Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia

4.8.2005, Martin Kuchař, recenze
Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia
Nejdostupnější model Toshiby - Satellite L10 je vstupní branou do světa mobilní výpočetní techniky a my se na něj dnes podrobně podíváme. Dle výrobce slibuje velmi kvalitní výpočetní zázemí za přijatelnou cenu a tudíž se stává oblíbeným mezi zákazníky, kteří hledají Low-End notebook, avšak požadují kvalitu a spolehlivost.
Samozřejmě je také potřeba se trochu detailněji podívat na vlastnosti a kvality TFT panelu a také na integrovaný zvukový čip. Nejprve se podíváme na integrovaný displej. Ten je 15" typu TFT-XGA a pracuje v maximálním rozlišení 1024x768 při použití 16M barevné hloubky. Takovéto hodnoty jsou pro notebooky této cenové kategorie zcela běžné a většinou i dostačující.


Pohled na TFT displej.

Co je však pro většinu uživatelů nejpodstatnější je odezva displeje - ta je u tohoto modelu také zcela běžná a pohybuje se v rozmezí od 22 do 25ms. Velmi důležité jsou také pozorovací úhly a to je kámen úrazu. Bohužel TFT panel je jasný a zřetelný pouze v ideální poloze, kdy uživatel proti němu sedí zcela kolmo. Pokud se odchýlí ve vertikální nebo horizontální rovině, dochází k nepříjemnému ztmavování obrazu a ten je pak již zcela nepozorovatelný. Díky interpolaci je možné si rozlišení obrazu upravit i na 800 x 600, což ale příliš nedoporučují - notebook je primárně určen pro práci ve výchozím rozlišení a změny způsobí "rozpixelování" obrazu a ještě více přispějí k jeho nízké kvalitě.

Audio Intel 8280 ICH4 (AC'97) je podle výrobce obohaceno technologií SRS TruSurround XT, jež má poskytnout věrný prostorový zvukový vjem. Bohužel mi není jasné, jak je možné pomocí dvou zcela průměrných 2W stereoreproduktorů vytvořit nějaký prostorový zvuk - je vidět, že výrobce se snaží nalákat uživatele na dnes moderní pojem, jakým "prostorový zvuk" bezesporu je. Avšak ve výsledku je potřeba pochválit fakt, že tyto reproduktory i přes své malé rozměry dokáží hrát poměrně nahlas a bezproblémově ozvučí malou místnost.


Zde je vidět zmíněná optická mechanika.

Do sekce multimédia je také potřeba zařadit DVD mechaniku. Sice je to pouze combo (vypaluje CD a čte DVD), avšak pro běžné kancelářské potřeby je to většinou zcela dostačující. Mechanika je od výrobce MATSHITA a pochází z modelové řady UJDA760. Dokáže zapisovat na média CD-R i CD-RW až 24x a DVD čte osmi násobnou rychlostí. Celkově tato mechanika podporuje formáty: CD-R, CD-RW, DVD-ROM, DVD-Video, CD-DA, CD-Text, Photo-CD (jedna i více části), CD-ROM v režimu 1 i 2, CD-ROM XA režim 2 (Form 1, Form 2) a nakonec rozšířené CD (CD-EXTRA).