Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Tecra R10-10W

25.2.2009, Jan Vítek, recenze
Toshiba Tecra R10-10W
Do hledáčku se nám dostala Toshiba a její série Tecra R10. Ty jsou s velikostí 14,1" určeny pro uživatele hledající mobilitu a vedle ní i bezpečnost. Využita je zde tak platforma Centrino 2 s technologií vPro a OS Microsoft Windows Vista Business. Ostatní vlastnosti a kvality tohoto modelu odhalí až recenze samotná.

LCD


LCD displej tohoto notebooku považuji za zdařilý vzhledem k živému podání barev a jasu, který dokáže vyvinout. Rozhodně se tedy nejedná o ekvivalent displejů montovaných v low-endových noteboocích a je to vidět i na podání bílé barvy, za což může částečně také podsvícení pomocí LED. Rozlišení 1280 x 800 je pro takovou úhlopříčku zcela adekvátní a použitelné v prohlížečích i bez zvětšování písma.



Při pohledu seshora z úhlu 45° znatelně poklesne kontrast a displej ztrácí čitelnost, což je však u tohoto typu panelů naprosto normální. Barvy však neztrácejí své přechody.



Pro TN je kritický pohled ze spodního úhlu, kde se již barvy průměrují do tří základních složek, ovšem zde to není až tak hrozné, i když u zcela horního pruhu vidíme přechod z fialové do červené, opět do fialové a zase zpět do červené. To samé nastává u zelené a žluté. Můžeme z toho ovšem celkově vytušit, že při sledování filmů budeme moci vidět tmavější scény celkem dobře i při mírném pohledu zespoda.



Při bočním pohledu panel klasicky ztrácí kontrast, ale přechody zůstávají. Celkově tak LCD tohoto notebooku nijak nevybočuje z řady podobně cenově postavených modelů. Co mne ovšem vrcholně nebavilo, byl způsob nastavení jasu displeje, respektive to, že systém si nepamatoval předešlou úroveň. To znamená, že pokud necháte notebook chvíli na pokoji, a ten v důsledku toho displej vypne, po opětovném zapnutí je jas vždy nastaven na maximální hodnotu. Toshiba zde využívá vlastní aplikaci, jež po stisknutí klávesy Fn v horní části nabídne přehled speciálních funkcí F kláves. Někdy ovšem je zpoždění této funkce i několikasekundové, což právě u nastavení jasu dokáže otrávit. Zrovna u této funkce je třeba, aby ji počítač provedl okamžitě.




Webkamera


Integrovaná webkamera s VGA rozlišením má k dispozici software Camera Assistant, jenž je uhnízděn u levého okraje desktopu, odkud vyjede, když k němu přesunete kurzor myši. Software nabízí klasické úkony jako zachytávání obrázků, videí se zvukem a pak též "speciální" ozdobné efekty, abyste mohli svůj zevnějšek náležitě vylepšit beruškou, kytkou, nebo patřičně infantilními rámy obrazu.

Co se ale týče samotné webkamery, zamlouvala se mi její téměř okamžitá odezva a obnovovací frekvence i při nízkém osvětlení. To ale samozřejmě na úkor kvality obrazu, jenž pak byl zrnitý a tmavý, jenomže byl by zázrak, kdyby tomu bylo jinak.



Zachycený obraz černé mrouskající modelky byl brán při slabším umělém osvětlení a kamera byla nastavená na rozlišení 640 x 480, tedy své nativní. Na obrázku je vidět silný šum a nevýrazné barvy, ale znovu připomínám, že snímané video má téměř okamžitou odezvu a více než dobrou obnovovací frekvenci. Při plném denním osvětlení jsou již barvy v pořádku a šum se ztratí,


Zvuk


Kvalita zvuku není u tohoto notebooku až tolik důležitá, ovšem samozřejmě každého potěší, když se dočká čistého a plného přednesu. Reproduktory jsou zde umístěny před klouby displeje a popravdě nevypadají na to, že by dokázaly náročného posluchače uspokojit.

Hudba z těchto reproduktorů zní, jako byste zdáli poslouchali zvuk sluchátek. Je tedy bez rozlišení a jakýchkoliv hloubek. Zde se tedy Toshiba vůbec nepředvedla, ale jak jsem již řekl, kvalita zvuku u tohoto modelu rozhodně není klíčová.


Ergonomie a práce s notebookem


Zde se budeme bavit o komfortu užívání Toshiby Tecra. V podstatě si zde není na co stěžovat, a tak především zopakuji to, co jsem zmiňoval již dříve. Jde o tlačítko Power, jež je nebezpečně blízko klávese Escape. To však lze díky nastavení systému napravit.

Na klávesnici si jinak stěžovat nemohu, protože ta je kvalitní, neprohýbá se a píše se na ní komfortně. A pak je zde touchpad a jeho tlačítka. Povrch touchpadu je o něco málo jemnější než povrch okolí, i když je barva celé základny unifikovaná. Nevím, jestli je to zvykem, ale plocha 64 x 37 mm mi připadla příliš malá. Musíme ale také vzít v úvahu, že jde o menší notebook, než jsou standardní 15,4" modely. Stříbrná tlačítka se však používají dobře, mají jistý a jemný stisk s dobrou hmatovou i zvukovou odezvou. Postežuji si zde však také na to, že touchpad občas nereagoval a vzpamatoval se až po cca 3-4 sekundách.