Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite Pro U300 - levný profesionál

13.3.2008, Josef Brož, recenze
Toshiba Satellite Pro U300 - levný profesionál
Toshiba Satellite Pro U300 v sobě spojuje mobilitu 13" notebooků spolu s výkonným hardware, který najdeme u větších modelů. Architektura notebooků je postavena na čtvrté generaci Centrino Duo - procesor Core 2 Duo T7500, 2 GB RAM 250 GB pevný disk a podpora Wi-Fi Draft-N. Multimediální využití umožnuje integrovaná webkamera a širokoúhlý displej.
Menší notebooky často trpí nedostatkem portů a rozhraní. Testovaná Toshiba však ani v tomto směru nezklamala a její výbava odpovídá mnohým 15" modelům. Na pravém boku se nachází jeden z USB portů spolu s konektory pro LAN a modemové připojení. Větší část pravé strany obsadila DVD mechanika a Express Card slot. Jeho umístění nad DVD mechanikou poněkud ztenčilo tloušťku materiálu, a tím oslabuje celou konstrukci a především pevnost základny notebooku. Výbavu pravého boku uzavírá Kensington zámek.


Pravý bok

Dominantním prvkem levé strany je masivní žebrování výdechu ventilátoru. Vlevo se rovněž nachází D-Sub výstup na monitor, zbývající dva USB konektory a panel s audio konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu. Jak již bývá u Toshiby zvykem, ovládání hlasitosti zajištuje potenciometr, který je umístěn blízko hrany levé části základny. Rozhraní FireWire je poněkud netradičně vyvedeno na přední panel nedaleko čtečky paměťových karet.


Levý bok

Možnosti internetového připojení jsou v případě testovaného modelu zcela standardní. Vytknout lze pouze 100Mbit LAN připojení, které zajišťuje osvědčený čip Realtek RTL8101. Samozřejmostí je i vytáčené 56 kbit připojení (TOSHIBA Software Modem ). Bezdrátovou komunikaci platformy Centrino Duo tradičně obstarává Intel Wireless WiFi Link 4965AGN s podporou technologie Draft-N. Tato technologie s pomocí Wireless-N standardu přináší zvýšení přenosového výkonu a dosahu komunikace. Podle specifikací Intelu se Draft-N podílí i určitém snížení spotřeby.


ConfigFree - Radar

Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth. V případě potřeby lze bezdrátová připojení deaktivovat pomocí přepínače na spodní straně přístroje. Síťovou komunikaci, profily připojení a další lze nastavovat v aplikaci ConfigFree - Connectivity Doctor. Oblíbeným a velmi přehledným nástrojem pro správu bezdrátových sítí je tzv. Toshiba Radar. Infračervený IrDa port bohužel není součástí výbavy.


ConfigFree - Connectivity Doctor


Baterie a provoz


Většina výrobců v současné době rezignovala na vývoj vlastního software pro správu spotřeby a veškerý power management ponechala na starost operačnímu systému Windows Vista. Tohoto trendu se bohužel drží i Toshiba - veškeré možnosti nastavení zajišťuje tzv. Centrum nastavení mobilních zařízení.


Power management Windows Vista

Spotřebu notebooku nejvíce ovlivňuje technologie Intel Enhanced SpeedStep, která je u dvoujádrových Core 2 Duo procesorů vylepšena o sdílený power management. Intel Enhanced SpeedStep dynamicky mění frekvenci procesoru v závislosti na aktuálním zatížení systému. V běžném provozu popisovaná technologie snižuje multiplikátor, který ovlivňuje výsledný takt procesoru. Při práci v kancelářském software pracuje notebook na cca 1,6 GHz (FSB 200 x 8). Maximální zatížení, například při testování v 3DMark, zvyšuje takt procesoru na 2,2 GHz (FSB 200x11).