Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite 1410-303

15.4.2003, Štěpán Mrázek, recenze
Toshiba Satellite 1410-303
Notebooky značky Toshiba mají pověst technicky velice dobře řešených modelů a v našem testu se toto pouze potvrdilo. Třistatrojka je vstupní model do řady Satellite 1410…
Kapitoly článku:
  1. Toshiba Satellite 1410-303
  2. Software, příslušenství a detaily
  3. Testy a závěrečné hodnocení

Software



Notebook je dodáván společně s operačním systémem Windows XP Home Edition CZ, takže opět můžete zapomenout na připojení do domény. Co je ovšem velice příjemné je balík programů MS WorksSuite 2002, který obsahuje následující programy:
  • MS WorksSuite 2002
  • MS Word 2002
  • MS Works 6.0
  • MS Works Clipart
  • MS Money 2002 Standard
  • MS Picture It! Photo 2002
  • MS Encarta Encyclopedia Street 2002
  • MS Street & Trips 2002
  • MS Pocket Street for Windows CE

Další dodávané dvoj CD obsahuje recovery CD k operačnímu systému a na čtvrtém CD dostanete univerzální ovladače a utility k notebookům toshiba z řad satelite 1410/2410.

Velice zajímavá je také firemní utilita určená ke správě spotřeby energie. Vedle ní vypadají možnosti nastavení v operačním systému jako ubohá parodie. Můžete nastavovat rychlost procesoru, jas displeje, dobu za jakou přejde notebook do jednotlivých úsporných stavů. A to vše v závislosti na zbývající kapacitě baterie. Blíže již obrázek číslo 3:


Obr. 3 - Nastavení parametrů spořená energie
klikněte pro zvětšení

Příslušenství



Opět se podíváme na fotografii napájecího adaptéru, který je nejpotřebnější částí k notebooku. Pokud přijdete do práce bez něj a nemáte kolegu s kompatibilním adaptérem čeká vás pravděpodobně ještě před obědem cesta do domů…


Obr. 4 - AC adaptér
klikněte pro zvětšení

Další součástí dodávaného příslušenství je kabel k modemu (s koncovkami RJ-11) a redukce pro starší typ zásuvek. Obojí může být poměrně klíčové. Obzvláště je-li pro vás přístup do vlastní pošty či firemního systému klíčová záležitost.


Obr. 5 - Modem kabel a redukce
klikněte pro zvětšení


Podrobnější pohled na notebook



Jako první se podíváme na přední panel notebooku, na kterém se nachází několik zajímavostí. Mimo jiné je zde ukryt FIR (fast infra red) port. Dlouze jsem přemýšlel zda je to vhodné umístění a nakonec jsem došel k názoru že ano. Na svém notebooku používám infraport pouze pro komunikaci s mobilním telefonem a v takovémto případě je umístění na předním panelu nejoptimálnější. Vedle FIR portu se nacházejí indikační LED diody.


Obr. 6 - FIR port
klikněte pro zvětšení

Uprostřed předního panelu se nachází pojistka otevření krytu notebooku a také dva audio konektory. Musím podotknout, že umístění audio výstupu na předním panelu je sice pohodlné pro sluchátka ale již méně vhodné pro reproduktory. Vedle audio výstupů ještě naleznete ovladač hlasitosti.


Obr. 7 - Pojistka krytu displeje a audio konektory
klikněte pro zvětšení

Poslední částí na předním panelu jsou tlačítka určená k ovládání přehrávání hudebního disku při vypnutém notebooku. Tohle je poměrně příjemná funkce, kterou využijete pokud doma nemáte věž či CD přehrávač (mě osobně notebook bohatě vynahradí obojí).


Obr. 8 - Tlačítka pro přehrávání hudebního disku

Na levém boku naleznete dva PCMCIA sloty (2x Type II či 1x type III). To je ostatně vše co se na levém boku nachází, nejlépe to vystihuje následující obrázek:


Obr. 9 - PCMCIA sloty
klikněte pro zvětšení

Na pravém boku se nachází floppy mechanika (obrázek 10) a DVD mechanika (obrázek 11). Pod pravým bokem je vidět přepínač, který pravděpodobně slouží pro zapnutí/vypnutí bezdrátové sítě. V našem případě však nenajde uplatnění, neboť notebook není vybaven bezdrátovou konektivitou.


Obr. 10 - Floppy mechanika
klikněte pro zvětšení



Obr. 11 - DVD mechanika
klikněte pro zvětšení

Poslední část notebooku, kterou si podrobně projdeme je zadní panel. Uprostřed se nacházejí pod odklápěcí krytkou celkem tři porty. Jedná se o LPT port, TV výstup a VGA konektor. Detail můžete vidět na následujícím obrázku:


Obr. 12 - LPT, VGA a TV-out
klikněte pro zvětšení

V levém zadním rohu (bráno z pohledu při práci s notebookem) zase najdete konektor RJ-11, který slouží pro připojení to telefonní sítě. V obou zadních rozích se také nacházejí stereo reproduktory (jsou vidět na obrázcích 13 a 14).


Obr. 13 - Konektor RJ-11
klikněte pro zvětšení

Poslední zajímavou částí je pravý roh, kde najdete mimo reproduktoru také napájecí konektor, tři porty USB 1.1 a konektor RJ-45 určený pro připojení do počítačové sítě.


Obr. 14 - Konektory RJ-45 a USB
klikněte pro zvětšení

Společně notebookem dostanete značné množství rozsáhlých manuálů, které jsou všechny v českém jazyce. Jako první mi přišla pod ruku cca 2 cm tlustá příručka uživatele, která je kompletně v našem jazyce, dále pak je součástí manuál popisující záruční podmínky (ten je proveden v cca 20 jazycích včetně češtiny), dále pak záruční list, bezpečnostní pokyny, stručný manuál k OS (vše opět v češtině), kopie homologačního rozhodnutí a prospekt společnosti Dicota (výrobce brašen na notebooky).

Pozn.: Na další stránce naleznete výsledky provedených testů a závěrečné hodnocení.