Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X1 Carbon: lehoučký cestovatel

9.1.2013, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X1 Carbon: lehoučký cestovatel
Dnes jsme si připravili recenzi jedné specialitky, a sice malého ultrabooku X1 Carbon, který si Lenovo připravilo k příležitosti 20. výročí značky ThinkPad. Očekávat můžeme velmi kvalitní zpracování i materiály a vysoký výkon v malém balení. A to není vše.
Ultrabook Lenovo ThinkPad X1 Carbon představuje jeden z nejlepších modelů, které si můžeme od této firmy zakoupit. Dle představ výrobce je vhodný především pro businessmany, které bude zajímat především to, že mají v brašničce pouze 19 mm tlustý a 1,4 kg těžký stroj, jehož tělo je částečně vyrobeno z uhlíkových vláken. Jejich nespornou výhodou je vysoká odolnost při nízké hmotnosti, což bylo jasně patrné na víku displeje. Nicméně není všechno zlato, co se třpytí, tedy pokud nemáme na mysli zrovna 14karátový trackpoint, který došel společně s ultrabookem jen tak na ukázku.




- klikněte pro zvětšení -


Stěžovat si můžeme už po pohledu na specifikace s přihlédnutím k ceně. Šasi z uhlíkových vláken asi něco stálo, či spíše exkluzivita z toho vyplývající, ovšem pak už bych tak nějak automaticky očekával, že se Lenovo nebude krotit ani při výběru hardwarových komponent. Displej tak zde sice má při úhlopříčce 14" rozlišení 1600 x 900, ale stále jde pouze o TN, zatímco dnes už jsou ve světě telefonů a tabletů standardem lepší technologie. Dále nám výrobce poskytl pouze 4 GB operační paměti, kterou si uživatel sám těžko navýší a nakonec mě zklamal napájecí adaptér. Ten je přehnaně velký, takže se k tomuto počítači vůbec nehodí.

Zpracování je dle očekávání na vysoké úrovni, rozhraní jsou moderní, ovšem vzhledem k chybějícímu Ethernetu a dokoupitelnému USB adaptéru by zde mohl být alespoň jeden USB port navíc. S klávesnicí Accutype se pracuje dobře a touchpad není ani vedle trackpointu žádný chudý příbuzný, nýbrž velmi kvalitní polohovací zařízení s velkým povrchem.

Na cestách se nám také může hodit, že displej je možné rozevřít až do úhlu 180°, ovšem na druhou stranu uživatel nebude spokojen se silně se zahřívajícím spodním panelem (pouze v zátěži). Toto je společně s vysokými teplotami procesoru daň za velmi tichý provoz počítače, který ani ve vysoké zátěži nebude rušit.

Co se týče výkonu, pak ani v nejmenším si nelze stěžovat na procesor, paměti ani SSD. Zvláště procesor dokáže i při zatížení čtyřmi vlákny dlouhodobě pracovat na 2,9 - 3 GHz, přičemž jeho základ je pouze 2 GHz, takže Turbo zde funguje opravdu příkladně. SSD zase dokáže využít rozhraní SATA 6 Gbps, i když Lenovo do svých notebooků montuje i výkonnější modely.

X1 Carbon není počítač pro běžné uživatele, což je jasné už z jeho vysoké ceny. Můžeme o něm uvažovat všelijak, třeba jako o doplňku uniformy úspěšného obchodníka, kterému asi řada mých výhrad bude srdečně jedno a naopak ocení vedle nízké hmotnosti také procesor vPro, čtečku otisků prstů či modul TPM.


Plusy


+ Tenké, lehké a pevné tělo
+ 14" LCD s rozlišením 1600 x 900
+ Vysoký výkon procesoru a SSD
+ Podsvícená klávesnice
 
 

Minusy


- Displej je typu TN
- Pouze 4 GB RAM
- Spodní část se při zátěži silně zahřívá
- Tlustý napájecí adaptér
 
 
Cena v době testování: cca 53.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení notebooku ThinkPad X1 Carbon děkujeme Lenovo.


Jak hodnotíte notebook ThinkPad X1 Carbon?
V anketě šlo hlasovat od 9.1.2013 do 10.1.2014. Počet hlasujících: 8
Výborný0 %
Průměrný38 %
Špatný63 %