Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia

4.8.2005, Martin Kuchař, recenze
Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia
Nejdostupnější model Toshiby - Satellite L10 je vstupní branou do světa mobilní výpočetní techniky a my se na něj dnes podrobně podíváme. Dle výrobce slibuje velmi kvalitní výpočetní zázemí za přijatelnou cenu a tudíž se stává oblíbeným mezi zákazníky, kteří hledají Low-End notebook, avšak požadují kvalitu a spolehlivost.
Notebook Toshiba L10-119 obsahuje i poměrně velkou softwarovou výbavu, díky níž dokážete ovládat veškeré potřebné funkce, jež vám notebook přináší. Seznam dodaného softwaru je následující: Konzole Toshiba, HW Setup, DVD Video Player, Toshiba Zooming, Record Now! Basic, DLA for Toshiba, PC Diagnostic Tools, Config free, Toshiba Touch Pad a Toshiba Touch and Launch. Tento seznam je opravdu dlouhý a na jednotlivé programy se nyní podíváme jednotlivě.

Nejpodstatnější je aplikace Toshiba Console (konzole). Díky ní dokážeme spustit všechny ostatní programy bez nutnosti znát jejich umístění a nebo mít někde na ploše jejich zástupce. Můžeme například ovládat parametry myši, sítě, optické mechaniky a nebo kompletně diagnostikovat problém či aktuální stav. Vše je hezky při ruce a veškeré funkce jsou snadno ovladatelné.


Program Console Toshiba.

Další užitečnou aplikací je Toshiba Touch and Launch. Díky ní můžeme spouštět své oblíbené programy pouze poklikáním na jeden z rohů touchpadu. V praxi to znamená například to, že když klikneme na pravý horní roh touchpadu, tak se nám spustí například Word a při kliknutí na levý spodní zapneme Průzkumníka. Je tedy jasné, že tato utilita dokáže velmi zrychlit otevírání často používaných programů.


Aplikace Toshiba Touch and Launch.

Velmi ocenitelná je i aplikace WinDVD Player. Mnoho uživatelů neví, kde sehnat nějaký kvalitní DVD Player a tím pádem mají výběr značně usnadněný. Tento program sice není špičkou na trhu ale svými funkcemi bohatě uspokojí prakticky většinu běžných uživatelů.



Jeden z nejpodstatnějších a nejzajímavějších dodaných programů je Ztlumení jednotky CD/DVD. Díky tomuto programu si můžeme při sledování filmu nebo poslechu hudby jednoduše snížit rychlost čtení, čímž klesne i hlučnost mechaniky. Není totiž podle mého nic nepříjemnějšího, než když se dívám na film a do toho mi neustále něco nepříjemně hučí.


Výběr ze dvou základních profilů.

Nakonec jsem si nechal program Connectivity Doctor. Ten dokáže spolehlivě určit závadu na síťovém připojení a díky přehledného menu Troubleshooting dokáže uživatel ve většině případů opravdu nalézt závadu a bez problému ji odstranit.



Softwarová výbava je samozřejmě o hodně větší, avšak další programy již nejsou nikterak převratné či zajímavé a tudíž se jimi dále nebudu zaobírat.