Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba e400 - Modrá placka do každé kapsy

18.5.2004, Petr Hájek, recenze
Toshiba e400 - Modrá placka do každé kapsy
S příchodem procesorů série Intel PXA26x vydala Toshiba dva handheldy - model Toshiba e800, nehynoucí VGA legendu a lowendový typ e400 osekaný o přibližně 10000,- Kč, jenž se má stát přístrojem zastupujícím u Toshiby lowendovou PPC oblast. I tento model jsme důkladně otestovali a i v dnešní recenzi se s Vámi rozdělíme o zjištěné výsledky a naše dojmy z PDA.
Kapitoly článku:
Před vlastní recenzí nahlédněte prosím jako vždy nejprve do technických specifikací uvedených zde. Aby nebyla mýlka, Toshiba e400 má skutečně pouze 16 MB systémové flash ROM, těch dalších 32 MB je samostatný Flash ROM Disk.

S handheldem je distribuován vedle tradičního synchronizačního ActiveSyncu 3.7 i MS Outlook 2002 a dále soft rozdělený do těchto kategorií:
  • Mobility - AvantGo
  • Entertainment - Pocket PC Games
  • Tools - Voice Command, TOSHIBA Text to Speech for Pocket PC (Mail Speech, Text Speech a Speech Settings), ClearVue (Trial Version), JETCET PRINT Pocket
Za podrobnější zmínku stojí snad jen Voice Command, s nímž lze Vaše Pocket PC ovládat skutečně "hands free" třeba v autě a TOSHIBA Text to Speech, hlasový syntezátor čtoucí textové soubory nebo textová data v clipboardu. Zbylé 2 programy jsou sice vesměs užitečné (prohlížení Office dokumentů a obrázků + tisk), ale jsou zde pouze jako trial verze. Na softu Toshiba tedy šetřit umí, jen co je pravda...



S ohledem na spíše lowendovou oblast, na kterou se Toshiba e400 zaměřuje, není příliš překvapivé, že mezi obsahem dodávky najdeme pouze základní věci - nabíječku, CD, synchronizační kabel, manuály a PDA + stylus. Žádné pouzdro ani kolébka.





Toshiba e400 zachovává vzhled highendové kolegyně e800, s níž jí spojuje hranatý tvar modré kastle, ovládacího kurzoru i aplikačních tlačítek a bohužel také stejně příšerný stylus. Tato teleskopická hrůza je jistě omluvitelná u lowendu, nechápu ovšem, co dělá u e800, ale neodbočujme.

Handheld je sice poněkud rozměrnější, jeho tloušťka ale dosahuje pouze velmi příjemných 10 mm. Celkovou vyzáblost PDA ještě zdůrazňuje rachiticky vystouplý SDIO slot a audio jack. A zde již vidíme první zádrhel - akumulátor je po palmOne-ovsku vestavěný, takže žádné prohazování na cestách, ale ke slovu časem přijde pěkně šroubovák technika.





Audio jack je umístěn na horní straně, stejně jako mikrofon, SDIO slot a On/Off vypínač, na dolní straně je patrný port pro AC adaptér, další port pro synchronizační kabel a pryžová západka zakrývající páčku fungující zde jako hard reset. Napravo od aplikačních tlačítek se nalézá reproduktor.




Na levé straně je v horní části na velmi příjemné pozici umístěno tlačítko record a hned pod ním skvělý jog rocker (mimochodem, ten je v poslední době nějak na vymření... Už i Sony od něj upouští...) a úplně vpravo šoupátko Hold s infraportem, jenž svým nezvyklým umístěním případné používání PDA jako dálkového ovládání příliš nezjednodušuje. Pravá strana nic, pusto a prázdno...