Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite T130: mobilní základ

18.3.2010, Jan Vítek, recenze
Toshiba Satellite T130: mobilní základ
Toshiba na sklonku minulého roku představila novou řadu notebooků Satellite T130 určených pro běžné zákazníky. Rodina produktů Toshiba Satellite je velmi široká a zahrnuje výkonné multimediální i spíše mobilní notebooky. A to je i případ 13,3" Satellite T130.

Použitý hardware


Procesor Intel Core 2 Solo SU3500 se řadí mezi tzv. ULV procesory, což je zkratka pro Ultra-Low Voltage. Jedná se tak o procesor využívající nízké napětí, díky čemuž jeho maximální spotřeba dosahuje hodnoty TDP 5,5 W. Neztratí ani moc na své funkčnosti, protože podporuje technologie Intel VT-x (virtualizační technologie), Trusted Execution Technology (TXT), Intel 64, Enhanced Intel Speedstep Technology (EIST) a také Execute Disable Bit.



Na druhou stranu je pouze jednojádrový a schopný zpracovávat najednou jen jedno vlákno, takže v tomto nad ním vítězí i základní modely procesorů Atom. Ovšem Atomy na plnohodnotné Core 2 samozřejmě nemají svým výkonem, i když u vícejádrových verzí si už tak jistí být nemůžeme.

Core 2 Solo SU3500 je každopádně 45nm procesor taktovaný na frekvenci 1400 MHz, kterou v klidu snižuje díky úpravám násobiče a dále má k dispozici 32 kB instrukční i datové cache první úrovně a 3 MB cache druhé úrovně.


provedena byla aktualizace BIOSu na nejnovější verzi 2.40

Celkově tento notebook staví na základní desce s čipovou sadou Intel GS45 + 82801M (čili ICH9-M).



Paměti nám Toshiba nadělila celkem 4 GB typu DDR3, které ale pracují pouze na 800 MHz. Jde o dva paměťové moduly SO-DIMM od firmy Hynix, jejichž časování je na zmíněné frekvenci nastaveno na 6-6-6-15.



Jak je vidět ze záložky SPD, paměti jsou taktovány dokonce pod specifikacemi JEDEC a jejich výchozí frekvence je 1066 MHz. Čekejme tedy výkon, jímž nás tento notebook rozhodně neoslní.



Stejně tak nemůžeme chtít zázraky po klasickém integrovaném grafickém jádru Intel GMA 4500MHD, aby zajistilo výborný výkon pro hry, či dokonce podporu GPGPU. Budeme spíše rádi, když nám rozběhne rozhraní Aero ve Windows 7, na což jeho 10 shaderových jednotek bude stačit. I tak si ale v příslušné kapitole vyzkoušíme pár her, aby bylo jasné, jak moc GMA 4500MHD zaostává za samostatnými grafickými řešeními.

A nakonec se ukáže pevný disk Toshiba MK3263GSX s kapacitou 320 GB, rozhraním SATA 3 Gbps, vyrovnávací pamětí 8 MB a otáčkami 5400 RPM. Tyto specifikace jsou dnes u mobilních disků přímo definicí průměrnosti, takže průměrný výkon je nanejvýš to, co můžeme očekávat.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 7 ve 64bitové verzi zde rozhodně není osamocen. Doprovází jej řada dalšího software, z něhož se za klasiku dá považovat Microsoft Works a také kancelářský balík Microsoft Office Home a Student 2007 (60denní bezplatná zkušební verze). Vedle toho se o bezpečnost stará McAfee Internet Security, ovšem tento software bude aktivní jen po dobu 30 dní a poté již budete muset za další plnohodnotné používání platit. Jedná se tedy spíše o reklamní software než o přidanou hodnotu, který se vás snaží donutit jej co nejdříve aktivovat.

Pak jsou tu vesměs nezajímavé aplikace a utility starající se o nainstalovaný hardware nebo doplňující další aplikace. Pak ale Toshiba nabízí vlastní softwarový balík skládající se z Toshiba Power Saver, Toshiba Zooming Utility, Toshiba PC Diagnostic Tool, Toshiba Flash Cards, Toshiba Components Common Driver, Toshiba Accessibility a Toshiba Button Support.


Toshiba PC Health Monitor

Toshiba PC Health Monitor je efektní ale nedotažená aplikace, jež nám je schopna říci, jak máme nabitou baterii a jaký je její stav, úroveň momentální spotřeby systému, teplotu procesoru a zařízení (tedy asi nějaký senzor na základní desce) a rychlost ventilátoru. Jenomže vše je pojato pouze jako grafická stupnice a přesné hodnoty se zde vůbec nedozvíme. Asi bychom jim dle výrobce nerozuměli. Zajímavostí je pak "Senzor 3D", což není nic jiného než grafická prezentace dat získaných z gyroskopu a v této podobě je to spíše blbůstka pro pobavení. Jinak by se měl použít pro ochranu pevného disku (výrobce mluví o trojrozměrném akcelerometru).


Toshiba Eco Utility

Další aplikace Toshiba Eco Utility slouží pro snížení spotřeby energie prostřednictvím úpravy běžných nastavení. Čím se ale Toshiba snaží zaujmout, je ukazatel momentální spotřeby energie včetně grafu. Mohu potvrdit, že údaje vesměs odpovídají tomu, co jsme naměřili pomocí digitálního měřáku spotřeby Voltcraft Energy Check 3000. Pak už tu jsou vesměs utility starající se o zdraví systému a správné fungování jeho součástí. Zmínit můžeme ještě Button Support, díky němuž nám notebook dokáže pomoci při ovládání speciálních funkcí pomocí tlačítka Fn a dalších kláves. Z horního okraje obrazovky na nás vyjede řada tlačítek s popisky, díky nimž se pak můžeme lépe orientovat.