Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia

4.8.2005, Martin Kuchař, recenze
Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia
Nejdostupnější model Toshiby - Satellite L10 je vstupní branou do světa mobilní výpočetní techniky a my se na něj dnes podrobně podíváme. Dle výrobce slibuje velmi kvalitní výpočetní zázemí za přijatelnou cenu a tudíž se stává oblíbeným mezi zákazníky, kteří hledají Low-End notebook, avšak požadují kvalitu a spolehlivost.
Nyní se podíváme na jednotlivé strany přístroje hezky postupně. První si ukážeme čelní pohled. Z této strany uživatel uvidí prakticky pouze dva reproduktory a tři indikační LED. Toto řešení je dle mého velmi praktické, neboť ve většině případů zde jakékoliv konektory pouze překážejí a nejsou nikterak využívány (Acer TravelMate 4101WLMi má například na čelní straně vyvedeny zdířky pro audio, kdy jakýkoliv jack do nich zapojený pak při práci pouze překáží). Tři zmíněné indikační LED slouží pro informování o stavu napájení (pokud levá svítí zeleně, je notebook plně nabitý a pokud svítí oranžově, je právě nabíjen), prostřední buď svítí zeleně, což odpovídá zapnutému notebooku a nebo oranžově, kdy je notebook v režimu spánku. Poslední pak ukazuje stav bezdrátové sítě (bohužel testovaný model nebyl Wi-Fi adaptérem vybaven).


Pohled zepředu (pro zvětšení klikněte)

Při pohledu z levé strany spatříme většinu ze zmíněných vstupních a výstupních konektorů. Na úplném konci se nachází VGA (ten mohl být spíše vyveden na zadní stranu někam vedle baterie), dále pak dva USB porty, výstup pro sluchátka, vstup pro mikrofon a nakonec zdířku pro vsunutí PCMCIA karty typu II. Dále se na této straně ještě nachází mřížka přes níž se nasává vzduch pro chlazení elektroniky. Chtěl bych ale pochválit vyvedení většiny těchto konektorů právě na levou stranu přístroje. Valná většina uživatelů jsou praváci a tudíž jakýkoliv kablík, který se motá v okolí prostoru myši, není vůbec příjemný a při práci dokáže velmi zdržovat. Zde si může uživatel pohodlně zapojit USB flash disk, myš a další periferie a přitom není omezen v prostoru, kde má podložku s myší.


Levá strana s většinou konektorů (pro zvětšení klikněte)

Nyní přichází na řadu pohled zezadu. Zde můžete vidět zbývající USB port, zdířku pro zapojení telefonní linky (konektor RJ11) a také zdířku pro připojení k síti (konektor RJ45). Nakonec zbývá ještě výstup S-VIDEO a port pro zapojení napájecího adaptéru. Prakticky celou zbývající část zabírá baterie, která se dá samozřejmě vysunout.


Zadní strana nám ukáže jen zbývající konektory a baterii (pro zvětšení klikněte)

Pravá strana už neukáže žádný další vstupní či výstupní port, ale zato se zde nachází optická mechanika s funkcemi pro zápis na CD-RW a pro čtení DVD (kombo mechanika). A úplně nakonec jsme si nechal zámek, jenž je plně kompatibilní s klíčem Kensington.


Pohled na pravou stranu s optickou mechanikou (pro zvětšení klikněte)

Nakonec jsme si nechal spodní stranu. Zde je především potřeba zmínit krytku operační paměti, kterou když odšroubujeme, tak máme možnost přidat si další paměťový modul. Dále je zde nasávání ventilátoru a informační nálepky.


Zmíněná spodní strana notebooku (pro zvětšení klikněte)