Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite T130: mobilní základ

18.3.2010, Jan Vítek, recenze
Toshiba Satellite T130: mobilní základ
Toshiba na sklonku minulého roku představila novou řadu notebooků Satellite T130 určených pro běžné zákazníky. Rodina produktů Toshiba Satellite je velmi široká a zahrnuje výkonné multimediální i spíše mobilní notebooky. A to je i případ 13,3" Satellite T130.

LCD displej


Toshiba do tohoto notebooku montuje 13,3palcový displej Toshiba TruBrite s LED podsvícením a lesklým povrchem. Jeho rozlišení 1366 x 768 ukazuje na poměr stran 16:9 a je spíše typické pro dnešní 15,6palcové panely u notebooků. Očekávejme tedy spíše jemný rastr, který ale bude i této menší úhlopříčce dobře slušet.


Pohled zpříma

Barvy displeje nejsou zrovna výrazné a živé a také se na šedých přechodech výrazně projevuje dithering a celkově je takový obraz laděn spíše do modra.


Pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma

Při pozorování displeje z úhlu se zase plně projeví použitá technologie TN, takže nejvíce problémové jsou vertikální úhly, kdy dochází ke zprůměrování barev do třech odstínů a pohled zboku zase přinese pokles kontrastu, více se projevují odrazy okolního prostředí a také se tmavé odstíny více ladí do modra.


Pohled zespoda

Zkrátka jde z hlediska barev o průměrné notebookové LCD se vším všudy, ovšem horší je to s kontrastem. Pokud totiž budete číst text, jehož barva nebude sytě černá, ale třeba šedá (jako například informace o souborech/adresářích v průzkumníku Windows 7), ten se bude ztrácet v bílém pozadí a zkrátka nepůjde tak dobře přečíst. Paradoxně se tato situace zlepší, pokud budete na displej nahližet zespodu.


Webkamera


Instalovaná webkamera s rozlišením 1,3 megapixelu má připravený věčně nastartovaný software, který na vás vyjede vždy, když se ukazatelem myši dostanete k levému okraji obrazovky. Nastavit si můžete rozlišení až 1280 x 1024, ovšem to přinese kromě většího obrazu také citelné snížení obnovovací frekvence, takže raději ponecháme rozlišení na základních 640 x 480.



Obraz kamery velmi závisí na hře světla a stínů, takže i trochu snížené osvětlení v jeho části způsobí, že se na obrazovce objeví téměř černý flek. Její nevýhodou také je malá ostrost a barevný šum zvláště patrný v příšeří. Jinak ale kamera nabízí akceptovatelné vlastnosti ohledně obnovovací frekvence (pokud nebudeme zvyšovat rozlišení), takže se ještě dá označit za průměr.


Zvukový systém


Systém Toshiba Bass Enhanced Sound skládající se ze dvou vestavěných reproduktorů je označen, jako by měl poskytnout nějak obohacené basy, ale pravdou je, že by jej zahanbil kdejaký mobilní telefon s externím reproduktorem. Nejen, že basy zde budeme hledat marně a celkově se budeme ztrácet v nevýrazném, neprokresleném a zastřeném zvuku. Ten navíc není ani nijak silný, takže můžeme konstatovat, že zvuk linoucí se z reproduktorů je tu značně podprůměrný.


Ergonomie


Toshiba měla díky rozhodnutí neinstalovat optickou mechaniku dost a dost prostoru na to, aby mohla dobře uspořádat porty a konektory po stranách notebooku. Na pravé straně mi vše připadlo naprosto v pořádku, protože napájecí a ethernetový konektoru jsou až zcela vzadu. Na levé straně to také není špatné, i když zde by se mohl HDMI posunout také až za výdech chlazení, ale jinak lze říci, že budeme spokojeni a zvláště praváci, jimž by napravo nemělo co vadit.

Klávesnice mi osobně připadla jako slušně zpracovaná. Výrobce se viditelně snažil také o hmatové oddělení kláves, takže třeba směrové šipky najdete dobře i poslepu, stejně jako horní řadu funkčních kláves nebo Enter s Backspace. Klávesnice by ale mohla být méně zatížena speciálními funkcemi, což by ale vyžadovalo další tlačítka kolem ní a to znamená další náklady a nároky na složitost konstrukce, takže se nemůžeme ani tak divit, že tento vyloženě spotřební notebook si má vystačit jen s klávesnicí.
 
Kamenem úrazu může být touchpad, jenž nám párkrát vypověděl službu a i když fungoval, byla dotazovací frekvence pomalá, což vyústilo v trhaný pohyb ukazatele. Pracovat se ale i tak dalo (tím je myšleno klikání na odkazy a ikony). Za větší problém považuji kolébkovou konstrukci tlačítek, která vyžaduje, abychom je pro pohodlný stisk mačkali až na samotných koncích. Ty jsou ovšem od sebe vzdáleny přes šest centimetrů a i kdyby nebyly, tak nestejnoměrný odpor tlačítek při stisku není nikdy dobrý.