Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Tecra M11: malý pracant

30.6.2010, Jakub Doležal, recenze
Toshiba Tecra M11: malý pracant
Dnes se podíváme na zoubek profesionálnímu notebooku Toshiba Tecra M11 s moderním procesorem Intel Core i5 a grafickou kartou NVIDIA Quadro. Papírově nabízí Tecra slušné parametry, ale bude to ve srovnání s konkurencí stačit?

Použitý hardware


Hnacím motorem je procesor Intel Core i5-520M s poměrně slušným výpočetním výkonem. K dispozici jsou dvě fyzická jádra, přičemž každé zvládne zpracovat dvě vlákna najednou. Windows tedy vnímají tento procesor jako 4jádrový a náležitě zatěžují všechny části. Opomenout nesmíme ani technologii Turbo Boost, která v jednovlákonových aplikací zvýší základní takt jádra procesoru.



Intel Core i5-520M nabízí pokročilou architekturu Westmere a spadá do rodiny Arrandale s 32nm výrobním procesem. Vyrovnávací paměť druhé úrovně (L2 cache) disponuje 2x 256 kB a L3 cache nabídne 3 MB. Základní frekvence procesoru je 2400 MHz. Uvnitř procesoru se také nalézá paměťový řadič s podporou DDR3 do frekvence 1066 MHz.

Osazeny byly celkem 4 GB operační paměti, bohužel program CPU-Z odmítl spolupracovat a přečíst informace o čipech. Na řadu tak přišla oblíbená metoda šroubováku a hledání sériového čísla na internetu. Ze zjištěných informací je možné vyčíst výrobce, frekvenci a typ pamětí. Jedná se o moduly Samsung s označením PC3-8500S. Pracovní frekvence je 1066 MHz při latenci CL7.



Základní deska byla správně identifikovaná s čipovou sadou Intel QM57, modelové označení nám však mnoho neřeklo. BIOS byl v rámci testování aktualizován na nejnovější verzi 2.2 z května tohoto roku.



Grafická karta NVIDIA Quadro NVS 2100M je cílena pro profesionální využití a náruživý hráči her si tak musejí částečně nechat zajít chuť. Pro aplikace je připravena vlastní paměť DDR3 o velikosti 512 MB, karta si tak nemusí „půjčovat“ paměť od systému. Výkon akcelerátoru nebude vzhledem ke specifikacím nijak oslnivý. Karta má k dispozici celkem 16 CUDA jader a komunikuje se základní deskou přes úzkou 64bit sběrnici.



Frekvence jádra je 535 MHz, paměť pracuje na 790 MHz a shadery jsou taktovány na 1230 MHz. V klidovém stavu se karta podtaktovala na 135 / 135 / 270 MHz. Model NVS 2100M podle stránek výrobce nabízí podporu DirectX 10, PureVideo HD, Open GL 2.1 a Open CL. V poslední jmenované technologii se však tabulka výrobce neshoduje s názorem programu GPU-Z.

Posledním důležitým prvkem sestavy je disk Hitachi (HTS725032A9A360) s kapacitou 320 GB. Z výčtu vlastností se zaměříme na 15MB vyrovnávací paměť, podporu NCQ a rychlost otáček 7200 RPM. Papírově bychom měli získat poměrně svižný systémový disk, ale na ortel si počkejme až po testech.




Instalovaný software


Základním prvkem softwarové výbavy jsou Microsoft Windows 7 Professional v 64bitové verzi. Ty jsou doplněny o zkušební 60denní verzi Microsoft Office 2007. Sada Office zahrnuje většinu často používaných programů, tedy Access, Excel, Word, PowerPoint a další. Kromě toho nám Toshiba nabídne McAfee Internet Security s bezplatnými aktualizacemi z Internetu po dobu 30 dní. Na pracovní ploše se objevil i program Skype, který je však bezplatný.

Toshiba kromě komerčního softwaru dodala i vlastní aplikace pro správu a snadnější používání notebooku. Začneme přihlašováním do Windows. Zde je nabídnuto při prvním přihlášení pouze klasické heslo, avšak poté je možné nastavit čtečku otisků prstů, či využít rozpoznávání tváře. Obě technologie nabízejí kvalitně zpracované průvodce a nastavení je tak otázkou několika málo minut.



Dalších programů a utilit je od Toshiby nabídnuto vcelku požehnaně, takže se zaměříme na ty důležité z nich. Kromě přihlášení oceníte i monitoring pevného disku, který v případě pohybu (pádu) zastaví disk a zachrání tak data. Počáteční nastavení je až přehnaně citlivé a osobně jsem snížil úroveň o stupeň dolu. Když už mluvíme o záchraně dat, je vhodné připomenout i jejich zálohování, které vám software od Toshiby neustále připomíná.



Program Toshiba TEMPRO nabízí centrální správu počítače. Skrze něj budete pravidelně informováni o nových ovladačích, můžete sledovat zbylou délku záruční lhůty, nastavit antivirovou ochranu počítače, získat podporu k notebooku a také nabídne odkaz na kompatibilní příslušenství k vašemu modelu.



Z menších aplikací uvedu ještě nástroj Eco Utility monitorující spotřebu, dále PC Health Monitor zobrazující spotřebu, teplotu, či otáčky ventilátoru a nakonec také nástroj se jménem Spánek a dobíjení, který dovolí nastavit chování pro již zmiňovaný napájený USB port. Většina uživatelů by alespoň jednou měla využít program Toshiba Recovery Media Creator a vypálit záchranná média. Uživatelská fóra všech výrobců totiž velmi často plní problémy s omylem smazaným recovery oddílem.