Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite Pro U300 - levný profesionál

13.3.2008, Josef Brož, recenze
Toshiba Satellite Pro U300 - levný profesionál
Toshiba Satellite Pro U300 v sobě spojuje mobilitu 13" notebooků spolu s výkonným hardware, který najdeme u větších modelů. Architektura notebooků je postavena na čtvrté generaci Centrino Duo - procesor Core 2 Duo T7500, 2 GB RAM 250 GB pevný disk a podpora Wi-Fi Draft-N. Multimediální využití umožnuje integrovaná webkamera a širokoúhlý displej.
Notebooky velikosti 13" donedávna náležely do kategorie exklusivního a patřičně drahého zboží. Toshiba se novým modelem Satellite Pro U300 pokouší tento trend změnit. Výrobce se bohužel neubránil mnoha kompromisům, které poněkud kazí jinak dobrý dojem z notebooku. Jedná se především o velmi nevyrovnanou kvalitu plastů a místy slabší dílenské zpracování. K přednostem notebooku naopak patří vysoký výkon, který Toshibě Satellite Pro U300 dodává dvoujádrový procesor Core 2 Duo T7500. Za hardwarovou výbavu testované Toshiby by se nemusel stydět žádný z velkých 15" - 17" notebooků. V případě Toshiba Satellite Pro U300 však výkonný hardware nesnižuje mobilitu. Hmotnost notebooku nepřesahuje 1,9 kg a 4000mAh baterie stačí na necelé tři hodiny provozu.


Toshiba Satellite Pro U300

Toshiba se v modelu Satellite Pro U300 pokusila skloubit dvě kategorie notebooků. Vlastnosti 15" modelů s mobilitou drahých 13" notebooků. Z první kategorie si model U300 přinesl výkonný hardware a zajímavou cenu, ze světa 13" modelů především mobilitu. Notebook svou výbavou a zaměřením proto uspokojí nejen korporátní zákazníky, ale i domácí uživatele, kteří preferují multimediální využití. Tomu odpovídá i prostorný 250 GB disk, vestavěná webkamera a širokoúhlý displej. Slabinou zmiňovaného displeje je však poněkud mdlejší barevné podání. Za další nedostatek lze považovat nekvalitní reproduktory a zkreslený zvukový výstup.


Toshiba Satellite Pro U300

Pochválit musím propracované firemními aplikace a utility, které umožňují dokonalou kontrolu nad hardwarem a funkcemi notebooku. Za zmínku stojí především jednoduchý, ale funkční powermanagement, správa bezdrátových sítí apod. V době, kdy výrobci spoléhají především na funkce Windows Vista, je kvalitní firemní software velkou vzácností. Provoz notebooku je poměrně tichý a díky dobře provedenému chlazení nedochází k přehřívání přístroje. Hlučnost notebooku se zvyšuje pouze vysokorychlostním čtením DVD disků. Tento problém patrně souvisí s nedomyšleným umístěním šachty Express Card a slabými plasty kolem DVD mechaniky.


Toshiba Satellite Pro U300

Testovaný model není příliš vhodný pro práci v terénu nebo provozech, kde lze předpokládat méně šetrné zacházení. Strohý design zřejmě neosloví ani klientelu z řad "kádrových rezerv", manažerů a dalších zákazníků, pro které je notebook zosobněním vlastního ega a postavení. Toshiba Satellite Pro U300 ocení především uživatelé, kteří v běžném provozu preferují mobilitu a vysoký výpočetní výkon.


Minimalisticky design
Místy horší dílenské zpracování
Výkon procesoru
Měkké plasty na základně
Mobilita
Reprodukce zvuku
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 27 000,- Kč včetně DPH

Za zapůjčení notebooku Toshiba Satellite Pro U300 děkujeme českému zastoupení výrobce