napovídá, že paměti budou integrovány přímo na základní desce, čímž Lenovo šetří drahocenné místo. Každopádně tu máme pouze 4 GB, a to je škoda.





Grafický subsystém je v tomto případě tvořen z grafického jádra Intel HD Graphics 4000, které již nabídne na svůj typ integrovaných čipů celkem slušný výkon díky 16 shaderům. Dle specifikací je jeho základní frekvence 350 MHz a maximální dynamická 1,15 GHz, čili standard, přičemž výkonnější procesory mají především základní takt mnohem vyšší (650 MHz). GPU podporuje všechny moderní funkce a technologie firmy Intel, čili Quick Sync Video, InTru 3D, Insider, Wireless Display, Flexible Display Interface (Intel FDI) a Clear Video HD.

A nakonec tu máme jako poslední hlavní komponentu, a to SSD v podobě 256GB SanDisk SD5SG2256G1052E. O tom toho moc nezjistíme, respektive v podstatě nic, atak


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8 Pro 64bit by měl být doplněn o firemní software Lenovo, jako jsou ThinkVantage Tools a podobné. Nicméně k nám přišel tento počítač se štítkem, který udával, že byl dodán s OS Windows 7, takže je jasné, že Windows 8 byly na něj nainstalovány až dodatečně. Jejich instalace byla navíc zcela holá, čili bez přídavných aplikací, takže na ně se nepodíváme.