Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Tecra M11: malý pracant

30.6.2010, Jakub Doležal, recenze
Toshiba Tecra M11: malý pracant
Dnes se podíváme na zoubek profesionálnímu notebooku Toshiba Tecra M11 s moderním procesorem Intel Core i5 a grafickou kartou NVIDIA Quadro. Papírově nabízí Tecra slušné parametry, ale bude to ve srovnání s konkurencí stačit?

Teploty a hlučnost


Pokud na notebooku pracujete v kancelářských aplikacích je jeho povrch relativně chladný. Hlučnost je taktéž v mezích a během práce výrazněji neruší. Situace se poněkud změní, když vytížíte grafickou kartu a procesor na maximum. Okolí touchpadu a středu klávesnice se začne zahřívat více, než by bylo zdrávo, zbytek horní části notebooku je relativně chladný. To se však nedá říci o spodní části, která se velmi přehřívá a v klíně by notebook rozhodně pohodlný nebyl. Ventilátor při je nejvyšších otáčkách již poměrně hlasitý.

V úvodu jsem zmínil, že jsou veškeré nasávací otvory umístěné na spodní části notebooku a nyní vysvětlím, proč to není zcela ideální. Při práci je totiž třeba mít notebook stále postavený na pevné podložce. V klíně by se mohlo stát sledování filmu či seriálu nepříjemným zážitkem.


Spotřeba a výdrž na baterie


Poslední v řadě testů je spotřeba energie a výdrž na baterie. V balení je nepříliš silný akumulátor, který by měl dle výrobce nabídnout výdrž okolo 4 hodin. Aktuální spotřebu akumulátoru můžeme sledovat pomocí program Eco Utility. Testovat budeme výdrž v klidovém režimu (IDLE) a poté při zátěži (LOAD).

Výdrž baterie se v rámci testovaných notebooků umístila na druhém místě s poměrně slušným náskokem před ostatními, ačkoliv na suverénní Asus U31JC to zdaleka nestačí. Program Eco Utility po celou dobu hlídal spotřebu notebooku a hodnota oscilovala mezi 12 až 13 W, což je málo, a proto si zde Toshiba odnáší cenné body.



Dále je spuštěn zátěžový test Furmark a poté jsou sledovány jednotlivé hodnoty spotřeby. Zde se můžeme podívat, jak si Tecra M11 vedla oproti ostatním.


- zátěž - Furmark -