Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Tecra R10-10W

25.2.2009, Jan Vítek, recenze
Toshiba Tecra R10-10W
Do hledáčku se nám dostala Toshiba a její série Tecra R10. Ty jsou s velikostí 14,1" určeny pro uživatele hledající mobilitu a vedle ní i bezpečnost. Využita je zde tak platforma Centrino 2 s technologií vPro a OS Microsoft Windows Vista Business. Ostatní vlastnosti a kvality tohoto modelu odhalí až recenze samotná.
V závěru si tedy shrneme, co jsme se o notebooku Toshiba Tecra R10-10W dozvěděli. Jedná se o notebook třídy "business" určený pro uživatele hledající mobilitu skrytou v 14" těle. Notebook má příjemně nízkou hmotnost a štíhlé tělo, ovšem ohledně zpracování se můžeme zmínit i o negativech. Jednak je to na můj vkus až příliš prohýbající se displej. Ten se tak může při přepravě opírat o klávesnici, což samozřejmě není příliš vhodné, ovšem pokud na něj zatlačíme při běhu počítače, nevypadá to, že bychom mu tropili újmu.



Druhá záležitost se také týká displeje. Nevím, jak je tomu u jiných kusů, ale zde dolní plastový okraj displeje, a jak jsem posléze zjistil, trochu i ostatní okraje nesedí pevně. Zvláště vespod plast trochu odstává a můžeme jej velmi snadno odtáhnout od povrchu displeje, což minimálně nepůsobí dobře a je otázkou, jak by se toto podepsalo při vylití kapaliny, která klávesnici dle výrobce nemá uškodit.

Design Tecry je jednoduchý, využívá střízlivé kombinace barev a výrobce se zde vyvaroval lesklých povrchů, což je dnes spíše vzácnost. Základna notebooku na mne působila trochu studeně, ale toto je zcela individuální. Objektivně můžeme však posoudit tento model dle výsledků benchmarků. Ty ukázaly, že výkon je naprosto dostatečný z hlediska procesoru, pamětí a pevného disku. Výkon grafického adaptéru je zde pak na úrovni ATI Mobility Radeon HD 3450, takže se hodí i pro hraní nepříliš náročných her využívajících akceleraci pro 3D. Ovladače adaptéru NVIDIA Quadro NVS 150M však nejsou pro hry uzpůsobeny, což je pochopitelné.

Co tedy tomuto notebooku chybí? Dle mého názoru je to především digitální rozhraní pro video signál, o chlup lépe zpracované tělo a možná lepší zvukový projev integrovaných reproduktorů, i když si uvědomuji, že u takovéhoto typu nejde o důležitou věc. Přesto by to dokázalo potěšit.


Funkce pro zabezpečení
Provedení displeje (víko a okraje)
Tichý provoz při nízké zátěži
Nevýrazný zvuk
Mobilita
Chybí digitální obrazové rozhraní
Vyvážený výkon
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 28 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Toshiba Tecra R10-10W poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení notebooku Tecra R10-10W děkujeme společnosti Toshiba


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Let's sum up our main findings we have learned about Toshiba Tecra R10-10W. It is a business-class notebook aimed at users who look for mobility hidden in a 14" body. The notebook has modest weight and slim body; however, considering its design we also can talk in a negative way. First, the display in my opinion groans under pressure a bit too much, so it may occasionally rest on the keyboard, which certainly is not good.

Second, the lower edge of the display does not fit too well, but this may be the issue of just this piece. Still, I found that all the edges are a bit loose and especially at the bottom and there lies the question whether accidentaly spilled water will do some harm here. Especially when Toshiba states that the keyboard is waterproof, so there should better not be a different weak spot.

Design of this notebook is otherwise rather simple. It uses sober combination of colours and no glossy materials (except the touchpad buttons), which is nowadays rare. The base of the notebook occured to me a bit cold, but that is solely my personal opinion. Objectively, we may review this model using our benchmark results. These showed that the performance is absolutely sufficient when looking at the results of the processor, memory modules and hard drive. Then there is the graphics adapter which is on par with ATI Mobility Radeon HD 3450, so it can be used with not-so-demanding 3D games even if its drivers are not optimised for them.

And what are the main weak points of Tecra? In my opinion it is mainly the absence of a digital video interface, better designed lid with display and maybe it is also poor sound quality. But I fully understand, that sound quality is not the issue in this case.