Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia

4.8.2005, Martin Kuchař, recenze
Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia
Nejdostupnější model Toshiby - Satellite L10 je vstupní branou do světa mobilní výpočetní techniky a my se na něj dnes podrobně podíváme. Dle výrobce slibuje velmi kvalitní výpočetní zázemí za přijatelnou cenu a tudíž se stává oblíbeným mezi zákazníky, kteří hledají Low-End notebook, avšak požadují kvalitu a spolehlivost.
Jak už tomu u zařízení z oblasti Low-End bývá, tak vždy se musí najít rozumný kompromis mezi cenou a výkonem. Zde bylo dbáno především na cenu a tak prostor získala integrovaná grafická karta z rodiny Intel Extreme Graphics i852GM. Ta může sdílet až 64MB systémové paměti a dokáže obsloužit aplikace pracující na DirectX 7. Je jasné, že jakákoliv integrovaná grafická karta se nemůže svými parametry rovnat svým neintegrovaným kolegům, ale uživatel si opět musí uvědomit, že tento notebook není určen pro hraní nejnáročnějších her, ale především pro práci na cestách a v malých firmách.












Výrobci však mysleli i na zákazníky, kteří si často rádi k notebooku připojí externí monitor či dataprojektor a tak přidali podporu Dual-View, díky které je možné si plochu mezi dva monitory rozdělit a nebo si nastavit její klonování. Především podpora dataprojektoru je velmi ceněná při promítání prezentací. Samozřejmostí je i TV-OUT výstup v podobě S-VIDEO konektoru. Tento výstup podporuje všechny běžné normy a jeho obsluha je prakticky bezproblémová.


Pevný disk



V této sekci jsem se zaměřil na vlastnosti pevného disku. Ten je od společnosti Toshiba a disponuje kapacitou 40GB. Při provozu se otáčí rychlostí 4200rpm - tato hodnota sice není nikterak oslnivá, ale stejně tak jako u grafického adaptéru je zcela běžná pro notebooky této cenové kategorie.