Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X1 Carbon: lehoučký cestovatel

9.1.2013, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X1 Carbon: lehoučký cestovatel
Dnes jsme si připravili recenzi jedné specialitky, a sice malého ultrabooku X1 Carbon, který si Lenovo připravilo k příležitosti 20. výročí značky ThinkPad. Očekávat můžeme velmi kvalitní zpracování i materiály a vysoký výkon v malém balení. A to není vše.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je tento notebook v podstatě neslyšný, na čemž má lví podíl jednak nízkospotřebové CPU a vedle toho také SSD, které, jak je dobře známo, nijak nehlučí. I ve stoprocentní zátěži však ventilátor vydává jen slabý šum, takže nás tento ultrabook v žádném případě nemůže svým hlukem rušit. Jak jsou na tom ale teploty?

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Máme zde integrované GPU a namísto HDD jednotku SSD, takže jediné, co můžeme změřit, je teplota procesoru. Ta není v zátěži dle Core Temp zrovna nízká, i když do maxima 105 °C je tu ještě nějaká rezerva. Nízká hlučnost je tedy vykoupena touto nevýhodou a my se dále podíváme na to, jak se to odrazí na teplotách povrchu ultrabooku.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
40 °C
87 °C
GPU
-
-
HDD
-
-


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně. Je očividné, že se jako obvykle nejvíce zahřívá levá strana, kde jsou výkonné součástky a především procesor. Zahřívající se klávesnice by zde ani tak nevadila (navíc pod zápěstími je tělo ještě chladné), ovšem daleko horší je zahřátý spodek, kde teplota přesahuje 40 °C. To už může být při práci s počítačem na klíně nepříjemné.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži



Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na čtyřčlánkovou baterii Li-ion s kapacitou 45,8 Wh, která má dle Lenova vydržet až po více jak osm hodin. To by však znamenalo průměrný odběr pod 6 W, takže jak je tomu ve skutečnosti?


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
6:35
2:10
Spotřeba
7,5 W
22 W


Ve skutečnosti jsme naměřili spotřebu 7,5 W, což se dalo srazit na 7 W, ale podsvícení obrazovky se muselo snížit na minimum. To nám přineslo výdrž kolem 6,5 hodiny, takže k osmi hodinám jsme se nepřiblížili. Nicméně spotřeba je sama o sobě velmi nízká, což můžeme přičíst na vrub především zvolenému procesoru a také SSD k tomu přispěje.