Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Tecra M11: malý pracant

30.6.2010, Jakub Doležal, recenze
Toshiba Tecra M11: malý pracant
Dnes se podíváme na zoubek profesionálnímu notebooku Toshiba Tecra M11 s moderním procesorem Intel Core i5 a grafickou kartou NVIDIA Quadro. Papírově nabízí Tecra slušné parametry, ale bude to ve srovnání s konkurencí stačit?

LCD displej


Do víka displeje instalovala společnost Toshiba LCD panel s úhlopříčkou 14“ a matným povrchem. Rozlišení 1366x768 poskytuje poměrně dostatečnou pracovní plochu pro práci v terénu, ale na domácí či kancelářské práce bych rozhodně doporučil větší monitor.



Kvalita panelu je úměrná použité technologii, která je v tomto případě TN. Při přímém pohledu na monitor se kvalita barev pohybovala na slušné úrovni a nedocházelo ani ke zkreslení. Nicméně při srovnání moderními S-IPS, S-PVA panely je podání barev nesrovnatelně horší.



Také při pohledu z boku nedocházelo k výraznému zhoršení obrazu a to ocení zejména vaši kolegové, pokud budete něco prezentovat. Nicméně obraz je již o poznání tmavší než při pohledu zpříma.



Slabinou TN technologie jsou zejména horizontální pozorovací úhly, které se u Tecry projevily ihned po naklopení panelu v před, či vzad. Takřka okamžitě došlo k invertování barev a tento neduh narůstal se zvětšujícím se úhlem od vertikální roviny.



Kvalita LCD tak rozhodně není na vysoké úrovni, spíše zapadá do dnešního průměru. Pracovní notebook, který bude využíván několik hodin denně, by si jistě zasloužil mnohem kvalitnější podání barev a doufejme, že se výrobci časem inspirují alespoň u společnosti Apple.


Webkamera


Ve víku displeje se také nachází webkamera s maximálním rozlišením 1280x800. Hodnota rozlišení uvedená výrobcem se však při testování jevila jako nepoužitelná. Kamera v maximálním rozlišení velmi šuměla, a tak jsem raději přepnul na 640x480. Poté byl již obraz poměrně ostrý a použitelný např. pro videochat, nicméně je třeba získat před kamerou dostatek světla, neboť v tmavších místnostech je výsledný obraz velmi tmavý.


v tmavých prostorách si kamera nevede příliš dobře


na přímém světle je situace lepší, bohužel figurant odmítal spolupracovat


Zvukový systém


Reproduktory jsou umístěny v přední části a dle specifikací měly nabídnout stereo. Prvotním záměrem bylo během testování poslouchat své oblíbené skladby v MP3 (320 Kbps), avšak po poslechnutí několika málo skladeb jsem se rozhodl dále netrápit své sluchové ústrojí. Zvuk produkovaný z dvojice reproduktorů je podprůměrný a lépe hrají i některé notebooky za poloviční cenu.


Ergonomie


Po stránce ergonomie se Toshiba nedopustila v rozložení klávesnice žádných výrazných přestupků. Klávesy mají také dostatečně tuhý stisk a přirozeně rychle se vracejí zpět. Ty důležité jsou odděleny od zbytku klávesnice a nedochází ke zbytečným přehmatům. Celkově zanechalo zpracování klávesnice ryze pozitivní dojmy.

Podobně pozitivní je i dojem z touchpadu, který je možná až zbytečně utopen pod úroveň opěrek, i tak se dobře ovládá a má citelné okraje. Trackpoint jsem již komentoval a jen znovu zopakuji, že je až příliš schován mezi tlačítky klávesnice. Poslední výtka v oblasti ergonomie směřuje k přední části notebooku, která není nijak zkosená, takže dlouhodobější psaní na klávesnici může být velmi nepříjemné pro oblast zápěstí.