Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X1 Carbon: lehoučký cestovatel

9.1.2013, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X1 Carbon: lehoučký cestovatel
Dnes jsme si připravili recenzi jedné specialitky, a sice malého ultrabooku X1 Carbon, který si Lenovo připravilo k příležitosti 20. výročí značky ThinkPad. Očekávat můžeme velmi kvalitní zpracování i materiály a vysoký výkon v malém balení. A to není vše.

LCD displej


ThinkPad X1 Carbon je vybaven 14" displejem s rozlišením 1600 x 900 a antireflexním povrchem. Až sem je to dobré, ovšem jde pouze o typ TN, přičemž mluvíme o notebooku s cenou 50000 Kč. Ani jsem si nevšiml, že by lepší displej byl jako volitelný upgrade, a to je velká škoda. Nějaký lepší panel s širšími pozorovacími úhly a kvalitnějším podáním barev by celý notebook dokázal posunout výše.




- pohled zpříma -


Nicméně pokud budeme tento displej srovnávat s jinými stejného typu, ten se rozhodně nemusí stydět. Barvy se sice při pohledu z úhlu samozřejmě deformují, ovšem při slabším vychýlení to není tak patrné jako u jiných panelů TN. Mnohem dříve tak zaznamenáte změny v celkovém jasu a kontrastu obrazovky.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


A dokonce u při pohledu zespoda z úhlu cca 40° nezmizí veškeré složky mimo hlavní RGB, takže na obraz je stále dobře pozorovatelný, pouze se musíme spokojit s tím, že je o dost tmavší a pochopitelně ne tak barevný.




- pohled zespoda -


Pokud už se tedy máme spokojit s technologií TN, pak bych se nebál tvrdit, že to dopadlo nejlépe, jak to dopadnout mohlo.


Webkamera


Lenovo nám pro obsluhu webkamery nenabídne nic, ovšem Windows 8 už mají svou vlastní aplikaci pro Metro, již jsme využili pro naše účely. Ten nám dovolil nastavit jako nejvyšší rozlišení 0,9 Mpix, při němž byl obraz velmi pohotový a s jen minimálním zpožděním.





Kamera je vyladěna tak, aby poskytla spíše uspokojivou obnovovací frekvenci, přičemž na kvalitě obrazu tak moc nezáleží. To se na ní při využití v příšeří samozřejmě podepsalo vysokým šumem, ale barvy jsou i tak zachyceny věrně bez nějakých nepatřičných nádechů a obraz je ostrý. Při velkém nedostatku světla pak už kamera přikročí k redukci obnovovací frekvence.

Celkově se dá říci, že s využitím této kamery budete moci komunikovat i jen při osvětlení tváře od monitoru.


Zvukový systém


O zvukovou reprodukci se postarají dva reproduktory, které Lenovo umístilo na spodní stranu základny. Očekávat od nich nemůžeme nic jiného než dostatečně silný zvuk vhodný leda pro nouzové případy nebo pro příležitostné přehrávání videa a komunikaci. K ničemu jinému nejsou vhodné a nic jiného ani neslibují.


Ergonomie


Dobrá ergonomie je jedním z velmi důležitých faktorů kvalitního přenosného notebooku, jímž ThinkPad X1 Carbon rozhodně je. K rozložení portů není co dodat, neboť těch několik rozhraní je umístěno vždy až vzadu na levé a pravé hraně, kde nebudou vadit. LCD displej se dá plně rozevřít až do úhlu 180°, ovšem uvítal bych trošku silnější klouby, které by jej pevně držely v nastavené poloze. To ale neznamená, že se nám bude při psaní na klíně klepat.




- klikněte pro zvětšení -


Klávesnice je klasická Accutype, s níž se příznivci firmy Lenovo mohli seznámit již u dřívejších modelů. Zde se nemusí o místo dělit s numerickým blokem, takže má plnou velikost, dobré rozložení kláves a zde také pevný podklad, který se neprohýbá.

Nebyl by to také pravý ThinkPad, kdyby nenabídl trackpoint se třemi tlačítky, ovšem zde neustoupil do pozadí ani touchpad, jehož povrch je velmi příjemný na dotyk a dobře se s ním pracuje. Jeho plocha také využívá veškerý dostupný prostor, takže je velká, díky čemuž budou dobře využitelné i jeho vícedotykové funkce.