Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem

17.9.2018, Jan Vítek, recenze
Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem
Na začátku tohoto roku bylo poprvé představeno malinké SSD pro slot M.2 s délkou jen 42 mm. Jedná se o Toshiba RC100 pro rozhraní PCIe, které si dnes vyzkoušíme v recenzi, a to v jeho 240GB verzi. 

Teplota SSD vs. výkon

 
Před mnoha lety jsme řešili chlazení procesorů, jejichž spotřeba neustále rostla a na trhu rozhodně nebyly tak výkonné chladiče jako dnes. Až postupem času se v chlazení komponent prosadily heatpipe a chladiče skládané z hliníkových žeber, což je kombinace více než dostatečná pro moderní procesory, jejichž spotřeba ostatně už dávno přestala růst. Tolik řešit se už nemusí ani chlazení čipových sad, chladiče grafických karet jsou také vysoce výkonné, ale objevily se nové komponenty, které se mohou přehřívat - NVMe SSD v podobě malých kartiček. 
 
SATA SSD v 2,5" pouzdrech mohou využít právě jejich často kovovou schránku, aby chladily své kontrolery a ostatně je ani moc chladit nepotřebují, neboť jejich výkon je už značně omezen použitým rozhraním. NVMe SSD v podobě M.2 kartiček jsou ale velice malá, navíc jsou přilépnuta k základní desce a nezřídka ještě přiklopena grafickou kartou a pak je problém i odvod tepla při spotřebě pár wattů. 
 
 
My jsme měli Toshibu RC100 instalovanou v základní desce Gigabyte GA-Z270X-Gaming 5, a to ve spodním slotu mezi druhým a třetím slotem PCIe x16. SSD tak mělo kolem sebe volný prostor a nacházelo se v klasickém moderním middletoweru Cooler Master Masterbox 5t chlazeném jedním předním a jedním zadním 120mm ventilátorem, což jiným komponentám v použité sestavě naprosto stačí. Ne tak testovanému SSD. 
 
Jak už bylo uvedeno na předchozí stránce, teplota SSD v klidu se ustálila na 67 °C, i když je třeba říci, že to bylo v horkých dnech, kdy teplota v místnosti byla nad 25 °C. To ale samozřejmě samo o sobě není důvod k tomu, aby se nějaká komponenta měla přehřívat. Stačilo pak pustit na SSD třeba ATTO a utilita od Toshiby začala po chvíli křičet, že SSD se přehřívá, jak se jeho teplota blížila 80 °C. Jaké pak byly výsledky? 
 
SSD bez chlazení
 
Jak je vidět, po prvotně slibných výsledcích se propadla rychlost zápisu, ale především čtení. V případě zápisu bychom to mohli očekávat právě kvůli zápisové cache. Ke zpomalení rychlosti čtení ale u velkých souborů není důvod, takže bychom si mohli tipnout, že to jde na vrub právě přehřívání, kdy SSD začne škrtit svůj výkon. 
 
Následovala jednoduchá věc, a sice otevření skříně a namíření dodatečného ventilátoru přímo na SSD, které se odměnilo poklesem teploty na 55 °C. A co to provedlo s výkonem? 
 
SSD s chlazením
 
Rozdíl je zcela zřejmý a naprosto zásadní. Zatímco bez chlazení přenosové rychlosti rychle klesly na úroveň SATA SSD, chlazený RC100 dokázal poskytnout plný výkon dle papírových předpokladů. Jenomže i tak jeho teplota za dobu tohoto krátkého testu vzrostla na 74 °C i přes přímé chlazení ventilátorem, takže je zřejmé, že toto SSD má s chlazením problém. 
 
Výrobci desek naštěstí začali už běžně ke svým modelům dávat pasivní chladiče SSD, ale v případě naší desky to ještě neplatilo, takže jsme nemohli vyzkoušet, co by ten dokázal změnit. Samotná Toshiba ale pro lepší chlazení tohoto SSD nenabízí vůbec nic, a tak se musí starat sám zákazník a dokoupit si nějaký vlastní chladič. 
 
Nicméně my jsme na RC100 přímo mířili 120mm ventilátorem v otevřené skříni, a i přesto se teplota začala nebezpečně blížit hodnotě, kdy už SSD začne škrtit svůj výkon, takže lze jednoznačně říci, že RC100 má tendenci se přehřívat, což je na výkonu velice znát.