Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem

17.9.2018, Jan Vítek, recenze
Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem
Na začátku tohoto roku bylo poprvé představeno malinké SSD pro slot M.2 s délkou jen 42 mm. Jedná se o Toshiba RC100 pro rozhraní PCIe, které si dnes vyzkoušíme v recenzi, a to v jeho 240GB verzi. 

ATTO Disk Benchmark


Nejdříve se podívejme na výsledky klasického testu ATTO Disk Benchmark, který nám ukáže, jak SSD umí pracovat s různě velkými soubory. Obecně se udává hodnota IOPS, která se týká 4kB souborů, s nimiž také začneme. Benchmark byl nastaven tak, aby pracoval celkově s 512 MB prostoru na disku a fronta příkazů (Queue Depth) byla nastavena na výchozí 4. 

Nejdříve tu tak máme čistě syntetické testy, na něž jsou SSD obvykle připravována, aby ukazovala co nejlepší výkony. Praktické testy nastoupí v dalších kapitolách. 
 
 
 
Výkon při práci s malými soubory nás moc nenadchne, protože je zcela v mezích prostých SATA SSD a co se týče čtení, nijak neexceluje ani mezi nimi. Ostatně RC100 nepatří ve své kategorii mezi nejvýkonnější modely a samotné rozhraní PCIe nijak nezaručuje vysoký výkon. 
 
 
 
Co se týče maximální datové propustnosti, zde už je na tom Toshiba RC100 pochopitelně mnohem lépe než SSD pro SATA a ATTO nám ukazuje hodnoty v souladu se specifikacemi. Jenomže tím to bohužel nekončí. Výše uvedené hodnoty ukazují skutečně na maximum, jehož se dá dosáhnout s využitím SLC cache. Ale co když budeme pracovat s objemem dat, který převyšuje kapacitu této cache? 
 
ATTO a 512 MB dat
 
ATTO a 16 GB dat
 
V tomto případě se nestalo vůbec nic a hodnoty se drží na maximu, ovšem to má jednoduché vysvětlení. ATTO pracuje se snadno komprimovatelnými daty, na což jsou moderní SSD kontrolery připraveny a jejich výrobci také. Není tak divu, že výkon se drží, i když namísto 512 MB pracujeme se 16 GB. CrystalDiskMark ale tak snadno ošálit nepůjde.