Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia

4.8.2005, Martin Kuchař, recenze
Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia
Nejdostupnější model Toshiby - Satellite L10 je vstupní branou do světa mobilní výpočetní techniky a my se na něj dnes podrobně podíváme. Dle výrobce slibuje velmi kvalitní výpočetní zázemí za přijatelnou cenu a tudíž se stává oblíbeným mezi zákazníky, kteří hledají Low-End notebook, avšak požadují kvalitu a spolehlivost.
Kapitoly článku:
  1. Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia
  2. Detailní pohled
  3. TFT a multimédia
  4. Software
  5. Testy procesoru a pamětí
  6. Grafický adaptér, pevný disk
  7. Výdrž baterie, závěr

Design a ergonomie



Notebook je na první pohled velmi strohý a nevzbuzuje dojem nějakého uměleckého díla či high-tech zařízení. Jeho celkové provedení je však velmi kvalitní a promyšlené. Jak je ale u notebooků v této cenové kategorii zvykem, je i tento vyroben pouze z plastu a tím pádem je jeho odolnost vůči poškrábání nebo nárazu poněkud nižší, než u jeho robustnějších kolegů, kteří jsou vyrobeni například z karbonových vláken apod.



Pohled na otevřený notebook (pro zvětšení klikněte)

Tento model je vyroben v černo-stříbrném designu, kdy je celý notebook prakticky černý a až po otevření víka uvidí uživatel stříbrný panel s klávesnicí a dalšími obslužnými tlačítky. Právě klávesnice je ale to, u čeho je potřeba se pozastavit. Na dotek je velmi příjemná a stejně na uživatele působí i práce na ní. Zdvih kláves je minimálně 2,5mm, avšak u většiny z nich je tato hodnota značně překročena. Pochválit je také třeba její tuhost díky níž se na této klávesnici píše opravdu hodně pohodlně. Rozvržení je nepatrně odlišné oproti ostatním notebookům. Především klávesy PageUp a PageDown nejsou umístěny příliš obvykle - uživatel je najde vedle šipky nahoru. Ostatní je pak již zcela standardní.



Pohled na klávesnici (pro zvětšení klikněte)

V levém horním rohu nad klávesnicí je tlačítko Power pro vypínání a zapínání celého přístroje. Pro nás jsou ale daleko zajímavější čtyři tlačítka, jež se nachází po pravé straně. Už podle ikonek jistě každý pozná, že se jedná o tlačítka pro ovládání funkcí multimediálních přehrávačů. Například ve Windows Media Playeru dokážete posouvat skladby, pozastavovat je, znova je zapínat právě díky těmto čtyřem tlačítkům a tím pádem není nutno neustále vše složitě provádět pomocí touchpadu.



Detail funkčních tlačítek a indikačních LED (pro zvětšení klikněte)

Do kapitoly o ergonomii bezesporu patří také rozvržení vstupních a výstupních konektorů. Zde bych chtěl výrobce pochválit, neboť celkové rozložení je opravdu vynikající. Notebook obsahuje tři USB 2.0 porty, výstup pro sluchátka, vstup pro mikrofon, RJ11 port pro modem a RJ45 pro síťový kabel. Samozřejmostí je VGA výstup pro připojení externího monitoru a jeden PCMCIA port. Jistě je potřeba pochválit i S-VIDEO vstup, jenž je možné využít především při propojení s televizorem. Umístění konektorů ale přece jen podrobně rozeberu až v další kapitole, kde se podíváme na jednotlivé strany přístroje.


Detailní pohled na touch pad. V poměru k samotné ovládací ploše jsou tlačítka opravdu přehnaná.

Také je potřeba se zmínit i o touch padu. Ten dozajista do oblasti ergonomie také patří. Na tomto notebooku je touch pad spíše menších rozměrů, než je průměr. Jeho citlivost je však ideální a díky programu Touch and Launch dokáže uživatel s jeho pomocí otevírat až čtyři oblíbené aplikace (stačí klepnout do určeného rohu). K touch padu samozřejmě patří i tlačítka - ty jsou dle mého až zbytečně moc velká a především příliš tuhá. Při pokusu o jejich zmáčknutí snadno dojde ke sklouznutí prstu apod. Nějaká další ovládací tlačítka (tlačítka pro scroolování) by ale uživatel hledal marně.