Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem

17.9.2018, Jan Vítek, recenze
Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem
Na začátku tohoto roku bylo poprvé představeno malinké SSD pro slot M.2 s délkou jen 42 mm. Jedná se o Toshiba RC100 pro rozhraní PCIe, které si dnes vyzkoušíme v recenzi, a to v jeho 240GB verzi. 

HD Tune

 

Benchmark HD Tune nám už řekne, jak jsou na tom SSD se zápisem a výsledky dá pěkně do grafu. Můžeme se tedy podívat, jak rychlý je zápis "na začátku" a jak se bude vyvíjet dále. Dnes se totiž u SSD hojně využívá zápisová cache, která může v případě práce s menšími objemy dat značně urychlit tento zápis. Jenomže po překročení kapacity této paměti se může zápis velice rychle dostat na výrazně nižší rychlost.
 
Dříve se u SSD využívajících SLC cache typicky objevil propad hned na začátku, ovšem ten jsme u dalších modelů jako Toshiba VX500 už nezaznamenali. Leckde se spekuluje o tom, že dnešní kontrolery dokáží takové testování rozpoznat a přizpůsobit se mu tím, že testům servírují snadno komprimovatelná data, jež dokáže snadno pokrýt vyhrazená cache. Ostatně se nepracuje s objemem dat, který se rovná kapacitě disku či SSD, takže pak je jasné, že záleží na tom, jak rychle tato data dokáží danou cache naplnit. Jak se ale ukáže Toshiba RC100? 
 
Toshiba RC100 - čtení
 
Toshiba RC100 - zápis
 
V prvé řadě je tu test čtení, který nedělá tomuto SSD zrovna čest, neboť propustnost se pohybuje jen asi na polovině toho, čeho je RC100 papírově schopné.
 
Při zápisu se dlouho pohybujeme na hodnotách mezi 500 a 600 MB/s, což také neodpovídá možnostem RC100, jaké byly už ukázány v předchozích testech, a to včetně PCMark Vantage. Nicméně nám zde nejde o absolutní hodnoty, ale o to, zda nepřijde očekávaný propad v rychlosti zápisu, který skutečně nastal. 
 
Kdy ale můžeme očekávat, že se naplní SLC cache Toshiby RC100? Není to zrovna tak brzy, takže je pravděpodobné, že zde funguje něco jako Intelligent TurboWrite na SSD Samsungu. Krátce řečeno jde o funkci, která rozšiřuje kapacitu SLC cache v závislosti na tom, jak zaplněné je dané SSD, takže na prázdném může jít i o mnoho desítek gigabajtů. V případě 250GB RC100 můžeme říci, že jde o cca 22 GB, které se musely zapsat, než se zápis propadl na 230 MB/s, jak nám napovídal už CrystalDiskMark. 
 
Problém je ten, že čím větší SLC cache je, tím více užere ze základní paměti a SSD pak má o to větší práci s tím, aby ji vyprázdnilo. Však pokud máme počítat s cache 22 GB, ve skutečnosti je to 66 GB z hlavní TLC paměti. Interní přepis desítek gigabajtů dat pro vyprázdnění cache také zabere nějakou dobu. A samozřejmě, pokud bude SSD z velké části zaplněno, kapacita SLC cache se smrskne na minimum, a to spíše několik málo gigabajtů.