Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia

4.8.2005, Martin Kuchař, recenze
Toshiba Satellite L10-119: Low-End notebook vhodný pro práci i multimédia
Nejdostupnější model Toshiby - Satellite L10 je vstupní branou do světa mobilní výpočetní techniky a my se na něj dnes podrobně podíváme. Dle výrobce slibuje velmi kvalitní výpočetní zázemí za přijatelnou cenu a tudíž se stává oblíbeným mezi zákazníky, kteří hledají Low-End notebook, avšak požadují kvalitu a spolehlivost.
Baterie na notebooku je spíše průměrná a její výdrž odpovídá hardwarovým parametrům. Avšak pokud vezmeme v úvahu, že celý notebook není příliš velký a mnoho uživatelů tudíž ocení i nízkou hmotnost, pak je zcela na místě její provedení - velikost odpovídá potřebám a nikterak neomezuje uživatele svou hmotností.

První test byl již jako obvykle přehrávání filmu komprimovaného pomocí DivX kodeku ve verzi 5.1 a audio pak běžným MP3 kodekem. Tento test je velice objektivní, neboť po celou dobu podává prakticky stejné nároky na výkon a tím pádem i odběr energie. Výkon, jež je pro takovéto přehrávání potřebný, odpovídá práci s multimediálními aplikacemi apod. Ještě je nutno dodat, že jas displeje byl nastaven na 60% z maximální hodnoty.

Test baterie č.1 - přehrávání DivX filmu ve smyčce
naměřená doba - 3hod : 23min

Druhým testem jsem se pokusil simulovat maximální zátěž, jaké může být dosaženo například při hraní 3D her apod. Pro tuto simulaci jsem využil program 3DMark2001SE, jenž jsem dal do smyčky a po celou dobu testu opakoval celou sérii.

Test baterie č.2 - 3DMark2001SE nastaven do smyčky
naměřená doba - 2hod : 6min

Nakonec jsem si nechal test výdrže baterie při práci v kancelářských aplikacích (Microsoft Word, Microsoft Excel, Outlook Express a Mozilla Firefox). Postupně jsem popsal několik stránek textu a vytvořil pár vzorců a následně ze získaných hodnot vytvořil grafy. Poté jsem si četl e-maily a brouzdal na internetu - snažil jsem se co nejvíce simulovat běžné operace, které uživatelé při práci v kanceláři provádějí.

Test baterie č.3 - kancelářské aplikace
naměřená doba - 3hod : 31min

Jak jsme si tedy nyní dokázali, tak tento notebook sice výkonem nikterak nevyniká, avšak díky poměrně vysoké výdrži baterie se stává velmi ceněným pomocníkem na cestách a všude tam, kde není možné se připojit do elektrické sítě.


Závěr



Toshiba Satellite L10-119 je notebook určený pro méně bohaté zákazníky, kteří ale i přes to potřebují získat mobilní výpočetní výkon a spolehlivého pomocníka na cesty. Určitě si získá oblibu především mezi studenty, zaměstnanci malých firem apod. Pokud ovšem tito uživatelé mají v plánu využívat svůj notebook i pro občasné hraní nových her a nebo pro složité grafické programy jako 3D Studio MAX a nebo pro vizualizace v programech AutoCAD, pak spíše doporučuji sáhnout po modelu s minimálně 512MB RAM a taktem procesoru nad 1,7GHz. Samozřejmě i jiný grafický adaptér jako například ATI Mobility Radeon x600 nebo x700 také určitě bude pro složité vizualizační procesy mnohem vhodnější.


Notebook se zavřeným víkem.

Bohužel absence Wi-Fi adaptéru je také velmi limitující faktor především pro uživatele, jež se často připojují k HotSpotům po celé republice a tím si zajišťují konektivitu k síti Internet. Samozřejmě je tento adaptér možno dokoupit a zapojit jej do portu PCMCIA nebo USB, avšak výhodám integrovaného adaptéru (není třeba nic připojovat a odpojovat a nezapomenete jej doma) se nemohou zcela rovnat.




Notebook Toshiba Satellite L10-119 zapůjčila firma Tech Data Distribution, které tímto děkujeme