Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Tecra R10-10W

25.2.2009, Jan Vítek, recenze
Toshiba Tecra R10-10W
Do hledáčku se nám dostala Toshiba a její série Tecra R10. Ty jsou s velikostí 14,1" určeny pro uživatele hledající mobilitu a vedle ní i bezpečnost. Využita je zde tak platforma Centrino 2 s technologií vPro a OS Microsoft Windows Vista Business. Ostatní vlastnosti a kvality tohoto modelu odhalí až recenze samotná.

Použitý hardware


Použitý hardware tohoto počítače odpovídá určení, tedy notebooku pro profesionály na cestách. Zde ovšem mluvím pouze o hlavních hardwarových komponentách, kam patří procesor, paměť, čipová sada a grafická karta. Začneme tedy procesorem. Jedná se o model Core 2 Duo od společnosti Intel, označení SP9300, jenž byl vypuštěn na svět v polovině minulého roku. Pracuje na základní frekvenci 2,26 GHz, ale jak je vidět, při nízké zátěži se podtaktuje na 1596 MHz, to díky technologii Enhanced Speedstep.

Kromě toho tento procesor podporuje virtualizační technologie Intelu, Execute Disable Bit a také Trusted Execution Technology. Maximální spotřeba je 25 W, ovšem napětí je aplikací CPU-Z udáváno na hodnotě 1,35 V, což je v rozporu s údaji Intelu, který hovoří o rozmezí 1,05 - 1,15 V.



Základní deska využívá čipovou sadu Intel GS45 s integrovaným grafickým jádrem GMA 4500MHD. To však tento notebook nevyužívá. Jižní můstek je zde ICH9-M, tedy klasická volba.



Jeden paměťový modu SO-DIMM nám dává 2 GB operační paměti na frekvenci 400 MHz (800 MHz DDR) s časováním 6-6-6-18. Jde zde tedy o jednokanálový přístup k paměti, ale k dispozici je ještě další a snadno dostupný slot pro navýšení kapacity.



Nyní se dostáváme ke grafickému adaptéru. Oficiální označení je NVIDIA Quadro, které je určené pro profesionální verze grafických karet pro pracovní stanice. Tento model je však určen přímo pro tento typ notebooku a vychází z čipu GeForce 9200M, takže zde nám je již jasné, že půjde o low-end s nízkým výkonem. Vzhledem k odlišným ovladačům ale nemůžeme očekávat, že použitý čip nabídne výkon úměrný GeForce 9200M, pokud tedy mluvíme o hrách. Optimalizace byla provedena s ohledem na jiné aplikace.



Čip je vyráběn 65nm technologií, obsahuje 8 unifikovaných pipeline, pracuje na 530 MHz, ovšem při nečinnosti se stejně jako procesor dokáže s paměťmi výrazně podtaktovat. Podle GPU-Z až na 275 MHz. Jak jsem již zmínil na úvodní stránce, využít se zde dají paměti GDDR2 i GDDR3 a v tomto případě jde o ty druhé pracující na základní frekvenci 700 MHz. Ty komunikují s GPU pomocí 64bitové sběrnice. Samotn GPU spotřebuje maximálně 10 W a co se týče technologií, zmíním se o PureVideo HD pro dekódování HD videí.



Pevný disk tohoto notebooku, model Hitachi HTS543225L9SA00 s kapacitou 250 GB a 8GB cache se otáčí rychlostí 5400 RPM a připojuje se přes dnes již standardní rozhraní SATA 3 Gbps. Plotny jsou zde dvě, avšak ne plně využité, protože čtecí/zapisovací hlavy má disk jen tři. Čtyři využívá až stejný Travelstar 5K320 s kapacitou 320 GB. Pokud pomineme 5W spotřebu při rozběhu, maximální nároky na energii si disk klade při seeku a ty činí 2,2 W. Maximální hlučnost pak je 26 dB, což na první pohled vypadá dost, ovšem při provozu disk slyšíte až s uchem nalepeným na těle notebooku.

Papírově tedy výkon tohoto notebooku vypadá slušně, ovšem více se dozvíme až po testech. Nyní využijeme naše smysly a vrhneme se na displej, zvuk a ergonomii.