Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba TR200: 64vrstvé paměti BiCS v akci

3.11.2017, Jan Vítek, recenze
Toshiba TR200: 64vrstvé paměti BiCS v akci
Toshiba představila svůj nový low-endový model SSD TR200 určený pro rozhraní SATA, který využívá nové 64vrstvé paměti BiCS 3D TLC. Můžeme jej považovat za moderního nástupce modelů OCZ Trion či Arc. 

Závěrečné hodnocení


Společnost Toshiba vyslala na trh další levná SSD, a to sérii Toshiba TR200 s 240 až 960 GB. Ta jsou založena na nových 3D pamětech BiCS s celkem 64 vrstvami buněk TLC a patří mezi nejlevnější modely na trhu. Nelze tak od nich očekávat ty nejvyšší výkony, ale uživatel zvyklý na počítač vybavený pevným diskem si rozhodně polepší. 
 
 
Testované 240GB SSD má jednoduché zpracování se dvěma kovovými skořepinami, mezi nimiž je nacvaknuto PCB s paměťmi a kontrolerem, jenž je chlazen právě kovovým tělem. Ocenit můžeme výkon udávaný aplikacemi jako ATTO, Crystal Disk Benchmark nebo PCMark Vantage, ovšem ten není konzistentní napříč všemi testy. 
 
V případě testů ATTO je výkon vysoký i při vyhrazeném 32GB prostoru na SSD, kdy už v případě Crystalu prudce poklesne. Stejně tak HD Tach se tváří, jako by SSD mělo víceméně stabilně rychlý zápis, ovšem v praktických testech pocítíme dopad cache a pokles rychlosti zápisu blízko ke 100 MB/s. 
 
Pokud stále využíváte pro operační systém a aplikace pevný disk, i pomocí modelu TR200 si velice výrazně polepšíte a rozhodně nebudete zklamáni. Však právě pro takovéto nasazení se TR200 bude hodit nejvíce. 
 
English translation of the conclusion
Toshiba introduced another low-end SSD, in this case the Toshiba TR200 which is available with capacities from 240 GB to 960 GB. These are based on brand new NAND Flash 3D memory BiCS made of 64 TLC cell layers and belong among the cheapest SSDs on the market. Therefore, they cannot be expected to perform extremely well however, if you still happen to use HDD, you will definitely know the difference. 
 
The tested 240GB model showed us its simple design made of two metal shells enclosing a short PCB with memory chips and also the necessary controller which is attached to the metal enclosure for optimal cooling. Considering the performance, one may praise the high scores in tests such as ATTO, Crystal Disk Benchmark or PCMark Vantage, but our results were not consistent throughout the whole test suite. 
 
ATTO showed high performance no matter how much of the SSD capacity was used and Crystal on the contrary reported very steep performance decline with 32GB of total length setting. Also, HD Tach acts like the SSD should have more or less stable writing performance, even though in practical tests writing speed gradually declined close to 100 MB/s. 
 
If someone still uses a system HDD, even TR200 will provide a very notable performance boost and such users will definitely not be disappointed.
 
 

Plusy


+ Syntetický výkon
+ Kovové tělo
+ Nízká cena
 
 

Minusy


- Klesající výkon při zápisu velkých objemů dat

 
Za zapůjčení 240GB Toshiba TR200 děkujeme společnosti společnosti Toshiba.
 
 
Cena v době testování: cca 2200 Kč s DPH