Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tváří v tvář: 144Hz Asus vs. AOC

29.7.2013, Pavel Kovač, recenze
Tváří v tvář: 144Hz Asus vs. AOC
Pokud se chystáte koupit nový monitor pro hry, tak jistě hledáte hlavně takový, co má dobrou odezvu, nízký inputlag a třeba něco navíc. A právě to navíc je často 144 Hz. Dnes se podíváme na dva herní monitory a postavíme si je pěkně proti sobě.

Odezva jako základ úspěchu


Základ každého herního monitoru je bezesporu odezva. Ta má ve hrách prakticky totální dopad, a pokud zde vyhraje jeden z monitorů, tak bude mít prakticky vyhranou celou válku. Ale bitva teprve začíná. Nejprve se podíváme na jednotlivé odezvy samotných soupeřů.





U odezvy monitoru AOC G2460PQU je dobře vidět, že v některých případech vyleze opravdu vysoko. Jsou ale i případy, kdy odezva spadne hluboko pod 1 ms. Ale jak je na tom Asus VG248QE?





Už z prvního pohledu je asi jasné, že o něco lépe. Ale v řeči čísel to bude daleko zřejmější až po následující tabulce.





Na ní můžete vidět rozdíl v hodnotách. Kdy kladná (žlutá) hodnota znamená vítězství Asus VG248QE a záporná vítězství AOC G2460PQU. Je vidět, že rapidně vítězí Asus, tedy pardon, Terminátor, nasadil svoji technologii a ukázal svalnatému kamarádovi záda.





Nesmíme však zapomenout na jednu věc, a to je překmit. Ten má totiž Asus u některých odezev trošku viditelný. Přesto se vyskytuje tak málo, že s kartami prakticky nezamíchá. Stále vítězí Terminátor.


2:3


Skóre se nám postupně vyrovnává. Ale co je důležitější, je, že v nejdůležitější disciplíně vyhrál Terminátor. Je to dáno hlavně tím, že Terminátor vždy spoléhal na svoji technickou dokonalost a využití SkyNetu. Zkrátka umělá inteligence se v odezvě projeví.


Inputlag - komu to déle trvá?


Stroj by měl být rychlejší než člověk. Důkaz? Kolik je 546978:13? Kdo neotevřel kalkulačku nebo Excel? Stejně to je jedno, protože výsledek měl počítač dřív než vy. Dá se tedy předpokládat, že i Terminátor vyhraje nad Rambem co se týče inputlagu. Rambo si jistě vstupní obraz pěkně prohlédne a zhodnotí. Terminátor na to půjde čistě matematicky. Ale to se nestalo. Oba monitory mají totiž inputlag pod 1 ms. To je tak krátká doba, že nelze určit vítěze.


3:4