Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba SD-R5472C aneb kooperace se Samsungem

17.2.2006, Martin Daniel, recenze
Toshiba SD-R5472C aneb kooperace se Samsungem
Když jsem Toshibu SD-R5472C prvně připojoval k počítači, měl jsem tak trochu obavy, jak obstojí v našich testech. Toshiba, co by výrobce optických mechanik, se totiž v posledních letech spíš ztrácela, než hřála na výsluní. Model SD-R5472C ovšem není vůbec špatný a například spolupráce s programem KProbe se může hodit každému, kdo zrovna nemusí značku Lite-On.
Úvodem

Když jsem Toshibu SD-R5472C prvně připojoval k počítači, měl jsem tak trochu obavy, jak obstojí v našich testech. Toshiba, co by výrobce optických mechanik, se totiž v posledních letech spíš ztrácela, než hřála na výsluní, které si kdysi vydobyla především na poli DVD-ROM a nic na tom nezměnilo ani spojenectví s firmou Samsung, se kterým společně vydala několik modelů a to nejenom DVD vypalovaček. Každopádně už ale tato DVD vypalovačka postrádá dvě věci, které je odlišovaly od ostatních modelů a to čipset, který byl po dlouhá léta od Toshiby a nyní je nahrazen MediaTekem a taky šikmé umístění dráhy s optickou hlavou, což jestli se dobře pamatuji, bylo používáno taktéž pouze Toshibou a po konstrukční stránce to bylo velmi zajímavé. Model SD-R5472C ovšem není vůbec špatný i přesto, že mechanika pokulhává například ve čtení poškozených médií, datových ochran, nebo postrádá jak čtení, tak zápis na DVD-RAM, protože si to dokáže vynahradit v jiném směru.



Na druhou stranu ale celkem slušně zapisuje jak na CD, tak DVD média, má výborné přístupové doby, je tichá a to i ve vyšších otáčkách a díky čipsetu od MediaTek má i schopnost změřit si kvalitu vypálených médií a to i v nejznámějším programu svého druhu - v KProbe. Konstrukce mechaniky, respektive její vnitřní část, je, jak již bylo naznačeno, odlišná od toho, co v minulosti Toshiba produkovala, což je způsobeno především tím, že tento model je víc Samsung než Toshiba a pravděpodobně se jedná o Samsung SH-W162C. Hlavní deska s tištěným spojem je menší, než je obvyklé a též hlavní kovová část je jinak vyprofilovaná a je umístěna souběžně ve směru pohybu dvířek. Celé to budí dojmem co největšího odlehčení (což byl pravděpodobně úmysl, který se vydařil), přesto je ale mechanika velmi tichá. Tak trochu netradiční je i výrobce. Žádná Čína ani Taiwan, nýbrž Filipíny.

Ještě se musím zmínit o jedné věci. Už dlouho se na internetu spekulovalo o tom, že Toshiba na poli výrobců optických mechanik skončí a nedávno to bylo i potvrzeno, takže tato recenze bude zřejmě s tímto výrobcem z naší strany poslední, což je tak trochu škoda. Ona situace na celosvětovém trhu není zrovna jednoduchá a nadvládě takových výrobců, jako jsou BenQ nebo Lite-On, se velmi těžko odolává. Toshiba se chce momentálně soustředit na výrobu pevných disků a to především do notebooků.